SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk hét hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Hét hónaposan lassan kicsid már képes lesz arra, hogy üljön, még ha kis támasztékkal is, négykézláb rugózik előre-hátra, még talán nem kezdett el csúszni-mászni, de dolgozik azokon a motorikus képességein, melyek szükségesek lesznek hozzá.
Mit játsszunk hét hónapos babánkkal?

Gurigázzunk!

Ez a játék segít majd babánkat a forgás, csúszás megtanulásában.

Kor: 7-11 hónap
Fejlődési terület: Csúszás-mászás
Kellékek: két üres műanyag flakon, ragasztószalag, kicsi játékok (pl. dinoszaurusz, labda), csengettyűk

Játék menete: Egy kés segítségével vágjuk le a két flakon tetejét, rakjunk bele négy-öt játékot az egyikbe, ez után illesszük egymásba a két flakont, ha egyforma átmérőjűek, akkor egyiket kicsit roppantsuk meg, hogy belecsússzon a másikba. Ragasszuk le az illesztést a szalaggal és már kész is a házi készítésű gurigás játékunk. Rakjuk le babánk mellé a földre, majd lassan lökjük meg, hogy a játékok forogjanak, a csengettyűk kezdjenek el csilingelni. Gyermekünk bizonyára élvezettel próbálja meg követni át a szobán. Arra azért figyeljünk, picink nehogy kinyissa a játékot, főleg ha apró tárgyak is vannak benne.

Csapd össze-csapd össze!

Ez az az időszak, mikor babánk felfedezi, hogy két kezét tudatosan képes összeérinteni. meg tudja fogni egyiket a másikkal. Amíg erre nem jön rá, segítsünk neki ezzel a játékkal.

Kor: 7-10 hónap
Fejlődési terület: kéz koordináció
Kellékek: Nincs szükség rájuk

Játék menete: Ültessük le kicsinket, ha szükséges, még támasszuk ki, hogy biztonságosan üljön, csüccsenjünk le vele szembe. Ha tudunk, kezdjünk el énekelni egy általunk kedvelt tapsolós mondókát, pl. ezt:

Ha jó a kedved, tapsolj nagyokat! taps, taps.
Ha jó a kedved, tapsolj nagyokat! taps, taps.
Ha köztünk vagy és jó a kedved,
Másoknak is mutasd ezt meg,
Ha jó a kedved, tapsolj nagyokat! taps, taps.

A taps szó kiéneklésekor természetesen tapsoljunk is. Segítsünk neki, hogy ő is össze tudja ütögetni a kezecskéit. Hozzá is költhetünk viccesebbnél-viccesebb strófákat, a lényeg, hogy a játék minél tovább folytatódjék.

Úszó várak

Ha már gyermekünk biztonságosan tud a kádban ülni, akkor itt az ideje, hogy „komolyabb” játékokat is betervezzünk fürdésidőre.

Kor: 7-18 hónap
Fejlődési terület: finommotoros készségek
Kellékek: Egy csomag fürdő- vagy mosogatószivacs, olló

Játék menete: Ha nincs elég szivacsunk, nyugodtan vágjunk ketté egy-két darabot kisebbre az ollóval, nem a mérete a fontos. Akár vicces alakzatokat is kinyeshetünk belőlük, így érdekesebb lesz az egész.

Ültessük be a kádba, majd vegyük elő a szivacsokat, mutassuk meg neki, hogy ütközik bele a kád szélébe, süllyed el, szívjunk fel vizet velük, majd csavarjuk ki őket, rakjuk egymásra, nyomjuk le őket egészen a fürdető fenekéig, dobjuk be őket magasról a vízbe, hogy nagyot csattanjon.

Itt jön a vonat!

Ha kicsink igazán energiával teli, akkor mozgós játékok kellenek. Ez a gyakorlat segíti őt abban, hogy meginduljon.

Kor: 7-18 hónap
Fejlődési terület: Csúszás-mászás, összmotoros tevékenység
Kellékek: nincs szükség rájuk

Játék menete: Rakjuk le kicsinket a szőnyegre. Álljunk fel kicsit széttett lábakkal, vagy ereszkedjünk négykézláb. Mondjuk el neki, hogy mi vagyunk az alagút és ő a vonat. Majd ösztönözzük arra, hogy másszon át a lábunk között, vagy a kezünk és a lábunk között. Adjunk ki vonatra emlékeztető tütülést, ahogy áthalad. Miután már elismételte néhányszor, mondjuk azt, hogy a vonatnak most át kell érnie, mielőtt az alagút összeomlik. Mikor átmászik, viccesen rogyjunk be és öleljük magunkhoz.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?

Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja