SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyugodt csöppségek

Családinet [cikkei] - 2007-06-25
A császármetszéssel világra jött újszülöttek kevesebbet sírnak és gyorsabban elalszanak, ha bölcső helyett apjuk mellkasán pihenhetnek, svéd kutatók állítása szerint.

Nyugodt csöppségek

A kutatás 29 férfi részvételével zajlott. Az újdonsült apukák felesége, vagy barátnője kivétel nélkül császármetszéssel hozta világra egészséges gyermekét. A csecsemőket születésük után 5-10 percre édesanyjuk mellkasára helyezték. Ezután a következő két órát a gyermekek édesapjukkal töltötték.

Ez idő alatt 14 apuka bőrkontaktusban, a mellkasán pihentette gyermekét. 15 apuka pedig a bölcsőben, bepólyázva fekvő gyermekét a mellette elhelyezett székről figyelte. Onnan énekelhetett, dúdolhatott neki, simogathatta, de fel nem vehette.

A részvevők mellett egy megfigyelő is jelen volt, aki 15 percenként készített feljegyzéseket. A két óra történéseit hangszalagon rögzítették, melyet később olyan kutató elemzett, aki nem tudta, mely csoport, melyik résztvevő anyagát hallja.

Az eredmények igazolják a csecsemő és szülei, ez esetben az apa közti testi kapcsolat fontosságát. Az apjuk mellkaásn fekvő gyermekek ugyanis kevesebbet sírtak és hamarabb elaludtak, mint bölcsőben lévő társaik.

A kutatás eredményeinek hallatán remélhetőleg az apukák is kedvet éreznek majd a gyermekükkel való közvetlen kapcsolat kialakítására. A császermetszéssel történő szülés után a gyermek és az édesanya kényszerű szeparációjának idejére az édesapa a legtökéletesebb és egyben legmegnyugtatóbb társ az újszülött számára.

 A hír alapjául a „Father's Touch Soothes Newborns” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja