Kókuszos gömbök
Hozzávalók 60 darabhoz:
12 dkg liszt, 1 tojás, 12 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál tej, 1 teáskanál sütőpor, 5 csepp keserűmandula aroma
Elkészítés: A tésztához a vajat habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot. Belekeverjük a tojást, az aromát, a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a tejet. Beleforgatjuk a kókuszreszeléket. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. - 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Aranyozott mogyorótorta
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 15 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg darált mogyoró, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor.
A töltelékhez: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 5 dkg darált mogyoró, 0,7 dl tej, 7 dkg vaj, 10 dkg mogyorós nugát, 1 evőkanál porcukor. A bevonathoz 10 dkg mogyorós nugát, 10 dkg ét tortabevonó, a díszítéshez mogyorós desszert
Elkészítés: A tojásokat és 4 evőkanál forró vizet robotgéppel habosra verjük. Beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és tovább verjük. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a darált mogyorót. - A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. - A pudingot a cukorral és 3,7 dl tejjel a zacskón lévő előírás szerint elkészítjük. Ha kihűlt, kanalanként belekeverjük a puha vajba. A mogyorós nugátot vízfürdőben felolvasztjuk, majd ha szobahőmérsékletűre hűlt, belekeverjük a krém kétharmadába. A maradék krémbe a porcukrot és a darált mogyorót keverjük. - A tortát vízszintesen háromfelé vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a mogyorós krémmel és ráhelyezzük a középső lapot. Megkenjük a nugátos krém nagy részével. Ráhelyezzük a tetejét és megkenjük a maradék krémmel. 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. - A torta tetejét és oldalát is bevonjuk a felolvasztott mogyorós nugáttal. Mogyorós desszerttel díszítjük.
Datolyás tallérok
Hozzávalók 35 darabhoz:
50 db ostyalap, 10 dkg datolya, 5 dkg durvára vágott mandula, 5 dkg darált mandula, 2 tojásfehérje, 2 dkg étkezési búzakeményítő, 12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 20 csepp rumaroma, késhegynyi őrölt fahéj, a mázhoz 10 dkg ét tortabevonó, 4 dkg datolya
Elkészítés: A tojásfehérjét robotgéppel, a legmagasabb fokozaton nagyon kemény habbá verjük. Belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és az aromát. A kimagozott datolyát apróra vágjuk, összekeverjük a kétféle mandulával és a keményítővel. Beleforgatjuk a tojáshabba. - A masszából 15 ostyalapra kis halmokat rakunk és befedjük egy másik ostyalappal. A maradék 20 lapra nagyobb halmokat rakunk. Ezeket megszórjuk a maradék, apróra vágott datolyával. - Sütőlemezre tesszük és 160 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. rácsra téve kihűtjük. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk és a tallérok mindkét szélét belemártjuk.
Habsapkák
Hozzávalók 70 darabhoz:
70 db ostyalap, 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 12 dkg darált mandula, 12 dkg darált mogyoró
Elkészítés: A tojásfehérjét robotgéppel, a legmagasabb fokozaton nagyon kemény habbá verjük. Belekeverjük a cukrot, majd négy evőkanálnyival félreteszünk belőle. A maradék habba belekeverjük a darált mandulát és mogyorót. - A masszából az ostyalapra kis halmokat rakunk. A félretett tojáshabot rákenjük a tetejére. - Az ostyákat sütőlemezre tesszük és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Csokoládés aprósütemény
Hozzávalók 60 darabhoz:
3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg szálasra vágott mandula, 12 dkg reszelt csokoládé, 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés: A tojásfehérjét robotgéppel, a legmagasabb fokozaton nagyon kemény habbá verjük. Belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a tojáshabba a szálasra vágott mandulát és a reszelt csokoládét. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Amerikai diós keksz
Hozzávalók 65 darabhoz:
17 dkg liszt, 3 dkg étkezési búzakeményítő, 1 tojás, 15 dkg dióbél, 12 dkg barnacukor, 12 dkg vaj, 1,2 dl író, 3 dkg kakaó, 2 zacskó vaníliás cukor, fél teáskanál sütőpor, csipetnyi só
Elkészítés: Tálba szitáljuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót és a sütőport. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, a vajat és az írót. Végül belekeverjük a durvára vágott diót is. Robotgéppel, alacsony fokozaton összekeverjük. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. - 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Bécsi sütemény
Hozzávalók 45 darabhoz:
25 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg cukor, 12 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 2 csepp citromaroma, a kenéshez 1 tojásfehérje, 1 teáskanál cukor, a szóráshoz 5 dkg cukrozott citromhéj, 7 dkg mazsola, 5 dkg szálasra vágott mandula
Elkészítés: A tésztához a vajat habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a tojássárgáját és a citromaromát. Belekeverjük a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. Megkenjük cukorral elkevert tojásfehérjével. Megszórjuk apróra vágott cukrozott citromhéjjal és mandulával, meg a mazsolával. - 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Diós tallér
Hozzávalók 50 darabhoz:
3 teáskanál liszt, 15 dkg durvára vágott dió, 10 dkg cukor, 3 dkg méz, 3 dkg vaj, 1,5 dl főzőtejszín, 4 dkg étcsokoládé
Elkészítés: Lábosba tesszük a cukrot, mézet, vajat, tejszínt és a diót. Közepes lángon felforraljuk és állandó keverés mellett 4-5 percig főzzük, amíg sűrűn folyó masszát nem kapunk. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belekeverjük a lisztet. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. - 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. Megszórjuk az apróra vágott csokoládéval. Rácsra téve kihűtjük.
Mogyorós habcsók
Hozzávalók 60 darabhoz:
4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 20 dkg szeletelt mogyoró, 15 dkg darált mogyoró, őrölt fahéj, 4 csepp keserűmandula aroma
Elkészítés: A tojásfehérjét robotgéppel, a legmagasabb fokozaton nagyon kemény habbá verjük. Belekeverjük a cukrot, fahéjat és az aromát. Beleforgatjuk a darált és a szeletelt mogyorót. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. - 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Kávés töltött piskóta
Hozzávalók 18 darabhoz:
5 dkg liszt, 2 dkg étkezési búzakeményítő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál neszkávé. A töltelékhez 10 dkg fehér csokoládé, 3 dkg vaj, 2 teáskanál cseresznyepálinka
Elkészítés: A tésztához a tojást és a tojássárgája robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Beleszórjuk a cukrot, a neszkávét, a vaníliás cukrot és további 2 percig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. - Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk rá. Meghintjük kevés, elmorzsolt neszkávéval. 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük. - A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat és a pálinkát. Kissé hűlni hagyjuk, majd habverővel felverjük. Két-két piskótalapot csokoládékrémmel összeragasztunk.
www.gyongy.hu