Tócsni
Hozzávalók: 20 dkg túró,* 10 dkg főtt áttört burgonya,* 10 dkg kvargli sajt, (de jó az ementáli vagy a kecskesajt is), reszelve,*2 db tojás,* búzadara (amennyit felvesz a tészta) bors,* só,*
Sütéshez: olaj,
Elkészítés: a hozzávalókat összedolgozzuk, és pogácsákat formálunk belőle. Az olajat felhevítjük, de nem túl forróra és kisütjük benne a pogácsákat. Nagyon finom, önmagában és köretként is feltálalhatjuk.
Ha önmagában tálaljuk, adjunk hozzá mártást.
Zöldfűszeres mártás
Hozzávalók: 25 dkg túró, egy csokor apróra vágott snidling, egy kanál tejfel, só, bors
Elkészítés: a hozzávalókat egy tálban jól összedolgozzuk, és ízesítjük. Tálalás előtt hűtőbe rakjuk.
Sajtos cukkíni
Hozzávalók: egy közepes cukkini, 4 kanál olaj, 3 dl tej, egy kanál liszt, sajt, frissen reszelve, 3 tojás, só, bors, vaj, 3-4 kanál zsemlemorzsa
Elkészítés: A cukkínit megtisztítjuk, felszeleteljük és az olajban aranysárgára sütjük, a tejből és lisztből besamelt készítünk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a sajtot és a cukkinit, jól összedolgozzuk. Egy tortaformát vagy kisebb tepsit alufóliával kibélelünk és a maszzát beleöntjük. Közepes hőmérsékleten kb. 35-40 percig, sütjük. Végezzünk sütéspróbát.
Önmagában is fogyasztható, de kitűnő körete a grillpecsenyéknek.
(besamell készítés. Egy evőkanál olajon megpirítjuk a lisztet, tejjel feöntjük, és addig kevergetjük, amik sűrű massza nem lesz. Tortakrémek készítéséhez is használhatjuk.)