Hozzávalók:
- 1 db egész, megtisztított pulyka
- 20 dkg vaj
- só
- őrölt feketebors
- 20 dkg bacon
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 3-4 evőkanál szárnyashúsleveslé
- 1 db vöröshagyma
- 5 teáskanál zsemlemorzsa
- 1.5 teáskanál zsálya
- 1 kg kolbász (sütni való, nyers)
- 1 teáskanál mustár
1. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a zsályával, zsemlemorzsával és 1-2 evőkanál forró vízzel.
2. A kolbászokból nyomjuk ki a húst, és keverjük el a hagymás keverékkel, majd sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mustárt. Ha szeretjük az édesebb ízeket, akkor adhatunk a töltelékünkhöz 1-2 kockára vágott almát, esetleg aszalt szilvát vagy mazsolát is.
3. Töltsük be a pulykába a tölteléket, majd tegyük egy tepsibe a húst, és sózzuk, borsozzuk a bőrt, majd kenjük meg vajjal, és tegyük rá a bacon csíkokat. Vigyázzunk, ne tegyünk túl sok sót, mert a szalonna is sós!
4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd alufóliával letakarva tegyük be a pulykánkat, és a sütő alsó harmadában süssük 40 percig. Ez után csökkentsük a hőmérsékletet 170 fokra, majd süssük továbbra is lefedve kb. 3,5 órán át.
5. Ha ez megvan, vegyük le a fóliát, és süssük aranybarnára úgy, hogy közben időnként meglocsoljuk a pecsenyelével. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le alufóliával.
6. A pecsenyeléből és az alapléből készítsünk szószt, úgy, hogy kis lángon főzve keményítő hozzáadásával besűrűsödjön. Ezt kínálhatjuk a hús mellé. Ideális burgonyapürével és párolt zöldségekkel.
Kép: Wikipedia