Fokhagymás uborkasaláta (Tzatziki)
Egy nagy kígyóuborkát hámozzunk meg és reszeljünk le a nagyobbik lyukú sajtreszelőn. Enyhe besózás és léeresztés után csöpögtessük ki. Amíg csöpög, tisztítsunk meg fokhagymát (az első próbához mondjuk fél fejnyit, de ez később ízlés szerint fokozható) és nyomjuk át fokhagymapréssel. Vagdaljunk össze némi kaprot, persze szárított kapor is jó. Fentieket elegyítsük egy nagy pohár tejföllel (a 12%-os picit jobb hozzá), egy evőkanálnyi majonézzel, kevés olivaolajjal. Az ízeknek néhány óra hűtés kell az összeéréshez.
Görög saláta (horiatiki)
Egy nagy kígyóuborkát darabolj fel: egy szelet kb 2 mm, ezt még kb hatfelé kell vágni. Kb. fél kilónyi paradicsomot is darabolj hozzá. (Ha van idő és igény is rá, pár másodpercre forró vízbe mártva a paradicsom héját eltávolíthatjuk előtte.) Egy nagy fej hagymát is aprítsunk hozzá. Kockázzunk hozzá kb. 20 dekányi feta sajtot. Keverjük össze, öntsünk rá 2 evőkanál olivaolajat, aki szereti, olivabogyót is tehet rá. Hűtőbe téve az ízek összeérnek: a sós feta hatására az uborka levet ereszt, a hagyma veszít erős ízéből, és igazi ízharmónia áll össze.