Hozzávalók:
- 1/2 kg száraztészta
- 1 fej karfiol
- 25 dkg sonka
- 10 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 2-3 dl tej
- 25 dkg trappista sajt
- 10 dkg ementáli sajt
- 1 tojás
- só
- bors
A tésztát és a rózsáira szedett karfiolt külön-külön megfőzzük sós vízben.
A sajtszószhoz a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, világosbarnára pirítjuk, felöntjük a tejszínnel, és csomómentesre kavarjuk. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük az elkavart tojást, majd legvégül a reszelt sajtokat is. Az egészet pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük, sózzuk, borsozzuk.
A sonkát felcsíkozzuk, pici olajon megpirítjuk, elkeverjük a tésztával. Hozzátesszük a sajtszósz bő felét is, alaposan átforgatjuk.
Egy jénaiba lerakjuk előbb a tésztát, erre a lecsöpögtetett karfiolt, majd a maradék szószt is, sütőben 15-20 perc alatt átrottyantjuk, míg a teteje meg nem pirul.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.