SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2011-12-28
A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni, és a huszonnyolcadik hétig fejlődik, amely a méhlepény és embrió, ill. a magzat között teremt összeköttetést. Két artéria (verőér) és egy véna (visszér) szállítja benne a vért a magzat és a méhlepény között. Hossztengelye körül többszörösen csavarodott, kiviselt terhességben kb. 50 cm hosszúságú, mutatóujj vastagságú, szürke színű, puha tapintatú.
Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról

A zsinóron keresztül a méhlepényből vér áramlik a magzat szervezetébe, ami fontos táp- és ásványianyag tartalma miatt fontos az élet indulásához. Születés után a köldökzsinór még jó húsz percig pulzálhat, hagyják, hogy a baba külvilághoz való adaptálódását a köldökzsinóron át kapott oxigén is segítse. A  zsinórt a baba pocakjától négy-öt centire zárják le köldökcsattal, és közvetlenül emellett vágják el, így a köldökcsonk egészen rövid marad. Ez egy nagy nyílt seb,  kapu a különféle kórokozók számára a hasüreg felé. A teljes leszáradásáig alapos kezelést igényel  általában 1-2 hétig, de ennél később is előfordulhat a leesése.

Pelenkázáskor vigyázzunk, hogy a pelenka széle ne akadjon bele a csonkba, mert leszakíthatja azt. Ezt megakadályozhatjuk, ha 10x10-es mull-lappal lefedjük a csonkot, melyet a pelenka és a body leszorít, fixen tart. A váladékot is felszívja.

A kezeléshez gyógyszertári, 70% alkohol és sebhintőpor szükséges.  Ezekhez a patikában lehet hozzájutni, a receptet a gyermekorvos adja, amikor először kimegy az újszülötthöz.  Régebben hazajövetelkor a kórházban már felírták, de az utóbbi időben ez egyre ritkább. A tisztításhoz steril vatta vagy gézlap
szükséges. Alkoholt elég egy nap egyszer használni, mert nagyon kiszárítja a baba amúgy is száraz bőrét, sterillé teszi azt, így kaput nyit a kórokozók felé. A hintőport lehetőleg minden pelenkázáskor érdemes használni, gyorsabban szárad le tőle a csonk. Amikor már egy kicsit engedi a csonk, hogy alányúljunk, a tövénél is érdemes jól beporozni. Soha ne erőszakoskodjunk a csonk mielőbbi leesésével, mert beszakadhat, vérezhet. A kölök kezelése nem fájdalmas, de a nyílt sebet az alkohol csípi, ezért érdemes alkalmazásakor a területet legyezni, hogy gyorsabban párologjon el.  Miután leesett a csonk, a kezelést addig kell folytatni, míg a váladékozás meg nem szűnik. Fültisztító pálcikával jól bele lehet nyúlni a köldökbe. A leesett csonk helyén enyhe vérzés, váladékozás lehetséges. Ritkán elfertőződik, melynek jele a bőr begyulladása, bepirosodása, váladékának kellemetlen szaga.



Fürdetéskor a köldökcsonk nem ázhat fel! Kevés vízben kell fürdetni a babát, ami nem éri el a hasát. Néhány csepp víz nem okoz gondot, puha pelenkával fel lehet itatni. A csonk leesése után se ázzon a még váladékozó seb. Türelmes kezeléssel néhány nap múlva tökéletesen  varasodik, majd begyógyul.
 
Ha problémát tapasztal, keresse meg a gyermekorvosát vagy a védőnőjét!

Fotó: foter.com

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja