SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

37 hetes (9 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
37 hetes (9 hónapos) baba fejlődése

37 hetes baba fejlődése


Testi fejlődés

Évente több mint egymillió gyermek kerül kórházba az otthon elszenvedett balesetek következtében. A leggyakoribb sérülések között találjuk a fedetlen radiátorok vagy a túl meleg fürdővíz okozta égési sérüléseket, a toxikus anyagok (pl. háztartási vegyszerek) lenyelése miatt bekövetkező mérgezést és az eséseket. Ezeket, illetve más katasztrófákat elkerülendő, mindenképpen elengedhetetlen, hogy a gyermek biztonsága biztosítva legyen otthon is, és a kisbaba mindig megkapja a megfelelő felügyeletet. A szükséges lépések megtételével a gyermek nagyobb szabadságot élvezhet felfedezőútja során (hiszen kevesebb terület lesz tiltott a számára), és mozgásában nagyobb önállóságra tehet szert, amely kedvezően segíti önbizalmának alakulását.
Mielőtt a bevásárlóközpont felé vesszük az irányt, és felvásárolunk mindenféle biztonsági kütyüt, azért készítsünk egy listát arról, hogy mire is van szükségünk. A gyakorlott szülők abban egyetértenek, hogy a potenciális veszélyforrásokat úgy lehet a legjobban kiszűrni, ha a kisbaba szemén keresztül látjuk a világot. Igen, kitalálhatták már: ereszkedjünk négykézláb, és másszunk be a lakás minden helyiségébe. Ne feledkezzünk el a kertről, a stégről, a medence környékéről, valamint más helyszínekről sem, ahova a kisbaba betévedhet. Számoljuk meg a konnektorokat, figyeljünk a konyhaszekrény alsó sarkaira, és nézzük meg, hogy ki tudjuk-e nyitni a sütőt (ne becsüljük alá a gyermek motivációit - a vállalkozó kedvű kisbabák már régóta arról híresek, hogy órákon át képesek azon munkálkodni, hogy a tiltott területeket is megközelíthessék). Ahogy haladunk előre, egészítsük ki a listát. És semmiképp ne feledkezzünk el a következőkről:

  • Védőfedél valamennyi hőforráshoz.
  • Vakdugó a fali csatlakozókhoz, valamint védőhuzat az elektromos vezetékekhez (a vezetékeket mindig olyan helyen kell tartani, hogy a kisbaba ne tudjon hozzáférni).
  • Biztonsági zárak a fiókoknál és szekrényajtóknál, emellett jó ötlet a toxikus anyagokat magasabbra tenni, ahelyett, hogy a mosogató alatt tárolnánk őket.
  • Csúszásgátló szőnyeg és csapborítás a fürdőkádban. Emellett a víz hőfokát 45 foknál kevesebbre állítsuk, mert a magasabb hőmérséklet már komoly égési sérüléseket okozhat a kisbabának.
  • Csavarokkal a falba szerelt (nem nyomásra nyíló) ajtók a lépcsők alján és tetején.
  • Füstjelzők és poroltók


Szociális fejlődés

Bár a bátyóknak és nővéreknek mindig az elbűvölő arcukat mutatják, a legtöbb 9 hónapos gyermek sokkal szívesebben játszik a játékaival, mint egy másik gyerekkel. Ha két kisgyermeket egymás mellé ültetünk, külön fognak játszani, mindkettő a saját játékaival lesz elfoglalva, a másikkal nemigen foglalkoznak. Még legalább négy hónapnak el kell telnie, mire a kisbaba rájön, hogy az eleven gyermekek a legjobb játszópajtások.
 

Intellektuális fejlődés

A napokban egyszer csak azt vesszük észre, hogy nehezebben tudjuk a kisbabát felvidítani. Most, hogy már egyik napról a másikra emlékszik a különböző játékokra, hamar meg is unja az ismétlődő ingereket. Itt az ideje cserélgetni a játékait (egyszerre kevesebbet adjunk neki, és néhány naponta változtassunk). Mindegyik szobába, ahol a kisbaba előfordul, tegyünk egy doboznyi játékot, és hagyjuk, hogy mindenhol eltöltsön velük egy kis időt.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja