SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekjáték!

Családinet [cikkei] - 2005-02-09
A játékok csaknem egész életünkön végigkísérnek, számos esemény néma résztvevői. Néha kedvenc gyerekkori játékainkat évekig őrizzük, felnőtt korunkban is magunkkal hurcoljuk, szerencsehozó erőt tulajdonítunk nekik. De valójában mire is valók a játékok, és melyek a legjobbak?
Gyerekjáték!

 Mesevilág és képzelet

A gondoskodó szülők igyekeznek a legnagyobb kényelemmel és szeretettel elhalmozni csemetéiket, szép, jó és veszélytelen környezetet teremteni számukra. Ebbéli igyekezetükben segítik őket a gyerekbútor- és játék-gyártók, modellek hatalmas választékát kínálva. Sok gyártó a gyerekbútorokat is játékos elemekkel tarkítja (például a német HABA, az olasz GLOBO, a svéd IKEA, vagy a francia GAUTIER), a mese- és képzeltvilágból merítve, a gyerekek élénk fantáziáját véve alapul. Az új modellek gyártásába pszichológusokat, sőt gyerekeket is bevonnak, meghallgatják ötleteiket. Ennek eredményeként születnek olyan különleges darabok, mint a hajó-ágy árboccal, vitorlával, vagy a puha felhő-kanapé, a krokodil alakú könyvespolc vagy a ház formájú ruhásszekrény. A gyerekbútorok jelentőségéről és hasznosságáról sokat olvasni, hallani, ezért most essen szó a gyerekjátékok fontosságáról.

A játék és maguk a játékszerek elengedhetetlen tartozékai a gyerek életének, hiszen a kisgyerek játszva tanul és fejlődik. A játék fejleszti a motorikus képességeket, a képzelőerőt, a művészi hajlamot, a kisgyerek a játékon keresztül szerez ismereteket a környező világról és önmagáról. A szerepjátékok, mint például a babák, autók, stb. segítenek a kisgyereknek megtalálni a közös hangot az emberekkel, elsajátítani a gondoskodást, az együttműködést. A játék során ügyességre és rutinra tesz szert a gyerek. Különösen az első három év fontos ebből a szempontból, hiszen a kisgyerek valójában ekkor kezdi felfedezni a világot és tanul meg benne és vele együtt élni. Minden, ami körülveszi őt, csodálkozással tölti el.

A különböző korú gyerekek természetesen másféle játékokat igényelnek, ezért mindig figyeljünk arra, mit választunk, a játék legyen a gyerek korának megfelelő. Az 1-3 hónapos csecsemő leginkább a vizuális és hanghatásokra reagál. Éppen ezért ebben a korban már egy-egy színes csörgő is viharos reakciót válthat ki. A 4-5. hónapban a változatos formák és színek kötik le a kisbaba figyelmét, már képesek megérinteni a melléjük tett tárgyakat, s ilyenkor jellemzően mindent meg akarnak fogni, megízlelni, aztán kis idő múltán elkezdi egymásba rakosgatni őket. A biztonság ebben az életkorban különösen fontos: mivel a kicsik mindent a szájukba vesznek, és ez nem mindig akadályozható meg, ügyeljünk arra, hogy a játékok ne legyenek annyira aprók, hogy lenyelhesse őket.

Az egy év körüli gyerekeknek már nagyobb mozgásigényük miatt másfajta játékokat kell adnunk. Sok gyerek kedvence a nagyméretű fa vagy műanyag autó, illetve mindenféle kerekes játék: bicikli, tricikli. Ebben a korban a leghasznosabb játékok a léggömb, csörgő, gumiállatok, plüssállatok, labda, és minden megfogni való játék. Másfél-kétéves korban egyre nagyobb szerepet töltenek be az építőkockák, a formaillesztő és piramisépítő játékok, a felfűzhető fakarikák, és minden olyan darab, amiből valamit alkotni, aztán felborítani, újrarendezni lehet. Ezekkel a játékokkal a gyerek koordinációs készsége és a színérzékelése is fejlődik. Ugyancsak ekkortájt veszi kezdetét a mesélés, amihez természetesen képeskönyv, meséskönyv is tartozik. Kezdetben a leporelló formájú, akár szövetből készült könyvek ajánlottak, majd a kemény lapú képeskönyvek is jöhetnek.

A két-három éves kislányok a rózsaszín babaszobákért lelkesednek, hiszen a babaház - az egész világ modellje, a kisfiúkat a hajók, autók, repülők kápráztatják el. Fontosak a plüssállatok, illetve minden olyan szerepjáték, amelyek révén a felnőttek magatartását utánozzák, a mindennapi élet történéseit játsszák újra. A 2-3 éves gyermekek már nagy örömmel rajzolgatnak, festegetnek, kedvelik a labdát, a biciklit, a rollert, a szánkót, egyszóval mindent, ami mozog, vagy amit mozgatni lehet. Ekkor kezdik megszeretni a társasjátékokat, a csoportos játékokat is. Ennek ellenére ragaszkodnak saját játékaikhoz, azokat nem szívesen adják oda másnak.

Három éves korig a gyereknek leginkább a húzó-toló játékok, egyszerű járművek, kirakós játékok (puzzle), építőkocka, homokozó, bábfigurák, plüssállatok, egyszerű babák, játékbútor, keménypapír-játékelemek valók. Három év fölött jöhetnek a különböző funkciójú járművek (tűzoltó, daru, kotró), kiskocsi, kerékpár, kisautó, görkorcsolya, ugrókötél, karika, dobójátékok, felfújható vízijátékok, hinta, kerti eszközök, kirakós játékok, vízfesték, kifestőkönyv, gyurma, kézimunkajáték, baba és tartozékai, jelmezek, babaszoba berendezéssel, játékjárművek.

A játékszereknek bizonyos biztonsági és higiéniai követelményeknek kell megfelelniük. Anyaguk legyen szilárd, a játék legyen mosható vagy lemosható, színtartó, ne legyen éles a széle, mert a kisgyerek könnyen megsértheti magát vele. Kisbabáknak ne adjunk apró játékokat, mert lenyelhetik. Leginkább ajánlott természetes alapanyagból és természetes színezékkel készült játékokat választani, amelyek nem jelentenek veszélyt a gyerek egészségére.

Köszönjük a DIONE Kft. munkatársainak a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét!

forrás: www.hg.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja