SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasi szűréssel megtudhatod, van-e gond a baba pocakjában

Családinet [cikkei] - 2015-03-31
A csecsemő- és gyermekkori ultrahangos szűrésre egyre nagyobb igény van napjainkban, hiszen segítségével lehetőség van már a korai fázisban észrevenni az esetleges fejlődési rendellenességeket, mielőtt még azok komoly tüneteket vagy visszafordíthatatlan károkat okoznának. Dr. Kövi Rita, az Ultrahang Központ gyermek radiológusa a gyermek hasi ultrahang jelentőségét ismerteti.
Hasi szűréssel megtudhatod, van-e gond a baba pocakjában

A csecsemők hasi szűrése

A csecsemők hasi szűrése lehetővé teszi, hogy a hasüregben lévő szervek állapotáról pontos képet kapjunk. A vizsgálat alkalmával kiemelt figyelmet kell fordítani a vesékre, a gyomorra, a májra, a lépre, húgyutakra, epeutakra, hasnyálmirigyre, mivel problémájuk a későbbiekben komoly gondokat eredményezhet, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Ezek mellett hasi ultrahang szűréssel a le nem szállt herék helyzete is meghatározható, továbbá panaszok esetén az esetleges betegségek jelenléte is. Éppen ezért az ultrahangos vizsgálat szűrésben és a diagnosztikában is nagy jelentőséggel bír. A fejlődési rendellenességek jelenlétéről nem csupán a mielőbbi kezelés miatt érdemes tudomást szerezni - hiszen vannak olyanok is, melyekkel különösebb terápia nélkül is lehet élni -, de fontos az is, hogy az illető tudjon a gondról. Ilyen probléma például az, ha a kisgyermeknél csupán egy vese alakult ki, mivel annak ellenére, hogy tünetmentesen lehet vele élni, a vesét érintő bizonyos betegségeknél (pl. vesekövesség), vagy pl. baleset után fontos, hogy tisztában legyen ezzel a beteg - mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahang Központ gyermek radiológusa.

Zárjuk ki a komolyabb problémákat bélrendszeri panaszok esetén

Szinte nincs is olyan kisgyermek, aki olykor ne bukna, ne hányna, vagy ne fájna a hasa. Ezek legtöbbször ártalmatlan tünetek, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a panaszok mögött. Ez enyhébb esetben lehet ételintolerancia, fertőzés, de akár bélgyulladás, epekövesség, reflux, vagy a gyomorszáj szűkülete is. Ez utóbbi idejében történő felismerése igen jelentős, hiszen minél előbbi sebészeti beavatkozást igényel! A betegség leggyakrabban a 3-6 hetes fiúknál szokott előfordulni, melynek jellegzetes tünete, hogy a baba az étkezést követő fél órán belül hány (leginkább sugárban), nagyobbat bukik, fokozott az étvágya és csökken a testsúlya. Ekkor a gyomorkimenetnél lévő izomzat megvastagszik, így az étel nem tud a vékonybélbe jutni. A rendellenesség egyedül műtéti úton orvosolható, ám jó hír, hogy ez rutin beavatkozásnak számít, és utána teljes értékű életet lehet élni!

Fájdalommentes és nem megterhelő

Maga a has ultrahangos vizsgálata teljes egészében fájdalommentes, és nem jár semmiféle sugárterheléssel, hiszen az ultrahang hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. Az eljárás során, a gép vizsgálófején lévő különleges, piezoelektromos kristályszemcsék magas frekvenciájú hanghullámokat (1-13 MHz) generálnak, melyek visszaverődnek a belső szervekről, és a keletkező visszhangot a fejhez csatlakoztatott számítógép azonnal képpé alakítja.

Forrás: Ultrahang Központ
Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja