Ha a megsütött hús már szép piros, de nem akar puhulni, locsoljuk meg egy kanál ecettel, vagy ha pörköltfélét készítünk, spricceljük meg fél-egy deci szódavízzel. Így a kötőszövet rostjai megduzzadnak, és a husi megpuhul. Ragunak kiváló a nyak, a tarja, a lábszár.
Lássunk egy pikáns vörösboros marharagu-verziót!
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1/2 l száraz vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csipet őrölt babérlevél, bors.
A zsírban megpirított vöröshagymára rátesszük a csíkokra vágott marhahúst. Fehéredésig kevergetjük, majd sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, s felöntjük a borral. Amikor kész, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Főtt tésztával vagy zsemlegombóccal kínáljuk.