A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos. Amennyiben szeretnénk megfelelni a mindennapok kihívásainak, táplálkozási szokásainkat is a hűvösebb időjáráshoz kell igazítanunk. A hidegebb hónapokban megnövekedik az energiaszükségletünk, hiszen nemcsak a nagyobb fizikai és szellemi igénybevétellel, hanem a szervezet fokozott hőleadásával is számolnunk kell. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy az ősz átmeneti időszak, amikor vitaminokkal, ásványi anyagokkal kell feltöltenünk a szervezetünket a téli hónapokra.
A tészta ilyenkor is kiváló választás, viszont a könnyű nyári tésztasaláták helyett inkább fogyasszuk melegen jó sok zöldséggel és gyümölccsel. Amellett hogy a tészta laktató és könnyen emészthető, energiával tölti fel szervezetünket, ,összetett szénhidrátként pedig fontos szerepet tölt be a betegségek, fertőzések elleni védekezésben. Tápanyagtartalom szempontjából is a legértékesebbek ételek közé tartozik - vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtái emésztést elősegítő ballasztanyagokkal, azaz rostokkal látják el a szervezetet. Hazánk egyik gasztronómiai sajátossága a tojásos tészta, még egészségesebb hiszen a tojásnak köszönhetően tartalmaz teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat is.
Ne feledjük el azt sem, hogy a tészta az egyik legváltozatosabb és leggyorsabban elkészíthető alapanyag! Nemcsak önállóan vagy köretként ízletes étel, hanem a hideg napok egyik legkedveltebb fogásának, a forró levesnek is kiegészítője. Egy tányér meleg leves nemcsak a szervezet télen is szükséges folyadékmennyiség beviteléhez járul hozzá, hanem tápanyagtartalmának biztosításához.
Receptek:
40 dkg comb, 1 kicsi fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 10 dkg zeller, vagy szárzeller,
A húst kis kockára vágjuk kb. 0,5x0,5 mm-es re. Finomra vágjuk a hagymát és az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd
Mennyiség:4-5 ad
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
Cukkínis gombás rakott tészta
1 cs szarvacska, 20 dkg gomba, 40 dkg cukkíni, 10 dkg póréhagyma,
A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Akkor belekeverjük a forró tejet, habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.
Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a sárgájás mártással, sóval, borssal, szerecsendióval és fehérjéből felvert habbal lazítjuk.
Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.
Előmelegített 180 c.os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6 ad