SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba érkezik - átrendezzük a lakást

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-24
Ha egy új apróság érkezik a családba, nemcsak életmódunkon kell változtatnunk. A baba előbb-utóbb mászni kezd, s felfedezi a lakás minden egyes pontját.
Baba érkezik - átrendezzük a lakást

És ha már mászni tud, meg is talál minden lépcsőt, minden törékeny tárgyat és éles sarkot. Éppen ezért nem csak bevett szokásainkon, de lakásunk elrendezésén is változtatni kell, hogy a baba minél nagyobb biztonságban legyen.

A szülők örökösen azért küzdenek, hogy gyermeküket minél nagyobb biztonságban tudják. Sokszor a külvilág okozza a legnagyobb aggodalmat, pedig otthonunk is számtalan veszélyt rejt. A szakértők szerint a gyermekek egy és négy éves koruk között leginkább a mérgezés, égési sérülés és baleset okozta sérüléseknek vannak kitéve. Ha otthonunk mindent pontját úgy rendezzük el, hogy a gyermek ne férjen hozzá a számára veszélyes tárgyakhoz, máris nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Biztonságos lakásfelszerelések

A nagyobb barkácsboltokban és katalógusokban könnyen találhatunk olyan kiegészítőket, melyek segítenek a gyermekek épségének megóvásában. Érdemes mindenből lekerekített formát választani. Amikor a babák mászni kezdenek, az ülést gyakorolják, vagy éppen első lépéseiket teszik meg, gyakran elvesztik az egyensúlyukat, s eldőlnek. Ekkor a legnagyobb veszélyt a kemény, éles tárgyak, a sarkok jelentik. A babák kisebb veszélynek vannak kitéve, ha mindent igyekszünk lekerekíteni (pl. az asztal lábát, sarkát).

Az élettér megfigyelése

Ha baba érkezik a családba, a szülőnek is "térdre kell ereszkednie, hogy jobban meg tudja ítélni, mi jelenthet számára veszélyt. Felnőttként elsősorban a magasabban lévő részeket vesszük figyelembe, pedig elsősorban a baba szemszögéből kell nézni a lakást. Először érdemes nagyjából a földtől mért egy méter magasságig nézni a teret.


Minden olyan eszközt el kell tenni erről a területről, ami a baba számára veszélyt jelent. Amíg mászik a baba, ne legyen ennél alacsonyabban semmilyen éles, vagy hegyes tárgy, de a táplálék kiegészítőket, vitaminokat, gyógyszereket, és minden más ehető dolgot is alaposan el kell zárni a gyermek elől. Ügyeljünk arra is, hogy semmilyen apró tárgy ne maradjon alacsony helyen, hiszen a baba kíváncsiságból a szájába veheti, s könnyen félrenyelhet.

A lépcsőket mindenképpen el kell keríteni. Erre a célra barkácsboltokban többféle, a korláthoz erősíthető rácsos ajtó kapható. Ügyelni kell arra is, hogy ne legyenek éles sarkai, s a baba ne tudja megkerülni, és semelyik részén ne férjen át. A kilincs soha ne legyen a picik számára elérhető magasságban.

A bútorok

A bútorok, lakberendezési tárgyak kiválasztása és elrendezése is fontos szerepet játszik a babák megóvásában. Fontos, hogy ne tegyük a földre olyan nehéz, instabil tárgyak (pl. állóvázát), amit a baba véletlenül magára boríthat. Az alacsonyabb bútorok esetében (pl. üveglapos dohányzóasztal) ügyeljünk a sarkok, az éles széles lekerekítésére. Az éles üvegszélű asztalok esetében érdemes szilikonnal körbefújni, hogy véletlenül se okozzon sérülést. Ha a baba már meg tud kapaszkodni, esetleg járni is tud, fokozottabban kell ügyelni; érdemes minden dísztárgyat magasabbra helyezni.

Ablakok és ajtók

Az ablakok és ajtók, bármilyen magasan is legyenek, mindig veszélyforrást jelentenek. Ügyelni kell arra is, hogy a teraszajtóval rendelkező szobában soha ne maradjon felügyelet nélkül a gyerek. Az ablakokra szerelhetünk biztonsági rácsokat, vagy beállíthatjuk, hogy csak bukó állásra nyíljanak. Ajtók esetében ügyelni kell, hogy mindig zárva tartsuk, hiszen egy pillanat is elég, hogy a már járni tudó apróság valamilyen módon kinyissa azt.

Elég egy pillanat is ahhoz, hogy a baba elveszítse egyensúlyát, vagy nem neki való tárgyhoz nyúljon. A szülőnek éppen ezért ügyelnie kell arra, hogy minden, a számára veszélyt jelentő tárgyat kellő magasságban, elzárva tartson. Emellett az ajtók, ablakok elzárására, az éles sarkok elfedésére, valamint a nehéz tárgyak elkerülésére is figyelmet kell fordítani. A lakás átrendezése sokat segíthet abban, hogy a baba elkerülje a kisebb-nagyobb háztartási baleseteket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja