SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kinyomtatott kisbabák segítik a szülőket a kötődés kialakításában

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-16
Meghatározó pillanat egy szülő életében, mikor először pillantja meg még meg sem született gyermekét az ultrahangos vizsgálat során. Jorge Roberto Lopes Dos Santos brazil orvos ezt az érzést szeretné fokozni egy új technológiai eljárás kidolgozásának segítségével.
Kinyomtatott kisbabák segítik a szülőket a kötődés kialakításában

Még 2009-ben kezdett el dolgozni a 3D technológia orvosi felhasználási lehetőségein a brit Royal College of Art posztgraduális művészeti képzésén, napjainkra már számos egészségügyi területen bevetette, azóta tökéletesített csodafegyverét.

A módszer lényege az, hogy az ultrahangos és MRI vizsgálatok eredményei segítségével életnagyságú műanyag modelleket alkot élő magzatokról egy speciális szerkezet segítségével, amit úgy kell elképzelni, mint egy nyomtatót, csak tinta helyett itt műanyagpor van a „tonerben”. A gép rétegről-rétegre építi fel az elkészítendő alakot.

Segítségével gyakorlatilag bármilyen tárgynak el lehet készíteni a műanyag másolatát. A brazil orvos a magzati alakok mellett maga is nyomtatott már fejre tökéletesen illeszkedő védőszemüveget, biciklissisakot, térdmerevítőt.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években már sok mindenkinek segített, Jorge Santos szerint mégis a legfelemelőbb az édesanyákat nézni, ahogy először kezükben tartják a gyermekükről készített figurákat, először láthatják közelről a valós arányokat, és hogy milyen picik is valójában.

Ugyanakkor nem csak azért fontos ez a technológia, mert az így elkészített modelleket eltehetjük emlékbe vagy, hogy pontosabb információk kaphatunk a magzatról. A kötődési nehézségekkel küzdő szülőknek is nagy segítség lehet a gyermekeik iránt tanúsított, kezdeti ambivalens érzéseik átdolgozásában. A gyengén látó anyák is megismerhetik születendő gyermeküket, hisz eddig semmi hasznát nem vették egy ultrahangos képnek.

A műanyag figurák segíthetnek feldolgozni az olyan traumákat is, mint egy felismert, és születés után megoperálandó rendellenesség. Természetesen az orvosok számára is nagy segítség, hiszen az összenőtt ikrek esetében, már a korai magzati kortól kezdve figyelemmel kísérhetik az összeforrás alakulását, és már akkor elkezdhetnek gondolkodni a megoldási módszereken.

 

Forrás: dailymail.co.uk
Kép: feto3d.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja