SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így kell újraéleszteni egy csecsemőt (videó)

Németh Noémi [cikkei] - 2015-10-30
Sok szülőben fel sem merül, hogy komoly baj is történhet kisbabájával, így nem készülnek fel előre a vészhelyzetre. Pedig ha újraélesztést kell végeznünk, már nincs idő utánaolvasni és gyakorolni... azonnal cselekedni kell, csak így menthetjük meg a baba életét. Most egy videót mutatunk nektek arról, hogyan kell pontosan újraéleszteni egy csecsemőt.
Így kell újraéleszteni egy csecsemőt (videó)

Ha úgy látod, hogy gyermeked nem lélegzik, a legfontosabb az azonnali cselekvés, valamint az, hogy ne ess pánikba! Elképesztően nehéz és ijesztő lehet egy ilyen helyzet, de ha elveszíted a fejedet, akkor előfordulhat, hogy hibázol, vagy egyszerűen fel sem tudod idézni az idegesség miatt, hogy mit is kell tenni. Ezért fontos, hogy időről időre felelevenítsd a tudásod az újraélesztés terén, így ha - ne adj isten - sor kerül rá, pontosan tudni fogod majd, hogy mit kell csinálni. 

Ha nem is emlékszel minden részletre, akkor is az a legfontosabb, hogy azonnal láss hozzá! Bármilyen próbálkozás, újraélesztési tevékenység is jobb, mint ha semmit sem tennél!
 

Honnan tudhatod, mikor kell újraélesztést végezni?

1. Próbáld meg felébreszteni a babát. Ha nem reagál, kiálts segítségért!

2. Tedd szabaddá a mellkasát.

3. Nyisd meg a légutakat! Az egyik kezedet helyezd a homlokára, majd billentsd kissé hátra a fejét. Csecsemők esetében minimálisan kell csak hátradönteni a fejet. Ezután az egyik ujjaddal emeld meg az állcsúcsát. 

4. Fejedet oldalra döntve hajolj a baba orra és szája fölé. Figyelj, hogy hallod-e a légzését, valamint nézd a mellkasát, hogy emelkedik-e. 

5. Ebben a pózban összesen 10 másodpercig kell figyelned a babát. Ha ennyi idő alatt nem látsz/hallasz semmilyen légzési tevékenységet, akkor azonnal hozzá kell látnod az újraélesztéshez!
 

Mit tegyél előbb: kezdd meg az újraélesztést, vagy hívd a mentőket?

Amint megbizonyosodtál arról, hogy gyermeked nem lélegzik, azonnal hívd a mentőket. Minél előbb érkezik meg a szakértő segítség, annál nagyobb az esély a baba megmentésére. 

Amíg telefonálsz, maradj higgadt, hogy beszéded érthető legyen. Mondd el a neved, címed, és közöld, hogy csecsemő újraélesztéséhez kérsz segítséget. Csak akkor tedd le a telefont, ha erre utasítást kapsz! Utána azonnal kezdd el az újraélesztést.


Csecsemő újraélesztése lépésről lépésre

1. Ha ágyban fekszik a baba, óvatosan helyezd át valamilyen kemény felületre.

2. A bordaívet követve keresd meg a szegycsont alsó szélét. A szegycsont alsó harmadát két ujjaddal nyomd össze (használd a mutató- és a középső ujjadat összezárva). A mellkast egyharmadával nyomd össze, 100-120 nyomás/perc ütemben. Nem félj attól, hogy megsérted, vagy eltöröd a bordáit, a kisbabák csontjai még nagyon rugalmasak. 
Összesen 30 nyomást kell elvégezned a kicsi mellkasán.

3. Ezután alkalmazz 2 befúvásos lélegeztetést. Nyisd meg a légutakat: óvatosan döntsd hátra a fejét, az állát pedig emeld meg. Kapd be a baba orrát és száját egyszerre, majd fújj bele annyi levegőt, hogy a mellkasa épphogy megemelkedjen. Fontos, hogy a levegő sehol ne tudjon "kiszökni" - erősen tapaszd a szádat a baba orrára és szájára. Két ilyen befúvást végezz.

4. A fenti két pontot ismételd egymás után (30 nyomás, majd két befúvás, újra 30 nyomás, 2 befúvás), egészen addig, amíg a segítség meg nem érkezik. 
 

Csak 4 percedbe kerül megnézni ezt a videót - de ha megjegyezted, amit láttál, lehet, hogy egy nap majd a gyermeked életét fogod megmenteni vele.

 

Forrás: www.youtube.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja