Só-liszt gyurma
Sokak által a gyerekkorból régen elfelejtett „só-liszt gyurmából" csinálhatunk a gyerekekkel mindenféle figurát. Veszélyes anyagokat nem tartalmaz, könnyen elkészíthető, festhető. Majd a legvégén, kinn a szabadban, vagy tűzmentes helyiségben a szűlő által - pl: felni-lakkal - lefújható, hogy szép fényes legyen (csak a gyerek kezébe ne adjuk a lakkot!).
Hozzávalók:
- 20dkg liszt
- 20dkg só
- 125ml víz
- 2evőkanál étolaj
- színes festék
- ecsetek, víz, lakk
Elkészítés:
A lisztet és a sót jól összekeverjük, majd lassan hozzáöntjük a vizet és az olajat. Az így elkészített tésztát alaposan átgyúrjuk, (addig, hogy ne ragadjon a kezünkhöz). Eztán máris lehet készíteni a különböző figurákat (homokózofigura, süteményszaggató stb). Sütőben (sütőpapíron) legkisebb fokozaton, nyitott sütőajtónál megszáríthatjuk. A kihűlt figurákat aztán lehet vízfestékkel, temperával festeni. Miután megszáradt, lefújhatjuk óvatosan színtelen lakkal (tűzveszélyes!) és máris kész a „nagy mű”, amelyet boldogan lehet ajándékozni szeretteinknek.
Ha már kellő gyakorlatot sikerült összegyűjtenünk só-gyurmáből figurákat csinálni, meg lehet próbálni egy hasonló módon elkészített - szigorúan szülői felügyelet mellett! - édességet gyurmáznunk. Ha elég ügyes a csapat, marcipánhoz hasonló figurákat, diszeket, tortabevonót stb. állíthatunk elő, melynek alapanyag:
Pillecukor foundant
Elkészítése:
14 dkg pillecukrot 2 ek. vízzel, margarinnal kikent, jó nagy mikrózható tálba tesszük (azért, mert melegítés közben jól megdagad.) 45 mp után kivesszük, jól összekeverjük, és ezt megismételjük addig, amíg jól meg nem dagad.
30 deka porcukor nagy részét rá kell önteni, jól összekeverni, majd a maradék cukrot összeöntve a cukros foundanttal, jól összegyúrni, míg a maradék cukrot mind felveszi. Addig kell gyúrni, amíg nem ragad. Ha túl kemény egy kis vízzel, ha meg túl ragacsos, egy kis cukorral keverjük, amíg megfelelő állagú nem lesz.
A sodródeszkának és a kéznek mindig porcukrosnak kell lenni. Ezután lehet ételfestékkel színezni, nyújtani, különböző alakra, pl: rózsa, babafigura stb. formázni.
Hűtőszekrényben, műanyagzacskóban hetekig eláll. Újrahasználás előtt mikróban percek alatt újra képlékennyé válik.
Sikeres munkát, és a kész műhöz jó étvágyat kívánok!
Fotó: OZphotography's/FreeDigitalPhotos