Az állatvilágban normális és természetes, hogy az anyák a szülést követően elfogyasztják a placentát, miután kicsinyeik köldökzsinórját elrágták. Ennek nem csak az a haszna, hogy a ragadozókat ne vonzza oda a hússzag, hanem fontos hormonális és fiziológiai segítséget ad az anyaállatnak, hogy a tejtermelés beinduljon, mivel a méhlepény telis tele van szülési hormonokkal, vitaminokkal és tápanyagokkal is, mely létfontosságú az ellés során kimerült nőstény számára.
Régen azok az asszonyok, akik ezt tették, gonosznak, boszorkánynak számítottak, modern korunk azonban újra felfedezni látszik ezt az eljárást. Hívei szerint az emberre is hasonlóan jó hatást gyakorol a méhlepény elfogyasztása, segíti a tejtermelést és csökkenti a szülés utáni depresszió esélyét is. Néhány sztár lelkes szószólója a kezdeményezésnek, például January Jones, vagy Kardashianék.
Mielőtt elképzelnénk a Trónok Harcából híressé vált lószív evős véres jelenetet, természetesen ízlésbarátabb megoldások születtek azoknak az anyukáknak, akik szeretnének erre az útra lépni. Nyugaton erre már egész iparág épült, vannak szakemberek, akik a méhlepény tartósítására, fogyaszthatóvá tételére szakosodtak, van aki kapszulát készíttet belőle, de léteznek méhlepényszakácsok is.
Egy anyuka most egészen egyedi módot választott saját méhlepényének elfogyasztására: csokoládé bonbonokat készíttetett belőle egy szakemberrel. A folyamatot és az első kóstolás pillanatát is bemutatja a videó, melyet erről készítettek; ebben az édesanya azt is kiemeli, milyen fontos, hogy szakavatott kezek készítsék elő a placentát. A méhlepényt előbb többféle eljárással teljesen kiszárítják, majd finom porrá őrlik. Ezt a port keverik sütialap porba, illetve olvasztott csokoládéba, és a megfelelő formázást követően kész is a méhlepény bonbon. A videó végén az anyuka - rajzfilmfigurássá torzítva ugyan - elégedettnek látszik, miután megízlelte a saját testéből készült finomságot.
Te megkóstolnál ilyen édességet?
Indexkép: facebook