SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kutyák fehérjeszükséglete

Kókai Kata [cikkei] - 2006-05-10
Sokszor megveszzük a legszebb, legdrágább kutyatápokat, pedig valójában kutyánk más tápanyagokat igényelne.
A kutyák fehérjeszükséglete

Fontos megértenünk, hogy nem minden kutyatáp alkalmas kedvencünknek, s az sem mindegy, milyen formában és mekkora mennyiségben kapja meg a számára szükséges tápanyagokat. Ahhoz, hogy kutyánk hosszú, boldog életet éljen, oda kell figyelnünk a megfelelő táplálékra is.

Fontos megérteni a fehérje kutyák táplálkozásában játszott szerepét, hiszen az idősebb kutyák, illetve a kiskutyák az egészséges felnőtt kutyához képest nagyobb mennyiséget igényelnek ebből a tápanyagból. Bár korábban ezt az állítást nem tartották helytállónak, ma már kutatások bizonyítják, hogy az idősebb kutyák életében fontos szerepet játszik a magasabb fehérjetartalmú tápok fogyasztása.

Az idősebb kutyák több fehérjét igényelnek

A Purina központjában kutatásokkal igazolták, hogy az egészséges idősebb kutyák ugyanolyan mennyiségű fehérjét igényelnek, mint a fiatal felnőtt kutyák, azonban kevésbé képesek hasznosítani azt. Emiatt a ma már sok helyen kapható, kifejezetten idősebb kutyák számára gyártott tápok nagyobb mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Ez nem jelenti azt, hogy a táp magasabb kalória értéket érne el, hiszen a gyártók ügyelnek arra is, hogy tartsák a kutya igényének megfelelő energiaszintet.

Egyes idősebb kutyák kevesebbet mozognak, ezáltal kalória igényük is csökken. A táp megválasztása során nem csak az életkort, de a kutya életmódját is figyelembe kell venni. Ha mozgékony, akkor magasabb energiatartalmú tápot válasszunk.

A vemhes kutyák számára is fontos a fehérje

Akárcsak az emberek esetében, a kutyáknál is léteznek olyan életszakaszok, amikor a fehérjebevitel emelése szükséges. A vemhesség idején a kiskutyák fejlődéséhez elengedhetetlen a magasabb fehérjebevitel, főként az utolsó időszakban. Az utolsó trimeszterben a táplálék legalább 21 százalékát proteinnek kell alkotnia. Ha megfelelő tápot adunk kedvencünknek, nincs szükség kiegészítő tápanyagok használatára.

A kiskutyák protein szükséglete

A kiskutyák táplálkozása fokozott figyelmet igényel. Rendkívül gyorsan nőnek, ezért ügyelni kell rá, hogy minden életszakaszban az éppen szükséges tápanyagokat megfelelő arányban kapják meg. A későbbi problémák megelőzésében fontos szerepet játszik, hogy fejlődési szakaszaikban megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussanak. A fehérjék ebben az életszakaszban is kiemelt szerephez jutnak. Hat hetes korukban már készen állnak az elválasztásra, ezzel együtt azonban a tápanyag igényük megváltozik. Dupla annyi lesz a testsúlyukhoz viszonyított tápanyag szükségletük, mint felnőtt korukban.

Az aktívabb felnőtt kutyák szintén magasabb tápanyag igénnyel rendelkeznek. Növelni kell a kalória, a zsír és a fehérje mértékét egyaránt. Fontos, hogy kutyánk mindig az adott életszakasznak megfelelő tápot kápja.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebész főorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
A szerkesztő ajánlja