SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - Az újszülött

Családinet [cikkei] - 2013-01-09
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - Az újszülött

Az újszülött és az első hónap összefoglalása

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Ne ijedjünk meg, ha az első néhány napon súlycsökkenést veszünk észre a babánknál. Ez természetes folyamat, amely annak köszönhető, hogy a testük a születés után extra testfolyadékokat tartalmaz. Miután ezek kiürülnek, kb. 10%-os testsúlyvesztést tapasztalhatunk. Nagyjából két hét után viszont elkezdődik a gyarapodás.

Az újszülött bőrét fehér, zsíros magzatmáz borítja, amely 2-3 nap alatt felszívódik. Bőrszíne gyakran vörös, keze vagy lába elkékül, főleg, amikor fekszik (mozgassuk meg kicsit) – ez a fejletlen vérkeringésének tudható be.

Gyakori bőrtünetek: kicsi vörös foltok, különösen a szemhéjon, homlokon és a tarkón, szamóca alakú, bőrből kiemelkedő anyajegy, az orrnyereg fölött kis fehér pöttyök (a verejtékmirigyek és a bőr zsírtartalmát biztosító faggyúmirigyek átmenetileg eldugulnak), csalánkiütésre emlékeztető piros, szederjes foltok, kis fehér pontokkal – mindezen tünetek fokozatosan elmúlnak, kezelést nem igényelnek.

Testét pihés szőrzet, lanugo fedi, amely hamar kihullik. A születés utáni második-harmadik napon besárgulhat a pici, általában hamar elmúlik, de aluszékonyabb.

Hasa puffadt, feje testéhez képest nagy, karja és lába vékony, szeme duzzadt (néhány nap alatt elmúlik), többnyire csukva tartja.

Szemük színe kezdetben legtöbbször kék.

Fején kutacsok találhatók – lágy rész, ahol a koponyacsont még nem forrt össze. Figyeljük ennek "jelzéseit", ha nagyon horpadt – folyadékhiányra utal, ha túlságosan felpúposodik (ez nagyon ritka), akkor ez betegség, pl. agyhártyagyulladás jele lehet.

Melle duzzadt, néha egy kevés úgynevezett boszorkánytej is jöhet belőle: a baba testébe jutott anyai hormonok okozzák, néhány nap alatt elmúlik.

Tüdeje kicsi, belégzéskor alig emelkedik meg a mellkasa, furcsa hangokat ad (pl. szortyog, mintha náthás lenne). Ennek oka, hogy a baba orrnyerge alacsonyan van és a levegő nehezebben jut be a szűk orrjáratba. Ahogy nő a kicsi, az orrnyereg is magasabban lesz, tehát a szuszogás fokozatosan abbamarad.

Gyakori, hogy a babának váladékozik a szeme, szempillái összeragadnak (a könnycsatorna szűkebb a kelleténél), ez általában magától elmúlik. Az orr és a szem idegeit ingerli az erős fény, amikor szemét kinyitja – tüsszent, amelynek szerepe, hogy megtisztítsa orrjáratát, és megakadályozza, hogy a por a tüdőbe jusson.

Gyakran csuklik, amit a rekeszizom hirtelen, rendszertelen összehúzódásai okoznak, és azt jelzi, hogy a légzésben részt vevő izmok (bordaközi-, rekesz- és hasizom) egyre erősebbek, működésük egyre összehangoltabb.

Széklete főleg magzatszurokból áll az első 2-3 napban. A kizárólagosan szoptatott csecsemőnek nincs szüksége popsikenőcsre, mivel nagyon ritkán pirosodik ki a popsija. Ha mégis használni szeretnénk, ügyeljünk arra, hogy ha túl vastagon kenjük, akadályozza a bőrlégzést és a pelenka nedvszívó képességét is csökkenti.

Szintén az anyai hormonok hatására a kislányok hüvelyéből folyás, esetleg vérzés jeleit tapasztalhatjuk, amelyek a fent említett tünetekhez hasonlóan pár nap alatt elmúlnak.

Szája közepén hólyag keletkezhet a szopástól: szopópárnának hívják.

Köldökcsonkja kb. 1 hét alatt leszárad és leesik (minden pelenkaváltáskor a kórházban kapott alkohollal le kell tisztítani a csonkot, és addig, amíg teljesen be nem gyógyul, nem szabad fürdetni a babát, csak lemosni szivaccsal, vigyázva, hogy víz ne kerüljön a csonkra).

Gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot pár csepp anyatejjel.

Amikor a köldökcsonk teljesen rendbe jött, elkezdhetjük a babamasszázst. Meleg helységben, meleg kézzel, babaolajat a tenyerünkbe öntve végezzük kb. 10 percig. Dúdoljunk neki, így jobban ellazul.

Jóllakott, illetve beteg babát ne masszírozzunk!

Reflexei ösztönösek: ha megérintjük szemhéját, azonnal behunyja a szemét, ha befogjuk az orrát, kezével kapálódzó mozdulatokat tesz.
Ha megérintjük arcát, fejét ujjunk felé fordítja és kinyitja a száját, keresi anyja mellét.
Ha hóna alatt fogva függőlegesen tartjuk és lábfeje szilárd felülethez ér, lábaival lépkedő mozdulatokat tesz, ha hagyjuk, hogy lábfeje egy kemény tárgy széléhez érjen, felemeli a lábát, mintha lépcsőn járna.
Ha hasra fektetjük, összekucorodik, mintha kúszni akarna, a talpakra kifejtett enyhe nyomás következtében mintegy elrúgja magát.
Megragadja, amit a tenyerébe teszünk, ujjunkat olyan erősen szoríthatja, hogy fel is tudjuk húzni egy kicsit.
Ha megérintjük a talpán az ujjai mögötti részt, lábujjait befelé görbíti, mintha fogni akarna.
Erős zajra, vagy hirtelen mozdulatra megriad (Moro-reflex – kinyújtott ujjakkal felemeli karját és lábát, mintha valamit át akarna ölelni). Ekkor a kisbaba leginkább reflexből reagál dolgokra (tudatosan csak a későbbi hónapokban válaszolgat majd, mikor már idegrendszere sokkal jobban kifejlődött).

Tehát a reflexek között említhetjük a következőket:

  • Keresési és szopási, mindkettő az evést és az önnyugtatást szolgálja
  • Fogó reflex: ha egyik ujjunkat beletesszük a kisbaba tenyerébe, ujjacskáival megszorítja azt.
  • Lépegetés: ha vezetik, egyik lábát a másik elé rakja, mintha járna
  • Moro vagy megrezzenési reflex: hirtelen felemeli a karját, és sírva fakad, mikor valamilyen hangos zajt hall, vagy hirtelen mozgást észlel.
  • Nevetés: bármennyire is aranyos, a 6-8 hétnél fiatalabb újszülötteknél ez általában azt jelzi, hogy tele vannak bélgázokkal.

Megkapja az első kötelező védőoltást (BCG – tuberkulózis ellen, 6 hetes korig).

Napi alvásigénye 16-19 óra.

Hőmérsékletét még nem tudja izzadással szabályozni.

Orrlégző, így egyszerre szophat és lélegezhet.

Mozdulatai nem koordináltak, egész testével mozog. Ökölbe szorítva tartja a kezét, sírás közben nyitja csak ki időnként. 
 

 

 







 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


Már az első hónap során utánozza szülei arckifejezéseit (mosolygást, ajakcsücsörítést, ajkak kerekítését, nyelvöltést).

Nem lát élesen, a látottakat nem tudja feldolgozni. Ha közel visszük hozzá arcunkat, erősen figyeli.

Az újszülöttek hatásos kommunikációs eszközei (a beszéd kialakulásáig) a testbeszéd és a sírás, amelynek számos oka lehet (6 hónapos korig):

  • hőmérséklet, a pisis pelenka okozta hidegérzet,
  • sebes a popsija (szoptatott babáknál ritka),
  • éhség,
  • a testi kapcsolat hiánya,
  • levetkőztetés (az újszülött fázékony, anyagcseréje még lassú, szervezetének alkalmazkodóképessége gyenge, így a külső hőmérsékletre lassan reagál, nem tud alkalmazkodni hozzá),
  • bizonytalan testhelyzet,
  • erős hang, fájdalom (pl. hasfájás, főként a kora esti órákban).

     

 

 

 


 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Megérzi a feszültséget, ezért ha lehetőség van rá, az a szülő foglalkozzon vele, aki kipihentebb, nyugodtabb. Megnyugtató számára, ha tenyerünkkel körbevesszük a fejét, ez a méhen belüli állapotokra emlékezteti, továbbá, ha dúdolunk neki, simogatjuk, testünkhöz simulva ellazulhat, ringatjuk, megszoptatjuk stb.

A módszereket azonban ne egyszerre alkalmazzuk, mert az állandó nyaggatással, változtatással éppen az ellenkező hatást érjük el.

Már az újszülött is álmodik. Alvás közben majdnem olyan aktív, mint ébrenléti állapotban, az arcán jelentkező erőteljes fintorok, grimaszok azonban nem a nap eseményeinek újbóli lepergésével függnek össze, hanem az arcizmok mozgatásának gyakorlásával.

Gyakran olyan, mintha nyugtalan lenne, néha felsír, netán kinyitja a szemét, csapkod a kezével, fejét ide-oda forgatja, rácsnak ütődik – az alvásnak egy fázisáról van szó, amihez ugyanúgy kell viszonyulni, mint a nyugodt, mély alváshoz. Alvásidejük kb. felében éberen alszanak, így gyakrabban ébrednek fel az éjszaka folyamán, mint a felnőttek.

Anyja hangját minden más hangtól meg tudja különböztetni. Amikor meghallja, szemét arra fordítja, ha elég közel vagyunk hozzá, követni tudja arcunk mozgását. A későbbi anyaképről a testi kapcsolat révén szerez benyomást (védelem, biztonság).


HOGYAN ETESD?
 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint legalább 6 hónapos koráig célszerű szoptatni a csecsemőket. A szoptatás létfontosságú a kicsi immunrendszerének kialakulása miatt. Előfordulhat természetesen, hogy az anyának nincs elég teje vagy egyéb problémák miatt nem tudja szoptatni a gyermekét. Ilyenkor több mód is adódik az anyatej pótlására. Már lehetőség van arra, hogy a gyermekorvossal receptre anyatejet írassunk fel, amelyet anyatejelosztó központokban vehetünk át. (Mindez a gyermek 8 hónapos koráig ingyenes). Azonban, ha így sem sikerül anyatejhez jutnunk, akkor tápszert kell alkalmaznunk. A csecsemő immunrendszerének megerősítése miatt célszerű ilyenkor pre- és probiotikumokat tartalmazó termékeket vásárolni.

Szoptatásnál az édesanyáknak javasolt figyelmet fordítani arra, hogy mit esznek, mert nem mindegy, hogy az anyatejnek mennyi a vitamin és a tápérték tartalma. A legjobb ebben az esetben is, a változatos és mértékletes táplálkozás.

 

 

 

 

 

 

HOGYAN SEGÍTHETED, FEJLESZTHETED?


Döntő szerep jut a szükségletek kielégítésének. Mindig bánjunk tapintatosan kicsinyünkkel: fejét alátámasztva, lassan, biztosan, de finom mozdulattal emeljük fel és már az első perctől kezdve mondjuk is el neki, mit csinálunk vele.

Ne restelljük, ha nem vagyunk elég ügyesek, gyorsak, a csecsemőnek nem erre van szüksége! A hirtelen kapkodástól összerezzen, megijed.

Lábait görcsösen felhúzza, hasa szemlátomást fel van fúvódva. Az okok nem tisztázottak, de valószínűleg átállási nehézségről van szó: a kisbabának saját emésztőrendszerével kell feldolgoznia a táplálékot, ami az anyaméhben a köldökzsinóron keresztül jutott el hozzá. További okok lehetnek: mohón eszik és túl sokat, az anya által elfogyasztott ételek "átmennek" a tejbe.
Próbáljuk megnyugtatni, hiszen síráskor újra és újra levegőt nyel, ami a hasfájást még fokozhatja.
Segíthet az édeskömény tea – amit az anya is ihat, hiszen átmegy a tejbe –, a pocak masszírozása, "repülőztetés" (hason fekve tartjuk alkarunkon a babát), meleg vizes hőpalack a hasra téve stb.

Ne vágjuk le a körmét, mert megsérthetjük a körömágyat és ez körömgyulladáshoz vezethet, ami rosszabb esetben az egész testre átterjed és ilyenkor antibiotikumos kezelést kell alkalmazni.

Amikor háton fekvésből mellkasa felső részénél fogva felemeljük, feje annyira nehéz és billenékeny, hogy egészen hátrabukik. Ezért olyan fontos, hogy kezünkkel támasszuk a nyakát és a fejét.
Amikor ülő helyzetben tartjuk, háta meggörbül, feje előrebillen. Ha elengedjük, azonnal összecsuklik.

Kezdettől fogva beszéljünk hozzá sokat – értelmesen, nem gügyögve, selypítve – magyarázzuk neki, hogy mit csinálunk vele, nevezzük meg az őt körülvevő tárgyakat.

Autóban a vezető melletti ülésre kell a menetiránynak háttal bekötni a gyerekülést úgy, mintha a felnőtt kapcsolná magára a biztonsági övet (6 hónapos korig).
Kizárólag TÜV / Nemzetközi Biztonságtechnikai Hivatal / emblémával, illetve a 03 kezdetű kódszámmal ellátott terméket vásároljunk.

 

 

 

 


MIKOR VAN GOND?
 

Annak ellenére, hogy Magyarországon az újszülöttkori hallásszűrés kötelező, nem áll minden kórházban megfelelő technológia rendelkezésre. Fontos tehát, hogy gyermekünket 1 hónapos koráig vizsgáltassuk meg objektív módszerrel (otoakusztikus emissziós vizsgálat). Ezzel kiszűrhető a veleszületett hallás probléma, melynek gyógyíthatóságában kulcsfontosságú az idejében történő felismerés.

Másrészt figyeljük minden hónapban a gyermekünk fejlődését. Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen az újszülött. Az első néhány hétben az esetleges probléma jele lehet, ha a csecsemő sokat feszíti magát, nem simul bele a kezünkbe, illetve nagyon laza, szinte kicsúszik a kezünkből.
 

 

 

 

 

Iratkozz fel BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE e-mail sorozatunkra! Add meg a születés dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életévben.

Fotó: piqs.de 

1 hónapos baba fejlődése

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja