SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pótolhatatlan előtej: ezért fontos élete első napjaiban igény szerint szoptatni a babát

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-26
Szerencsére ma már egyre több kórházban ismerik fel a szülést követő "aranyóra", vagyis a nyugodt baba-mama ismerkedés fontosságát, és azt, hogy az újszülöttnek és az édesanyjának is az a legoptimálisabb, ha az első napokban nem szeparálják el őket egymástól. Az újszülöttek több mint fele világszerte azonban ma sem kap anyatejet élete első órájában.
A pótolhatatlan előtej: ezért fontos élete első napjaiban igény szerint szoptatni a babát

A kincset érő kolosztrum

Sokáig úgy tartották, hogy szülés után közvetlenül az édesanyának még úgysincs teje, ezért nem helyezték a mellére világra jötte után a babáját.

Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. A terhesség 16. hete környékén kezd termelődni az előtej vagy kolosztrum, egy sűrű, sárgás színű, tápanyagokban rendkívül gazdag folyadék. A baba gyomrának befogadóképessége az első nap 6 ml, a második nap 12 ml. Ez azt jelenti, hogy 8-10 korty előtejtől éppen jóllakik.

A kolosztrum rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, emellett bevonja az újszülött bélfalát, ezzel akadályozva meg a kórokozók terjedését. Emellett hashajtóként is működik, így csökkenti az újszülöttek felénél jelentkező élettani sárgaság kialakulásának valószínűségét, mivel az ezt okozó bilirubin a széklettel együtt távozik a baba szervezetéből.

Éppen ezért még abban az esetben is, ha az anya valamilyen oknál fogva nem akar szoptatni, érdemes legalább az első néhány napban mégis megpróbálnia, a kolosztrumot ugyanis semmilyen tápszer nem helyettesítheti.


Szoptatás az élet első órájában

Az UNICEF 2016-os jelentése szerint világszerte az újszülöttek több mint fele nem jut anyatejhez élete első órájában, pedig a korai szoptatásnak számos pozitív hatása van az anyára és a babára egyaránt.

Az egészséges újszülött közvetlenül a világra jötte utáni néhány órában nyugodt és éber, a szopóreflexe pedig a második órában a legintenzívebb. Ha ebben az időszakban nem gyakorolhatja be a szopást, később nehezebben talál rá a helyes technikára.

A szoptatás az anyánál méhösszehúzódásokat vált ki, segíti a lepény megszületését és csökkenti a vérzést. Az első napokban igény szerint szoptató nők méhe hamarabb nyeri vissza az eredeti méretét. Emellett a babájukat az első perctől fogva folyamatosan szoptató anyák időnként a fájdalmas tejbelövellést is el tudják kerülni: a tejük úgy vált át kolosztrumból normál anyatejre, hogy észre sem veszik.

Rendkívül fontos lenne tehát nem csak az, hogy a baba az első napokban hozzájusson az előtejhez, hanem az is, hogy ez legyen az első, és néhány napig az egyetlen tápláléka.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Lumi Studio / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja