Viszonylag késő este tartottam hazafelé, otthon két éhes "gyerek", a párom öreg este várható a munkából, nyilván farkas éhesen (de remélhetőleg még nem fejfájással), ötletem semmi. (Mentségemre szolgáljon, a barátnőm, aki Mosonmagyaróvárról jött, ígért nekem házi krumplit és zöldséget, ám otthon felejtette a "szállítmányt", pedig jófajta tejfeles krumpli főzeléket készültem rittyenteni az adományból.) Betértem a boltba, vettem bazsalikomot, tejszínt, prágai sonkát, bacont, gondoltam, ennyiből már királyi lakomát állíthatok össze. Amíg forrt a víz, fellapoztam a könyvet, és nicsak, ez kerekedett ki belőle:
Hozzávalók:
50 dkg paradicsomos olasz tészta (most éppen egy veronai látogatásom eredményeként egyszerű lasagnette)
20 dkg olajban eltett szárított paradicsom
15 dkg csípős vagy paprikás szalámi, nekem még volt chorizom (tudom, tudom, az nem olasz...)
3 szelet szalonna
6 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagyobb fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál liszt, én csak egyet használtam fel
1 kis doboz sürített paradicsom
3,5 dl tejszín
cayenne bors
só
2 teáskanál friss petrezselyem
parmezán forgács
Elkészítés:
A paradicsomról 2-3 evőkanál olajat egy serpenyőbe öntöttem, amin párolni kezdtem a szálasra vágott hagymát. 3-4 perc után mehet bele a finomra vágott fokhagyma, további egy perc múlva a paradicsom, szalonna és a felaprított szalámi. 2-3 percig főnek együtt. Ekkor megszórtam a liszttel a cuccot, elkevertem benne a sürített paradicsomot, majd állandó keverés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Forrás után beledobtam a reszelt sajtot, a cayenne borsot, és a petrezselymet. Utánsóztam, és amikor a sajt teljesen elolvadt, eloltottam a mártás alatt a lángot. Eközben a tészta is kifőtt, ráöntöttem a mártást, átkevertem, parmezán forgácsokkal és bazsalikomlevélkékkel tálaltam.
Annyi hozzáfűzni valóm van, hogy talán a lasagnette kicsit túl testes tészta ehhez, fettucine jobb lesz legközelebb.
Forrás: http://fakanal.freeblog.hu