Kuglóf
Hozzávalók: 50 kg liszt * csipet só * 1 zacskó vaníliás cukor * 2, 5 dl tej * 5 dkg élesztő * 5 tojássárgája * 20 dkg olvasztott vaj * 10 dkg tejben áztatott mazsola * 20 dkg kandírozott gyümölcs * 0,5 dl konyak (vagy rum)* 15 dkg cukor * egy citrom reszelt héja *
Cukormáz: 2-3 evőkanál citromlé, és cukor
Elkészítés: a tejet megmelegítjük egy kis cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, vaníliáscukrot, cukrot, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és összekeverjük. A tojássárgáját egyenként belekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd robotgép segítségével sima tésztává összedolgozzuk. 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, hozzáadjuk a masszához: a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát és a konyakot. (óvatosan keverjük bele) A masszát alufóliával kibélelt kuglófformába töltjük. Előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük.
Elkészítjük a cukormázt: a citromlét kikeverjük a cukorral.
Ha kihűlt a tészta kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla az alufóliát, és cukormázzal meglocsoljuk a tetejét. Ha maradt még kandírozott gyümölcs, azzal is díszíthetjük.
Tipp:
- az alufólia pereme magasabb legyen a sütőforma magasságánál 5-10 centivel
- végezzünk sütéspróbát
- ha megszáradt a cukormáz, csomagoljuk folpackba a süteményt, így sokáig friss marad
Kuglóf |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |