SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit igyon a csecsemő a hőségben?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-18
A nyári melegben figyeljünk fokozottan a csecsemő szomjoltására! Mivel a kisbaba még nem tud szólni, hogy szomjas, ezért a szülők feladata arra figyelni, hogy a baba rendszeresen igyon. A csecsemő folyadékháztartása nagyon labilis, és csak akkor képes a megfelelő egyensúlyt fenntartani, ha a nap folyamán több alkalomra elosztva kisebb mennyiségű folyadékot kap. Tehéntejet semmiképpen se adjunk 1 éves kor alatt! Mit ajánl a Magyar Gyermekorvosok Társasága?
Mit igyon a csecsemő a hőségben?
A csecsemők folyadékszükséglete kb. 150 ml/kg/nap. Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter. 6 hónapos korig nem szükséges a teáztatás, ha a csecsemő kizárólag anyatejet vagy tápszert kap. A naponta 5-6 alkalommal elfogyasztott anyatej elegendő mennyiségű folyadékot biztosít a baba számára.
A csecsemőnek az anyatej egyszerre az étele és az itala, ezért a szomjoltás mellett a megfelelő fejlődéshez 6 hónapos korig kb. 1 liter tejalapú táplálékra, 6-12 hónaposan pedig napi 5-8 deciliter anyatejre vagy tápszerre van szüksége.

Mit igen, mit ne?

Ha már nincs elegendő mennyiségű anyatej, akkor olyan minőségű tápláló folyadékkal kell kínálni a picit, amely nem terheli meg a szervezetét. Tehéntejet és kecsketejet a baba 1 éves kora alatt semmiképpen se kapjon, mert magas fehérje és ásványi anyag tartalma megterhelő a csecsemő emésztőrendszerének és veséjének. Minél fiatalabb a csecsemő, annál inkább helytelen, ha az anyatej mennyiségének csökkenése esetén a szülő „tejalapú ital” helyett csak teával vagy vízzel pótolja a folyadékot, mert így a baba nem kapja meg a szükséges mennyiségű fehérjét és kalóriát.


Ahogy múlnak a hónapok és közeledik az 1 éves kor, a baba egyre táplálóbb ételeket kap, így az anyatej, vagy tápszer már csak egy bizonyos részét képezi az egészséges étrendnek. Ezért az elfogyasztandó folyadék minősége és mennyisége is változik. Egy 9 hónapos csecsemő összes folyadékszükséglete kb. napi 1,2-1,5 liter: ennek fele legyen tejalapú ital (anyatej vagy tápszer), egynegyede egyéb folyadék (pl. gyümölcslé, babavíz, tea), és csak egynegyede származzon az elfogyasztott ételekből (pl. a gyümölcsök folyadék tartalma 60-80%). Ha teát adunk a babának, akkor ne feketeteával kínáljuk, hanem inkább gyümölcsteával. Készüljön cukormentesen. Ha a baba nem fogadja el, kevés cukorral ízesítsük, de kerüljük a túlzott édesítést!

Fontos figyelmeztetés! Ami jó a mamának nem biztos, hogy jó a babának is! Ne adjunk ásványvizet a csecsemőnek, mert a magas ásványi anyag tartalom megterheli a pici veséjét! Kizárólag a felforralt és lehűtött ivóvíz vagy a palackozott babavíz adható 1 éves kor alatt!

A Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett kutatásból (2008) kiderült, hogy hazánkban a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű (5-8 dl) tejalapú táplálékot. Az anyatej pótlását – az orvosok egyértelmű állásfoglalása ellenére – még ma is sokan tehéntejjel oldják meg. Átlagosan a csecsemők 14%-a kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között, de az 1 éves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja