Curry-s pulykaleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg pulykacomb (csont nélkül), 2 szál sárgarépa, 2 vékony póréhagyma, 20 dkg kínai kel, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál curry, erőspaprika ízlés szerrint
Előkészítés: A húst megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk, metéltre aprítjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, fehéredésig pirítjuk benne a húst, majd sózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, megszórjuk a curryvel, öntünk alá kb. 1 liter vizet, és felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk a sárgarépát, a pórét, és a káposztát. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát. Pár perc alatt kíméletesen összefőzzük, hogy a zöldségek még kicsit roppanjanak, de ne főjenek túl puhára, majd a levest tálaljuk.
Zöldséges zúzaleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg zúza, 1 kis fej vöröshagyma, 2 nagyobb sárgarépa, 10 dkg gomba, 4 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál liszt
A galuskához: 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 1 tojás
Előkészítés: A zúzát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát előbb négybe, majd szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk.
Elkészítés: Az olaj felét felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta hagymát. Rátesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 l vizet, borsozzuk, és 5 percet kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba megpuhuljon. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskákat. A vajat 1 dl vízzel lábasba tesszük, felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percen át kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük. A langyos masszába keverjük a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és a mérettől függően 5-10 percen át gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A galuskákat a levessel kínáljuk.
Zöldséges-céklás marhaszegyleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg marhaszegy, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy fehérrépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 15 dkg cékla, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál vágott petrezselyem
Előkészítés: Megtisztítjuk, és megmossuk a húst, a zöldségeket, a hagymát meghámozzuk. A húst hideg vízben (kb. 2 l) feltesszük főni. Elkészítés: Amikor forr a leves, leszedjük a habját, és beletesszük a sárga- és a fehérrépát, sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen tovább főzzük. A céklát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, 20-25 percig főzzük. A levével együtt félretesszük. Amikor a levesben megfőtt a zöldség, kivesszük, félretesszük, és a hússal is így járunk el. A hagymát kidobjuk. A visszamaradt lébe beleöntjük a paradicsomlevet, a borecetet, és a félretett céklát, aminek a levéből is tehetünk bele. Amikor már kicsit meghűlt a hús, akkor a zöldséggel együtt vékony metéltre vágjuk, és visszatesszük a levesbe. Összeforraljuk, ha kell, utána ízesítjük, és megszórjuk a petrezselyemmel.
Aranykrémleves zellerből
Hozzávalók: 2 db erőleves kocka, 2 szár angolzeller, 1 közepes zellergumó, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, citromlé, só, törött bors
Elkészítés: A megtisztított zellereket vékony szeletekre vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beledobjuk a zellert, megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Meghintjük liszttel, egy picit pirítjuk, mint a rántást, majd felengedjük vízzel és beledobjuk a leveskockát. Ha egyszer jól felforrt, szitán áttörjük vagy kézimixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, borssal és pár csepp citromlével ízesítjük, és egyet forralunk rajta. Tálaláskor pirított kenyérszeletet vagy fokhagymás zsemlekockát adhatunk hozzá.
Zöldségleves mozzarellával
Hozzávalók 4 személyre: 2 szál sárgarépa, 10 dkg karfiol (tisztított súly), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 piros húsú paprika, 1 evőkanál olaj, 2 erőleveskocka, 2 dl tej, 10 dkg mozzarella sajt, 1-2 szál friss bazsalikom (1 kávéskanál szárított)
Előkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. A karfiolt megmossuk, és apró rózsákra tördeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a húsát kockára vágjuk. A bazsalikomot leöblítjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, és kb. 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, és 3-4 percig kevergetve pároljuk. Felöntjük kb. 4 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 20 percig főzzük. Amíg a zöldség fő, felforraljuk a tejet. Amikor a zöldségek megpuhultak, az egészet összeturmixoljuk, hozzáöntjük a forró tejet, és jól összekeverjük. A mozzarella sajtot lecsepegtetjük, szeletekre vágjuk, a levesbe tesszük, és bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Hagymaleves cipóban
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 l húsleves, kockából, 4 nagy fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 dl tejszín, 4 db a zsömlénél alig nagyobb rozscipó, 1 csokor snidling
Előkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, felöntjük a húslevessel, és felforraljuk. A hagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
Elkészítés: A hagymát a levesbe tesszük, és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya és a hagyma is megpuhul. A tűzről levesszük, merülő mixerrel pépesítjük, őrölt borssal, köménnyel, és ha szükséges, sóval ízesítjük, majd a tejszínnel simára keverjük. Amíg a leves fő, a cipók tetejéről egy-egy szeletet levágunk, és a cipók belét kikaparjuk. (Megszárítva zsemlemorzsának használhatjuk fel.) A forró levest a kistányérra állított cipókba merjük, a tetejét finomra vagdalt snidlinggel meghintve máris tálaljuk.
Karfiolos sajtleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 nagyobb karfiol (kb. 90 dkg), 2 dkg vaj, 3 mokkáskanál őrölt mustármag, 6 dl félzsíros tej, 1,5 dl zöldségleves (kockából), 1 babérlevél, 2 mokkáskanál napraforgóolaj, 10 dkg érett cheddar sajt, 1 evőkanál vágott friss petrezselyem
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk.
Elkészítés: A vajat egy nagy lábasban felolvasztjuk, és a hagymát gyakran kavargatva mérsékelt hőfokon 3 percig pirítjuk benne, amíg megfonnyad. Belekeverjük az őrölt mustármagot. Néhány karfiolrózsát félreteszünk, a többit a lábasba tesszük a tejjel, a levessel és a babérlevéllel együtt. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, lefedve csendesen főzzük, amíg a karfiol megpuhul (kb. 15 perc). Közben felforrósítjuk fel az olajat teflonserpenyőben. A félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve 4-5 percig sütjük benne, amíg enyhén megbarnulnak. Félretesszük. A babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel, vagy turmix-, illetve háztartási robotgépben péppé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd újra forrásig felmelegítjük. Félrehúzzuk, belereszeljük sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Tányérokba szedjük, megszórjuk a pirított karfiolrózsákkal és petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.
Zöldséges brokkoli leves sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg brokkoli, 1 zöldségleveskocka, 1 nagyobb sárgarépa, 5 dkg póréhagyma, 3 evőkanál olaj (lehet olíva is), 2 csipet őrölt szerecsendió, 1 evőkanál vágott petrezselyem
A pirítóshoz: 12 szelet bagett, vagy 6 szelet zsemle, 5 dkg reszelt sajt
Előkészítés: A brokkolit kicsi rózsákra szedjük és megmossuk. A vastag részeket (ami igen jelentős mennyiség) megmossuk, összevágjuk, és a 2-3 liter, a leveskockával ízesített vízzel feltesszük 30-40 percre főni. Ha kifőtt az íze, leszűrjük, és a levest majd ezzel az alaplével öntjük fel. A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában negyedeljük, majd vékonyra felszeleteljük. A pórét megtisztítjuk, vékony fél karikákra vágjuk.
Elkészítés: Az olajat felmelegítjük, rátesszük a répát, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzátesszük a pórét. Jól elkeverjük, és felöntjük az alaplével. Amikor forr, beletesszük a kis brokkolirózsákat, sózzuk, borsozzuk, és a szerecsendiót is hozzátéve kíméletesen kb. 10-15 percig főzzük (nehogy szétfőjön). A kenyérszeletkékre rátesszük a reszelt sajtot, és azt forró sütőben 1-2 perc alatt ráolvasztjuk. A levesbe szórjuk a petrezselymet, és a kenyeret mellé, vagy a tetejére téve tálaljuk.