SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amy alvása fokozatosan javul

Héjja Edit [cikkei] - 2009-10-30
Nagyon kevés anyukától hallottam, hogy gyermeke alvásával minden rendben. Az alábbiakban próbálok egy kis segítséget nyújtani a nyugodt éjszakák eléréséhez.
Amy alvása fokozatosan javul

Ez volt az a mondat, amit fohászként ismételgettem éjszakánként, amikor félálomban próbáltam elaltatni Nóri lányomat (Ezt a varázsmondatot egy kismamáknak szóló könyvben olvastam, ahol 3 hónapos kora után Amy alvása fokozatosan javult.) Lányom 1 éves koráig majd’ minden éjszaka 3-6 alkalommal felébredt, sokszor hosszasan sírt. Az összes szakmai tudásomat összeszedve, újra és újra átgondoltam, de sokszor elkeseredtem.

Talán valamit rosszul csinálok? Hiszen hallottam, és családon belül is tapasztaltam, vannak olyan gyerekek, akik 2-3 hónapos koruk után átalusszák az éjszakát.
Lányom sokszori felébredése annyira zavart - és valljuk be, egyre inkább fáradtam én is - hogy valamit tenni kellett. Persze kizártuk, hogy a felébredések hátterében nem betegség áll, csak nagyon hirtelen és sokat eszik s ezt a mennyiséget a gyomra nehezen tudja feldolgozni. Na én is nehezen tudtam feldolgozni a sok sírást és ébredést!!
Féléves, majd egy éves lett, a helyzet sokat nem javult, de lassan hozzászoktam, s újra találtam egy mondatot, amibe bele tudtam kapaszkodni: Egy 1 éves gyermek olyan fejlett ideg-rendszerrel rendelkezik, hogy vissza tudja magát altatni. Ezzel a tudattal és gondos odafigyeléssel fogtunk neki, hogy a felébredések számát és hosszát egyre inkább csökkentsük.

Mindig odafigyeltem, hogy:
  • ne gyújtsam fel a villanyt, hiszen akkor félálomból, teljesen felébresztem
  • halkan beszéljek, ezzel is éreztetve, hogy most éjszaka van, az alvás ideje
  • a fokozatosság elvét próbáltam betartani
A fokozatosság abból állt, hogy:
  • először csak simogattam, hogy érezze, ott vagyok
Ha ez nem segített:
  • akkor beszéltem vagy énekeltem hozzá halkan
Ha ez sem nyugtatta meg
  • Felvettem és elringattam. Ehhez a ponthoz fontos hozzáfűzni, hogy sok baba, ha megérzi anyja illatát, ami a tej illata is egyben, rögtön enni kér. Ezért néha bevetettük azt a trükköt, hogy apa ment be megnyugtatni, ő nem volt tej illatú, könnyebben vissza is aludt.
Csak végső esetben szoptattam meg Nórit, ami valljuk be tényleg segített. Ne gondold, hogy valakit is elítélek azért, mert minden egyes felriadáskor mellre teszi babáját, esetleg később kicsit nehezebb lesz erről a szokásról leállni. Na és ez sem igaz minden esetben.
 
Az alvás- ébrenlét kérdése sokszor nézőpont kérdése. Hiszen a nyugodtan alvó gyermek ha néhány éjjelen át akár kétszer is felébred, anyja aggódni kezd, de, ha az én gyerekem csak kétszer ébredt, nagyon boldog voltam.
Nincs igazán átlag, mi számít kórosnak és mi normálisnak, 1-2 éves korig a két- három ébredés nem problémás.
A szülőknek viszont problémás lehet, hiszen amíg a gyermek pihenten ébred, addig nekünk csak a karikák gyűlnek a szemünk alá.
Fontos megvizsgálnunk, hogy a többszöri felébredést követően, reggel gyermekünk kipihent vagy fáradt. Ha pihentnek látjuk, akkor csak rossz beidegződés, rossz szokás áll a felébredések hátterében, következetes viselkedéssel, fokozatos szoktatással megoldható.
Ha a gyerek fáradt reggel, karikásak a szemei, akkor fontos, hogy megtaláljuk az ébredések okait, melyek lehetnek rejtett betegségek, emésztési probléma, fülgyulladás, amiknek külső jele nem mindig van. Előfordulhat még pszichés terheltség is, ami megzavarhatja a gyermek nyugodt alvását.
Számunkra, szülők számára azért olyan rossz az a felébredős éjszaka, mert a gyermekek alvásciklusai mások, mint a felnőtteké. Tehát, az alvásciklusok végén a gyerekek nagyon sokszor felébrednek, néha mi felnőttek is. Ezért a gyermekek ébredései a legritkább esetben esnek egybe a mi alvásciklusunkkal, és amerikai kísérletek is igazolták, ha egy embert ciklusa vége előtt felébresztik, idegrendszere nem tudja kipihenni magát. Ezért vagyunk mi fáradtak.
(az alvás ciklusai: éber alvás, álom, mélyalvás, nem álom alvás…)
Tehát, ha a gyermek felébredésekor villanyt gyújtunk, félálomból teljesen felébresztjük, akkor sokkal nehezebb visszaaltatni.
Az éjszakai mesenézés, játékot nem is említve, nagyon rossz szokássá válhat, s ezeket később sokkal nehezebb leépíteni.
Tudom, hogy nehéz a fokozatosságot betartani, s nem azonnal mellre tenni vagy cumit adni a szájába, de a kitartás hosszú távon meghozza gyümölcsét. A cumi, szoptatás, magad mellé fektetés csak rövid távú megoldások, akkor még mindig tolod magad előtt a nyugodt alvás kialakításának nehéz napjait.
A tudatos szoktatás általában 2-3 hét alatt meghozza a nyugodt éjszakákat, melyet egyszer-egyszer megszakítanak rosszabb éjjelek, de a fejlett idegrendszerű gyermek érzékenyen reagál minden őt ért változásra, pl.: járás megtanulása, szilárd étel bevezetése, bölcsis, ovis beszoktatás, kistestvér születése.
Egy jó tanács a végére: ne légy ideges, ha a gyerek felébred, mert idegességedet megérzi a gyerek, és akkor nem fog tudni nyugodtan visszaaludni.
A fokozatos szoktatást pedig csak akkor kezdd el, ha teljesen biztos vagy abban, hogy elég erőd lesz végigcsinálni. Elég kemény hetek ezek, de hidd el tényleg meglesz az eredménye, tapasztalatból mondom.
Héjja Edit


Héjja Edit
Gyógypedagógus

A nevelés titkaira és érdekes beszélgetésre vágyó szülőket a mama klubjaimban, az ügyesedni vágyó gyerekeket pedig képesség-fejlesztő csoportjaimba várom.

Elérhetőségeim:
E-mail: ehejja@freemail.hu
Honlap: http://www.szuperszulo.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja