SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az újszülött baba

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Az újszülött baba

Bőrét fehér, zsíros magzatmáz borítja, amely 2-3 nap alatt felszívódik. Bőrszíne gyakran vörös, keze vagy lába elkékül, főleg, amikor fekszik (mozgassuk meg kicsit) - ez a fejletlen vérkeringésének tudható be.

Gyakori bőrtünetek: kicsi vörös foltok, különösen a szemhéjon, homlokon és a tarkón, szamóca alakú, bőrből kiemelkedő anyajegy, az orrnyereg fölött kis fehér pöttyök (a verejtékmirigyek és a bőr zsírtartalmát biztosító faggyúmirigyek átmenetileg eldugulnak), csalánkiütésre emlékeztető piros, szederjes foltok, kis fehér pontokkal - mindezen tünetek fokozatosan elmúlnak, kezelést nem igényelnek.
Háta tetejét még pihés szőrzet, lanugo fedheti, amely hamar kihullik.

A születés utáni második-harmadik napon besárgulhat a pici, általában hamar elmúlik, de aluszékonyabb.

Hasa puffadt, feje testéhez képest nagy, karja és lába vékony, szeme duzzadt (néhány nap alatt elmúlik), többnyire csukva tartja. Szeme színe kék.

Fején kutacsok találhatók - lágy rész, ahol a koponyacsont még nem forrt össze. Figyeljük "jelzéseit", ha nagyon horpadt - folyadékhiányra utal, ha túlságosan felpúposodik (ez nagyon ritka) - betegség, pl. agyhártyagyulladás jele lehet.

Melle duzzadt, néha egy kevés úgynevezett boszorkánytej is jöhet belőle: a baba testébe jutott anyai hormonok okozzák, néhány nap alatt elmúlik.

Tüdeje kicsi, belégzéskor alig emelkedik meg a mellkasa, furcsa hangokat ad (pl. szortyog, mintha náthás lenne). Ennek oka, hogy a baba orrnyerge alacsonyan van és a levegő nehezebben jut be a szűk orrjáratba. Ahogy nő a kicsi, az orrnyereg is magasabban lesz, tehát a szuszogás fokozatosan abbamarad.

Gyakori, hogy a babának váladékozik a szeme, szempillái összeragadnak (a könnycsatorna szűkebb a kelleténél), ez általában magától elmúlik. Az orr és a szem idegeit ingerli az erős fény, amikor szemét kinyitja - tüsszent, amelynek szerepe, hogy megtisztítsa orrjáratát, és megakadályozza, hogy a por a tüdőbe jusson.

Gyakran csuklik, amit a rekeszizom hirtelen, rendszertelen összehúzódásai okoznak, és azt jelzi, hogy a légzésben részt vevő izmok / bordaközi-, rekesz- és hasizom / egyre erősebbek, működésük egyre összehangoltabb.

Széklete főleg magzatszurokból áll az első 2-3 napban. A kizárólagosan szoptatott csecsemőnek nincs szüksége popsikenőcsre, mivel nagyon ritkán pirosodik ki a popsija. Ha mégis használni szeretnénk, ügyeljünk arra, hogy ha túl vastagon kenjük, akadályozza a bőrlégzést és a pelenka nedvszívó képességét is csökkenti.

Szintén az anyai hormonok hatására a kislányok hüvelyéből folyás, esetleg vérzés jeleit tapasztalhatjuk, amelyek a fent említett tünetekhez hasonlóan pár nap alatt elmúlnak.

Szája közepén hólyag keletkezhet a szopástól: szopópárnának hívják.

Köldökcsonkja kb. 1 hét alatt leszárad és leesik (minden pelenkaváltáskor a kórházban kapott alkohollal le kell tisztítani a csonkot, és addig, amíg teljesen be nem gyógyul, nem szabad fürdetni a babát, csak lemosni szivaccsal, vigyázva, hogy víz ne kerüljön a csonkra). Gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot pár csepp anyatejjel.

Amikor a köldökcsonk teljesen rendbejött, elkezdhetjük a babamasszázst. Meleg helységben, meleg kézzel, babaolajat a tenyerünkbe öntve végezzük kb. 10 percig. Dúdoljunk neki, így jobban ellazul. Jóllakott, ill. beteg babát ne masszírozzunk!.

Reflexei ösztönösek: ha megérintjük szemhéját, azonnal behunyja a szemét, ha befogjuk az orrát, kezével kapálódzó mozdulatokat tesz, ha megérintjük arcát, fejét ujjunk felé fordítja és kinyitja a száját, keresi anyja mellét, ha hóna alatt fogva függőlegesen tartjuk és lábfeje szilárd felülethez ér, lábaival lépkedő mozdulatokat tesz, ha hagyjuk, hogy lábfeje egy kemény tárgy széléhez érjen, felemeli a lábát, mintha lépcsőn járna, ha hasra fektetjük, összekucorodik, mintha kúszni akarna, a talpakra kifejtett enyhe nyomás következtében mintegy elrúgja magát. Megragadja, amit a tenyerébe teszünk, ujjunkat olyan erősen szoríthatja, hogy fel is tudjuk húzni egy kicsit, ha megérintjük a talpán ez ujjai mögötti részt, lábujjait befelé görbíti, mintha fogni akarna, erős zajra vagy hirtelen mozdulatra megriad (Moro-reflex - kinyújtott ujjakkal felemeli karját és lábát, mintha valamit át akarna ölelni).

Utánozza szülei arckifejezéseit (mosolygást, ajakcsücsörítést, ajkak kerekítését, nyelvöltést).

Mindig bánjunk tapintatosan kicsinyünkkel: fejét alátámasztva, lassan, biztosan, de finom mozdulattal emeljük fel és már az első perctől kezdve mondjuk is el neki, mit csinálunk vele.
Ne restelljük, ha nem vagyunk elég ügyesek, gyorsak, a csecsemőnek nem erre van szüksége! A hirtelen kapkodástól összerezzen, megijed.

Megkapja az első kötelező védőoltást (BCG - tuberkulózis ellen, 6 hetes korig).

Ne vágjuk le a körmét, mert megsérthetjük a körömágyat és ez körömgyulladáshoz vezethet, ami rosszabb esetben az egész testre átterjed és antibiotikumos kezelést kell alkalmazni.
Döntő szerep jut a szükségletek kielégítésének.

Sírásának okai (6 hónapos korig): hőmérséklet, a pisis pelenka okozta hidegérzet, sebes a popsija (szoptatott babáknál ritka), éhség, a testi kapcsolat hiánya, levetkőztetés (az újszülött fázékony, anyagcseréje még lassú, szervezetének alkalmazkodóképessége gyenge, így a külső hőmérsékletre lassan reagál, nem tud alkalmazkodni hozzá), bizonytalan testhelyzet, erős hang, fájdalom (pl. hasfájás, főként a kora esti órákban). Lábait görcsösen felhúzza, hasa szemlátomást fel van fúvódva. Az okok nem tisztázottak, de valószínűleg átállási nehézségről van szó: a kisbabának saját emésztőrendszerével kell feldolgoznia a táplálékot, ami az anyaméhben a köldökzsinóron keresztül jutott el hozzá. További okok lehetnek: mohón eszik és túl sokat, az anya által elfogyasztott ételek "átmennek" a tejbe. Próbáljuk megnyugtatni, hiszen síráskor újra és újra levegőt nyel, ami a hasfájást még fokozhatja. Segíthet az édeskömény tea, amit az anya is ihat, hiszen átmegy a tejbe, a pocak masszírozása, "repülőztetés" - hason fekve tartjuk alkarunkon a babát, meleg vizes hőpalack a hasra téve stb./ erős és hirtelen inger, fáradtság, ha félreértjük a jelzéseit, feszült a légkör körülötte / a nyugalom ugyanúgy átsugárzik a kicsire /.

Megérzi a feszültséget, ezért ha lehetőség van rá, az a szülő foglalkozzon vele, aki kipihentebb, nyugodtabb. Megnyugtató számára, ha tenyerünkkel körbevesszük a fejét, ez a méhen belüli állapotokra emlékezteti, továbbá, ha dúdolunk neki, simogatjuk, testünkhöz simulva ellazulhat, ringatjuk, megszoptatjuk, stb. A módszereket azonban ne egyszerre alkalmazzuk, mert az állandó nyaggatással, változtatással éppen az ellenkező hatást érjük el.

Lelki funkciók nyoma nem látható. Napi alvásigény 16-19 óra. Ha babánk nyugtalanul alszik, napközben a nyakunkon viselt kendőt tegyünk a feje alá (megnyugtatóan hat rá édesanyja illata).

Már az újszülött is álmodik. Alvás közben majdnem olyan aktív, mint ébrenléti állapotban, az arcán jelentkező erőteljes fintorok, grimaszok azonban nem a nap eseményeinek újbóli lepergésével függnek össze, hanem az arcizmok mozgatásának gyakorlásával. Gyakran olyan, mintha nyugtalan lenne, néha felsír, netán kinyitja a szemét, csapkod a kezével, fejét ide-oda forgatja, rácsnak ütődik - az alvásnak egy fázisáról van szó, amihez ugyanúgy kell viszonyulni, mint a nyugodt, mély alváshoz. Alvásidejük kb. felében éberen alszanak, így gyakrabban ébrednek fel az éjszaka folyamán, mint a felnőttek.

Nem alakult ki az emlékezés képessége. A későbbi anyaképről a testi kapcsolat révén szerez benyomást (védelem, biztonság).

Hőmérsékletét még nem tudja izzadással szabályozni. Orrlégző, így egyszerre szophat és lélegezhet. Mozdulatai nem koordináltak, egész testével mozog. Amikor háton fekvésből mellkasa felső részénél fogva felemeljük, feje annyira nehéz és billenékeny, hogy egészen hátrabukik. Ezért olyan fontos, hogy kezünkkel támasszuk a nyakát és a fejét. Amikor ülő helyzetben tartjuk, háta meggörbül, feje előrebillen. Ha elengedjük, azonnal összecsuklik.

Ökölbe szorítva tartja a kezét, sírás közben nyitja csak ki időnként.

Nem lát élesen, a látottakat nem tudja feldolgozni. Ha közel visszük hozzá arcunkat, erősen figyeli.
Anyja hangját minden más hangtól meg tudja különböztetni. Amikor meghallja, szemét arra fordítja, ha elég közel vagyunk hozzá, követni tudja arcunk mozgását. Kezdettől fogva beszéljünk hozzá sokat - értelmesen nem gügyögve, selypítve -  magyarázzuk neki, hogy mit csinálunk vele, nevezzük meg az őt körülvevő tárgyakat.

Autóban a vezető melletti ülésre kell a menetiránynak háttal bekötni a gyerekülést úgy, mintha a felnőtt kapcsolná magára a biztonsági övet (6 hónapos korig). Kizárólag TÜV / Nemzetközi Biztonságtechnikai Hivatal / emblémával, illetve a 03 kezdetű kódszámmal ellátott terméket vásároljunk.

Megjegyzés: amennyiben a gépkocsiban légzsák van a vezető melletti üléshez beszerelve, tilos a gyerekülést az első ülésre tenni, mivel baleset estén komoly sérülést okozhat a kinyíló! Kerüljük a közeli vakus fényképezést a hirtelen erős fény miatt!

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja