A nyár a szabadtéri sütési-főzés, és a nálunk is egyre divatosabb kerti partik szezonja. Gyerekzsúr, születésnapi parti, vagy családi összejövetel - a kert mindig hangulatos helyszín, már csak a megfelelő dekoráció és az ízletes menü összeállítása szükséges.
Amennyiben a természet közeli, rusztikus hangulatot, és inkább a hagyományos ízeket kedveljük, korán reggel küldjük el a fiúkat horgászni, és főzzünk a vendégeknek a friss halból ízletes halászlét. Tisztítsuk ki a bográcsot, készítsük elő a hozzávalókat, és a főzést pedig bízzuk ismét a férfiakra. A halászlébe tegyünk egy kis tojásos tésztát is, hiszen tészta nemcsak rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, hanem rendkívül laktató is. Dekoráció sem kell sok – a farönkökön üldögélve a tűz körül máris megteremtettük a megfelelő hangulatot.
Ha mégis valami könnyedebb nyári ételre vágyunk, vegyük elő a grillsütőt és rostonsült húsból, halakból, és zöldségekből varázsoljunk finom vacsorát a vendégeknek. Már korán reggel szerezzük be a friss húst és a zöldségeket a piacon és a hetesnél, hogy az előkészített húsok jó fél napot pácolódhassanak a hűtőben. A húsok mellé készítsünk könnyű zöldségekkel megbolondított tésztasalátát. A tészta könnyen emészthető, remek energiaforrás, így mindenkinek lesz még ereje az esti tánchoz. A salátát dobjuk mi össze, de a húsok kisütését engedjük át a férfiaknak – úgyse engednének a grillsütő közelébe, mivel a sütögetés remek alkalom, hogy sörrel a kezükben kitárgyalják az aznapi meccs eredményeit.
A nyár egyik legízletesebb gyümölcse, sokunk kedvence a sárgabarack. Desszertként készítsünk a kertben szedett friss sárgabarackból sárgabarackos túrós rétest – ezzel egészen biztosan kivívjuk az édesszájúak és a gyerekek elismerését.
Míg a húsok pácolódnak és a rétes sül dobjuk fel girlandokkal, lampionokkal a kertet, az asztalra kerüljön színes asztalterítő, és gyertya, a székekre pedig vidám párna. Ne feledkezzünk meg a szúnyogokról sem, amelyek rendkívül bosszantóak tudnak lenni egy-egy ilyen kerti sütögetés alkalmával.
És ha elkészültünk mindennel, jöhet a vendégsereg és a jól megérdemelt szórakozás. De hogy előbb minden zökkenőmentesen menjen, mellékeltünk néhány finom receptet, amelyek megkönnyítik a készülődést.
Bajai halászlé
A halat megtisztítjuk, belezzük, eltávolítjuk a keserűfogat, és a kopoltyú belsőt. Ízlés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A hal szeletkéket sózzuk és félretesszük. A visszamaradt halfejet, halaprót beletesszük hideg vízben főni a bográcsba, a tisztított szeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal, és sóval. Tehetünk bele erős paprikát is. Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét fűszerpaprikával és kíméletesen főzzük 1-1 ½ órát. Ha kész leszűrjük kicsit passzírozhatjuk is, majd visszatesszük a bográcsba főni. Amikor forr beletesszük a félretett halszeleteket, és halbelsőt 5-8 percig főzzük míg meg nem főnek a halak. A tésztát kifőzzük sós forró vízben, leszűrjük - öblíteni nem kell - és tálba tesszük. A forró levest rámerjük a tésztára, és ízlés szerint szórhatunk még rá karikázott erős paprikát.
Illatos tésztasaláta
Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)
A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.
Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.
Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Túrós aszalt barackos rétes
Hozzávalók:
A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka
A tojás sárgáját kikeverjük a cukor felével, vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük 180-200 °C-on készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy a megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.