Krampampuli, avagy az ördög itala
A feltehetően német vagy olasz eredetű ital a 19. század óta ismert hazánkban. Egyre több karácsonyi vásárban kínálják a forralt bor mellett a krampampulit is manapság.
Hozzávalók 6 személyre:
- apróra vágott aszalt gyümölcsök (4-5 db szilva, datolya, füge, illetve 1 marék mazsola)
- nagyobb darabokra tört dió, mandula
- 4 dl rum
- 1 liter fekete tea
- 1 liter vörösbor
- 50 dkg kockacukor
Tegyük a gyümölcsöket és a magokat egy fém edénybe, majd rakjunk a tetejére egy fém rácsot, és egy fém szűrőt, amelybe tegyük bele a kockacukrokat, majd öntsük rá a rumot. Ezután óvatosan gyújtsuk meg a rumos cukrot, amely a hő hatására ráolvad a gyümölcsökre. Ha kialudt a láng, akkor öntsük rá a bort is, és ha maradt még el nem olvadt cukor a szűrőben, akkor azt is. Most már csak annyi a dolgunk, hogy hozzáadjunk az elegyünkhöz 1 liter forró fekete teát, és poharakba szedve kínáljuk, ügyelve, hogy minden adagba kerüljenek gyümölcsök is.
Téli gyümölcspuncs
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 liter fehér bor
- 1 liter víz
- 3 dl rum
- 4 db citrom, 4 db narancs
- ízlés szerint cukor vagy egyéb édesítő
Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, és vágjuk le vékonyan a héjukat, figyelve, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön le a gyümölcsről. Tegyük egy edénybe a héjakat, és öntsünk rájuk 1 liter vizet, amellyel forraljuk fel őket. Amint ezzel készen vagyunk, öntsük hozzá a vizünkhöz az alkoholokat és az édesítő anyagot, majd melegítsük ismét forrásig. Utolsó lépésként csavarjuk bele a gyümölcsök levét a keverékünkbe, és cukrozzuk, ha nem találjuk elég édesnek. Ha kész vagyunk, akkor rögtön tálalhatjuk is.
Házi baiyles
Ez az ital a karácsony királynője lehet. Selymesen finom ízével az összes vendéget elkápráztathatjuk vele.
Hozzávalók:
- 5 tubus sűrített tej
- 3 dl tejszín
- 1/2 liter rum
- 1 tejszínes mogyoróaroma, vagy 1-2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy egy mokkás kanál vanília aroma
Az italunk elkészítése teljesen egyszerű. Tegyünk mindent egy edénybe, majd keverjük össze. Legutoljára a kakaóport adjuk hozzá, mert ezzel tudjuk szabályozni az italunk színét. A kakaó minőségétül függ, hogy pontosan mennyit kell beletennünk. Hűtőben tárolva jó pár napig eláll a házi bailys. Arra figyeljünk, hogy használat előtt rázzuk fel, ha adtunk hozzá kakaót! Tipp: Ha szép üvegbe töltjük, akkor akár karácsonyi ajándéknak is kiváló ez az ital!
Házi csokilikőr
Ez az ital szintén remek társ lehet a hideg téli estéken, és finom kínálnivaló a családi, baráti összejöveteleken.
Hozzávalók:
- 30 dkg cukor
- 20 dkg olvasztott csokoládé (min. 60-70%-os)
- 1-2 db csokoládé aroma
- 2-3 dl víz
- 3 dl tiszta alkohol vagy vodka
Olvasszuk meg vízgőz fölött a kockákra tört csokoládét. Majd ebből, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot- Ha kész, akkor alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük a kihűlt sziruphoz. Töltsük bele egy üvegbe, a hűtőben néhány hétig is eláll. Időnként mozgassuk, rázzuk meg, hogy megőrizzük a likőrünk homogén állagát. Tipp: Szintén kiváló ajándék lehet belőle, ha egy formás üvegpalackba öntjük.
Jamie Oliver epikus forró csokija
A híres szakács ezt a forró csoki receptjét, egyenesen epikus magasságokba emelte. Ám ahhoz, hogy elő tudjuk állítani, el kell készítenünk magát a forró-csokiport!
Hozzávalók a speciális italporhoz:
- 4 púpos evőkanál jó minőségű kakaópor
- 3 púpos evőkanál porcukor
- 2 púpos evőkanál Ovomaltine (maláta alapú italpor)
- 2 púpos evőkanál kukoricaliszt
- 1 csipet só
- 1 nagy csipet őrölt fahéj
- 100 gramm reszelt 70%-os étcsoki
Az imént összerakott italpor több alkalommal is elég lesz, sőt akár rögtön készíthetünk belőle nagyobb mennyiséget is az arányokat betartva. A keveréket tegyük csak bele egy befőttes üvegbe, és amikor kedvünk tartja, vegyünk elő!
Elkészítés:
1 liter tejet forraljunk fel, és tegyünk hozzá 4-5 púpos evőkanál italport. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Tálaljuk ki bögrékbe, és fogyasszuk azonnal!
Jamie Oliver receptjének forrása: Jamie Oliver - Karácsonyra fel! című műsor
Képek: flickr.com, wikipedia.org, couldntbeparve.com, christmasstockimages.com