„Sokan érezzük kényszernek, hogy a terített asztalon lévő finomságokat végigkóstoljuk, a fogásokat pedig egy kis borral, süteménnyel vagy szaloncukorral zárjuk. Nem csoda, hogy az ebéd vagy vacsora végére a hasunk feszül, émelygünk, felpuffadunk. Ezek a túlevés tipikus tünetei, melyhez rosszabb esetben még egy kellemetlen epegörcs is társulhat. Az ünnep alatt észrevétlenül felkúszó súlyfelesleg miatt testileg és lelkileg is rosszul érezhetjük magunkat. Főként akkor, ha nemrég kezdtük a testtömegcsökkentést és épp életmódváltás elején vagyunk. Ilyenkor még nehezebb ellenállni a finomságoknak, illetve még nagyobb a lelkifurdalás. Szerencsére azonban az ünnepi menü egyszerre lehet finom és egészségesebb, az esti séta a családdal pedig nemcsak kellemes program, de az emésztésre is pozitívan hat” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
Ünnepi menü másképp
A finom falatokról nem kell lemondanunk, egyszerűen csak készítsük el azokat másképp, vagy tartsunk mértéket, törekedjünk a kisebb adagokra! A töltöttkáposztához használjunk sovány csirke- vagy pulykahúst a sertés helyett. Ha sültet készítünk, a combokat ropogósra és omlósra süthetjük a sütőzacskóban vagy gőzsütőben, így nem szükséges a zsiradék használata. Köretnek kiváló lehet a párolt rizs, bulgur, köles és mellé egy ízletes saláta, amelyet feldobhatunk céklával, dióval, sajtokkal. A hal bármikor szerepelhet az étlapon, ugyanis könnyen emészthető finomság, de a panírozott, rántott változat helyett például süssük roston, sütőzacskóban. A zöldségek pedig a magas vitamin- és rosttartalmuk miatt naponta többször is kerüljenek az asztalra akár nyersen, savanyúság formájában, főzve vagy párolva.
A csábító édességek
Ki tud ellenállni a mákos és diós bejglinek, a lekváros linzereknek vagy a zserbónak? Nem sokan? Szerencsére nem is kell! Ha a hagyományos készítéshez ragaszkodunk, akkor figyeljünk a mértékkel történő fogyasztásra, a sütemény inkább desszert legyen és ne egész napos nassolnivaló. Ha pedig egészségesebben szeretnénk elkészíteni, használjunk teljes kiőrlésű lisztet, a cukor helyett természetes édesítőszereket, cukorhelyettesítőket vagy egyszerűen a receptben szereplő cukor mennyiségének a felét használjuk csak fel. Szaloncukor helyett készíthetünk mi is csokival bevont gyümölcsöket, de ha édességre vágyunk, a gyümölcssaláta, zabkása vagy gyümölcsös rizs is tökéletes választás lehet.
Igyunk inkább vizet!
A cukros üdítők szintén az ünnepi menü részét képezik, épp ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű vízbevitelről. Pedig a bólék, koktélok, szénsavas üdítők és az alkoholos italok szintén nagy kalóriaforrások, így ezek is hozzájárulhatnak a felesleges kilókhoz. Természetesen nem baj, ha most kicsit elengedjük magunkat, de ahogy az ételeknél, az italfogyasztásnál is fontos a mértékletesség, és az is, hogy figyeljünk a vízfogyasztásunkra is.
Az ünnep nem kifogás a testmozgás elmaradására!
Ha rendszeresen mozogtunk az ünnep előtt is, ne hanyagoljuk el ebben az időszakban sem! Így nem esünk ki a napi rutinból, de közérzetünkön és hangulatunkon is javíthatunk, sőt, a plusz kilók ellen is kiváló lehet. Legyen akár konditerem, egy séta a családdal vagy a barátokkal, vagy jobb időben egy kis futás, a lényeg, hogy mozogjunk! Akik pedig az ünnepek előtt is inaktív életmódot folytattak, nekik itt az alkalom, hogy megismerkedjenek téli sportágakkal, vagy szervezzenek egy-két kirándulást a szünidőben.
„A testünk mellett a lelkünk egészségére is figyeljünk karácsonykor. Ha időben elkezdjük a készülődést és az ajándékok beszerzését, elkerülhetjük az ezzel járó stresszt. Az elvégzendő teendők és a ránk váró feladatok miatt rosszabb lehet az alvásunk, a rég nem látott barátokkal folytatott, éjszakába nyúló beszélgetés, és a karácsonyi partik miatti éjszakázás pedig még kimerültebbé tehet minket. Fordítsunk időt ilyenkor is a pihenésre, és töltsük olyan elfoglaltsággal az ünnepeket, amelyek feltöltenek minket” – tette hozzá a szakértő.