Hozzávalók:
- 1 l paradicsomlé/szósz (ha nagyon sűrű, higítani kell kb.3/4 l vízzel),
- 0,5 kg száraztészta (bármilyen lehet –lasagne, orsó, fehér, barna - ez most durum),
- fél kg mirelit zöldbab,
- 1 pohár tejföl,
- 1 csokor petrezselyem,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 30 dkg tofu,
- 15 dkg szójagranulátum,
- leveskocka, oregánó, bazsalikom, paprikakrém, fokhagymasó, só,
- olaj a tál kikenéséhez (esetleg zsemlemorzsa a szóráshoz),
- bármilyen reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
Kiolajozott tálba (vagy tepsibe, de a tál látványosabb) a következőképpen rakom le a rétegeket:
- Fél l higított paradicsomszószba fűszereket és sót szórok ízlés szerint, majd elegyengetem rajta a tészta felét.
- Erre jön a mirelit zöldbab, amit megszórok fokhagymasóval.
- Ezután a következő keveréket rakom a babra: villával áttört tofu, leveskockával ízesített langyos vízbe áztatott, kinyomkodott szójagranulátum, tejföl, apróra vágott vöröshagyma, paprikakrém, apróra vágott petrezselyem, fokhagymasó, fűszerek összekeverve.
- Jön a záró réteg, ami ugyanaz, mint az első is volt (pariszósz, tészta, só, fűszerek).
A tálat alufóliával letakarva beteszem a sütőbe, kb. 225 fokra. Nagyjából 50 percig sütöm. Ha megpuhult a tészta, leveszem a fóliát, megszórom reszelt sajttal a tetejét és még visszarakom kb. 15-20 percre a sütőbe.
Ha megpirult az oldala is, elkészült a művünk!
Jó étvágyat!
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.