Mi okozza ezt a maró érzést?
Minden harmadik kismamának többé-kevésbé erős panaszokat okoz a savtúltengés.
Az orvosok szerint ettől nem kell megijednünk, mert van rá logikus magyarázat:
A magzat már eléggé nagy helyet foglal el az anyaméhben, ezért nyomódik a gyomorszáj záróizma. Amikor már nem bírja a strapát, átenged egy kis gyomorsavat a nyelőcsőbe. Ez aztán meglehetősen izgatja a nyálkahártyát, és pokolian tud égni. Különösen éjszaka okoz panaszokat, mivel fekvő helyzetben még több gyomornedv jut át a torkunkba.
Néhány egyszerű trükkel segíthetsz magadon:
- Emeld meg az ágy felső végét, vagy tegyél egy párnával többet a fejed alá, mert akkor a sav nem tud olyan könnyen feljönni.
- Naponta többször egyél kevesebbet, mert egy bőséges étkezés után nagyobb nyomás alá kerül a gyomorszáj.A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
- Lehetőség szerint zsírszegény táplálékot fogyassz, így a gyomrodat nem fogod túlterhelni.
- Mondj le mindenről, ami savat okozhat, pl. édességek, kávé, tea, gyümölcslé.
- Étkezés előtt igyál pár korty melegvizet, mert az elősegíti az emésztést.
- Rágcsálj pépesre 3-4 szem mogyorót, ami csökkenti a savat.
- Egy fél főttkrumplit, vagy nyers répát addig rágjál, amíg édeskés ízt nem érzel a szádban. Ez közömbösíti a gyomorsavat.
- A főétkezések között fogyassz fehérjében gazdag élelmiszereket. Egy kis túrót, joghurtot, kefirt. A bennük található fehérjék elősegítik a sav közömbösítését.
- Egy kávéskanál mustár, evés után csodát tesz!
- Amikor semmit sem bírsz enni a gyomorégés miatt, próbáld meg az akupresszúrát. A gyomor akupresszúrás pontja a tenyereden található. Úgy keresheted meg, hogy megnézed, hol futnak össze a csuklód irányában a tenyérvonalak. Ebből a pontból kiindulva a hüvelykujj vonalán lesz a gyomor pontja 1 cm-re a vonalak találkozásától. Legalább fél percig nyomd erősen ezt a pontot.
Néhány gyógynövény is hasznos lehet ilyenkor: Naponta többször elrágcsálhatsz néhány szem kálmosgyökeret, vagy készíts belőle ezerjófűteát: egy kávéskanálnyi teafüvet önts le negyedliter hidegvízzel, áztasd 6-10 órán át, néha keverd meg, majd melegítve fogyaszd.