SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy szoktassam rá a gyereket arra, hogy egyedül aludjon?

Családinet [cikkei] - 2010-05-31
Szorongás, bizonytalanság, nyugtalanság - ezek mind azonnal a Te ágyadba vezérlik gyermeked. Szerencsére van valami, amivel leszoktathatod erről. Most leírjuk, miként tudod gyermekedet rászoktatni az önálló alvásra!
Hogy szoktassam rá a gyereket arra, hogy egyedül aludjon?

Száműzzük a nyugtalanító tényezőket!
Száműzzük a szobából a tévét, számítógépet és más elektronikai eszközöket, így a gyermeket körülvevő környezet elősegíti majd az alvást. A tévézéshez, vagy videójátékokhoz kapcsolt élmények, a számítógépből jövő fény mind megnehezítik az elalvást. Természetesen a halvány fény, mint például az éjjelilámpa fénye megengedett azoknál a gyerekeknél, akiknek szükségük van rá.

Alakíts ki egy lefektetési rituálét!
Fürdesd meg jó meleg vizben, add rá a pizsamáját, mossatok fogat és olvass neki esti mesét - a rendszeresség megkönnyíti a gyerekek számára a lefekvést. Ez a fajta kiszámíthatóság pszichológiailag felkészíti a gyerekeket az elalvásra és csökkenti az éjszakai szorongásukat. Csökkenti a stresszt, és a gyerek várni fogja a megszokott tevékenységeket, amelyekről pontosan tudja, hogy a lefekvéssel zárulnak.

A lehető legkevesebb ideig maradj!
Még azelőtt menj ki a szobából, hogy a kicsi elaludna, így akkor is el fog tudni aludni, ha nem lát. Ha bentmaradsz a szobában, akkor se feküdj be mellé az ágyba, és ne beszélgess, vagy játsz vele. Menj messzebb az ágyától szépen fokozatosan, minden este egy kicsit messzebb, így lépésenként fog egyre kevésbé függeni tőled.

Alakítsd ki a biztonságérzetet!
A hiányod, vagy egy képzelt szörny az ágya alatt oda vezethet, hogy a gyermeked tágra meredt szemmel fekszik egész éjjel. Nyugtasd meg, oszlasd el a félelmeit úgy, hogy sok nyugtató dolgot raksz az ágya köré (plüssállatokat, takarókat vagy akár egy akváriumot). Legyen valami a szobában, ami megnyugtatja a gyereket.

Csak szép lassan
Sok szülő lefekteti a gyereket és azt mondja neki: később még visszajön megnézni. Tartsd be, amit ígértél, de fokozatosan egyre később menj vissza. Ideális esetben egyszer csak elalszik, mire visszamentél. 5-10 perccel kezdjünk! Ha kevesebb, mint 5 perc múlva mész vissza, valószínűleg még ébren lesz. De ha túl sokat vársz, a gyerek lehet, hogy ideges és nyugtalan lesz, ami tovább rontja a helyzetet.

Legyél következetes!
Ha gyermeked az éjszaka közepén átjön és bebújik melléd az ágyba, azonnal vidd vissza a szobájába minden különösebb közjáték nélkül. Egyszerűen mondd ezt neki: A saját ágyadban kell maradnod! Fontos, hogy szigorúan visszavigyük a gyereket az ágyba mindannyiszor, amikor ez megtörténik. Ha nem így cselekszel minden egyes alkalommal, azzal arra tanítod a gyereked, hogy ne adja fel, folytassa.

Jutalmazd meg, ha jól viselkedik!
Felejtsd el az olyan dolgokat, mint például a sírás. Egy jó éjszakai alvás után hagyd, hogy kisgyermeked reggelire a kedvenc zabpelyhét egye, vagy maga válassza ki, mit vegyen fel. Ezáltal tudatosítjuk bennük, hogy ha jól viselkednek, megjutalmazzák őket.

 

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja