A ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő élelmiszerellátási problémáira - állítják brit kutatók, akik egy speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítenek ízletes rágcsálnivalókat rovarokból.
A rovarok biztosítanák a fehérje, vitamin és az ásványi anyagokhoz jutást
Az új technológiát kidolgozó Ken Spears, a London South Bank University ételtechnológusa szerint a rovarokkal való táplálkozás - amely bevett gyakorlatnak számít a világ számos pontján -, nem csupán az élelmiszerhiány problémáját oldaná meg, hanem biztosítaná, hogy az emberek elegendő fehérjéhez és ásványi anyaghoz jussanak.
Az eljárás menete
A projekt keretében a kutatók kiszárítják, és finom porrá őrlik a rovarokat vagy azok lárváit, hogy lisztet készítsenek belőlük, amelyet azután csokoládéval, krémsajttal vagy különböző fűszerekkel vegyítenek, olyan keveréket nyerve, amelyből háromdimenziós nyomtatással ízletes ételeket tudnak készíteni.
A jövőben fehérjékben gazdagabb fajokkal dolgoznak
Spears szerint a szakemberek ez idáig kénytelenek voltak a Nagy-Britanniában előforduló rovarokra szorítkozni, így például házi lisztbogár lárváinak őrleményét vegyítették fondanttal, hogy tortákra szánt cukormáz bevonatot készítsenek, de a jövőben szeretnének fehérjében gazdagabb fajokkal dolgozni és jóval kifinomultabb alakzatokat, illetve bonyolultabb ételeket is létrehozni.
A rovarok fogyasztása lesz a megoldás az élelmiszerellátás problémáira
A szakemberek úgy vélik, hogy a rovarok fogyasztása jelentheti a megoldást a jövő globális élelmiszerellátási problémáira, mivel - a növekvő globális népesség és a fokozódó élelmiszerigény fényében - a gyakorlat csökkentené a környezetre és az állattenyésztésre nehezedő nyomást - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
Több ember eszik majd, ha étvágygerjesztő formában tálalják a rovarokat
A kutatók reményei szerint, ha kívánatos formában tálalják a rovarokat, akkor több ember lesz hajlandó enni belőlük. A rovarok gazdag fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást jelenthetnek. Egy ganajtúró bogár például több vasat tartalmaz, mint egy szelet steak, és négy tücsökben annyi kalcium van, mint egy pohár tejben.
Spears szerint a kutatók azt remélik, hogy a jövőben jóval egzotikusabb, és magasabb fehérjetartalmú rovarokat - például dél-afrikai mopaneférgeket - is bevonhatnak a projektbe, hogy az előállított ételek még több tápanyagot biztosíthassanak az embereknek, és akár a katasztrófa sújtotta területeken is be lehessen vetni őket élelmiszerforrásként.
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10619201/Insects-to-be-made-into-3D-food.html
Forrás: MTI
Fotó: SweetCrisis - FreeDigitalPhotos.net
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: