Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 kk ecet
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 1 kk cukor
- 3 dkg élesztő
- margarin a tál kikenéséhez
Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, majd 20 percig dagasztjuk.
Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.