SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk két hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Ahogy gyermekünk növekszik, egyre jobban tudja kontrollálni testét. Felfedezi kezeit, nézegeti őket, megpróbál elérni vele tárgyakat, egyre nyitottabb az új helyzetekre, szituációkra is.
Mit játsszunk két hónapos babánkkal?

Repül a baba

Kicsink kezdi megszeretni azokat a játékokat, ahol elemeljük őt a talajtól, és „repülhet”. Az alább leírt gyakorlat nem csak neki örömteli manőverezés a levegőben, de nekünk is jó alkalom lehet egy kis tornára.

Kor: 2 - 6 hónap
Fejlődési terület: motoros készségek
Kellékek: nincs szükség rá

Játék menete: Kezdetnek üljünk le az ágyra és húzzuk fel lábunkat, fektessük rá alsó lábszárunkra babánkat pocakjával lefelé. Ez után fogva őt, óvatosan feküdjünk a hátunkra, úgy hogy lábszárunk legyen párhuzamos a padlóval, nehogy a kicsi leguruljon róla. Amennyire fizikai erőnk engedi, kezdjük el mozgatni őt oldalra, előre-hátra. Ha bírjuk szusszal, beszélhetünk is hozzá közben, vagy utánozhatjuk a repülőgép hangját, ezzel még teljesebbé tesszük az élményt.

Nyújtózkodós játék

Gyermekünk kettő és négy hónapos kora között erősen kezdi fejleszteni kézkoordinációs technikáját. Folyton kapálózik, próbálja elérni a körülötte levő dolgokat. Mi lehetne ellenállhatatlanabb, mint egy számára még idegen, különös tárgy látványa? Ha sikerül elérnie valamit, vagy kapcsolatba tud lépni valamivel, azzal nem csak koordinációs képességei fejlődnek, hanem ezzel növeli biztonság érzetét is.

Kor: 2 - 6 hónap
Fejlődéi terület: szem-kéz koordináció
Kellékek: zsinór, és néhány egyszerű, világos tárgy, pl. gombolyag, csörgő, bármilyen műanyag tárgy

Játék menete: Vegyünk egy erős spárgát, horgász zsinórt, lógassuk fel babánk fölé a csörgőt vagy a gombolyagot olyan magasra, hogy ne tudja egyszerűen, véletlenül megérinteni, de ha felnyúl, meg tudja ragadni és húzogatni. Cserélgessük néhány percenként a felaggatott tárgyakat, hogy fenntartsunk babánk érdeklődését. A biztonság kedvéért ne használjunk olyan kicsi játékokat, amiket lenyelhet, ha véletlenül elszakad a fonal, és az a szájához kerül. Ezt a játékot nyugodtan kipróbálhatjuk odakint, a kertben is, ha jó az idő.

Kukucs, levélkék!

Az előbbihez hasonló fellógatós játékok a vizuális fejlődést is segíthetik, ezért ebben a kontextusban is felhasználhatóak.

Kor: 6 hét - 3 hónap
Fejlődési terület: látás
Kellékek: ragasztószalag, néhány világos, színes levél

Játék menete: Egy közös séta alkalmával gyűjtsünk néhány szép falevelet, ha lehet, ne csak színük legyen eltérő, de a formájuk is. Tépjünk egy darab ragasztószalagot, és egymás alá nyomjuk rá szerzeményeinket. Elragadó látványt nyújtanak ezek a természetes díszek, ahogy a szellő lágyan ringatja őket, ahogy a nap keresztülsüt rajtuk. Ha már babánk képes megragadni tárgyakat, akkor figyeljünk arra, hogy ne tudja elérni a szalagot.

Forduljunk!

Majd három hónaposan babánk már nem elégszik meg azzal, hogy kezét és fejét kontrollálni tudja, szeretne egész testével odafordulni a tárgyakhoz. Ez az egyszerű, akár szabadtérben is játszató gyakorlat segít neki felkészülni arra, hogy meg tanuljon fordulni.

Kor: 2 - 6 hónap
Fejlődési terület: Motoros készségek, tapintás, testtudat
Eszköz: egy nem túl kicsi lepedő, pokróc

Játék menete: Egy kellemes nyári napon vigyük ki babánkat egy parkba, terítsük le egy pokrócot. Fektessük gyermekünket az egyik szélén a hasára, és kezünkkel óvatosan forgassuk át, segítsünk neki abban, hogy át tudjon fordulni. Ha visszaérkezett a kiinduló pozíciójába, ismételjük meg addig, amíg el nem éri a pokróc másik végét. Ez után kezdődhet a játék előröl. Vigyázzunk, hogy ne hempergessük túl gyorsan, legyünk türelmesek, hagyjuk, hogy babánk a saját ütemében mozogjon.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja