A főtt füstölt sonka, tarja sokáig eltartható a hűtőben, ha ügyesen tároljuk, hetekig nem lesz semmi baja. De persze érthető, ha három nap szüntelen sonkaevés után most ránézni sem bírunk, ám mivel remekül fagyasztható, így a húsvéti maradékokból akár hónapok múlva is remek ebédet-vacsorát készíthetünk. Íme néhány ötlet.
Húsvét utáni sonkás receptek
Füstölt sonkával töltött rántott palacsinta
Hozzávalók:
- 12 db ún. sós palacsinta (a palacsinta tésztájába ne tegyünk cukrot)
- 20-25 dkg főtt, füstölt tarja
- néhány evőkanál tejföl
- só, bors
- és a panírozás kellékei: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés:
Megsütjük a vékony palacsintákat. Előtte ledaráljuk a füstölt tarját, és tejföllel, borssal krémet alkotunk belőle. Méghozzá olyan krémet, ami nem folyós, ugyanakkor könnyedén kenhető. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat, majd kétoldalt behajtjuk, majd feltekerjük őket. Akkor jó, ha a tekercsek jó szorosak, nem folyik ki belőlük a töltelék.
A szokásos módon panírozunk, majd bő, forró olajban szép barnára sütjük a hengerkéket. Remek köret hozzá bármilyen saláta, például a maradék keménytojásokból készült majonézes tojás.
Kukoricás-sonkás farfalle
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta (spagetti, farfalle, tagliatelle, fussili)
- 10 dkg apróra vágott főtt sonka
- 20 dkg parmezán
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 125 gr Philadelphia krémsajt
- 3 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis fej brokkoli
- só
- bors
- őrölt rozmaring, oregano és bazsalikom
Elkészítés:
A tésztát a csomagoláson található ideig főzzük, egy másik edényben megpároljuk a brokkolit úgy, hogy még roppanós maradjon. Közben olívaolajon megpirítjuk kissé a csíkokra vágott sonkát, hozzáadjuk a fűszereket, a kukoricát, amikor átforrósodott, belekanalazzuk a krémsajtot, olvadásig kevergetjük, majd felöntjük annyi tejszínnel, hogy kellemes állagú szószt kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A reszelt parmezánból tehetünk a szószba egy keveset, a többit majd a tészta tetejére szórjuk tálaláskor. A brokkoli rózsákat utoljára tegyük a mártásba, nehogy összetörjenek. Ekkor kerül sor az összevagdalt petrezselyemre is, ami nemcsak színt, de kellemes ízt is ad a tésztának. A forró mártást összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és már lehet is tálalni, az egész nem több 15 percnél.
Calzonetti
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- 25 ml langyos víz
- 1 csipet só
- 1 közepes méretű tojás a kenéshez
- A töltelékhez:
- 15 dkg tehéntúró
- 5 dkg reszelt parmezán vagy ementáli
- 1 közepes méretű tojás
- 1 evőkanál összevagdalt zöldfűszer, ízlés és lehetőség szerint (bazsalikom jó, ha van)
- 20 dkg apróra vágott sonka
- 5 dkg apróra vágott bacon
- só
- bors
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval - vagy egy méretes pohárral - 10-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. Teáskanálnyi kupacokat teszünk a töltelékből a tésztakorongokra, kicsit elegyengetjük az egyik felén a tölteléket, a másik oldalát a korongnak ráhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült calzonettiket tepsibe tesszük, tetejüket tojással kenjük meg. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréssel 180 fok) 15-20 percig sütjük.
Sonkás tartlet
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 25 dkg összeaprított főtt sonka
- 1 kisebb póréhagyma
- 1 tojás
- 0,5 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- olívaolaj
- snidling
Elkészítés:
A leveles tésztából vágjunk ki egy akkora kört, amivel kibélelhetünk egy 20 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalakra is jusson a tésztából. Villával sűrűn szurkáljuk meg a tészta alját. Az olívaolajon nagyon kevés só és valamivel több bors társaságában pároljuk meg a karikákra vágott póréhagymát, majd a kanalazzuk a tésztára. Ezután jöhet az apróra vágott, vagy ledarált sonka. A tejszínt, tejfölt és tojást keverjük el alaposan, öntsük a sonkára, és 180 fokos sütőben süssük a lepényt addig, míg a massza meg nem kocsonyásodik a tetején. Zöldsalátával kínáljuk.
Indexkép: Depositphotos.com
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: