SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hormonális boldogság, óh!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-20
Legyen az chilipaprika, csoki, színház, kirándulás, szoptatás, orgazmus, humor... Mind-mind endorfint, azaz boldogsághormont termel az agyban. Ezért újra és újra ismételni akarjuk. De mennyivel egészségesebb, mintha kokainoznánk!
Hormonális boldogság, óh!
Mi köti össze az olimpiát, a sportot a szoptatással? Találóskérdésnek is jó és a válasz nem is oly nehéz. Kezdjük az elején! Az endorfint szokás boldogsághormonnak nevezni. Az endorfin az agyban termelődik, s olyan, mint a drog, csak pozitív értelemben - nem rombol, hanem jótékonyan hat. Sokszor hallhatjuk, hogy mennyi mindenre jó a mozgás, de azt már kevesebben tudják, hogy a sportolás az egyik út a hormonális boldogsághoz. A mozgás folyamán ugyanis endorfin termelődik, amitől vidámak, felszabadultak, könnyedek leszünk. 

Az endorfin valójában az agyban termelődő neurotranszmitter, és eredetileg a fájdalomérzet csökkentése a dolga, de akár euforikus élményt is képes kiváltani. Ráadásul ez az érzés tartós, akár 12 órán át is fennmarad. Hasonló a hatásmechanizmusa a heroinnak, a kokainnak is, azaz szintén endorfin-termelést váltanak ki, de az örömhöz szerencsére nem csak a tudatmódosító szerek vezetnek. Hálásak lehetünk az endorfinnak, ugyanis neki köszönhetik a szülő nők, hogy elfelejthetik a fájdalmat.

Ez is függőség

Mit tegyünk, ha érezni akarjuk a boldogságot? Például edzzünk! Főleg a hosszútávú, aerob sportok fokozzák az endorfintermelést: ilyenek például a futás, úszás, gyaloglás, tenisz, kardioedzés stb. Ilyenkor a holtpontot elérve, amikor már úgy érzed, nem bírod tovább, a termelődő endorfin elmossa a fáradtságot és a fájdalmat, és tovább tudsz menni. A teljesítmény újra fokozódik, és az agyban is érezhető a változás. Ez a hatás az edzés után órákig is eltart. Mivel a hatás kellemes, egy idő után arra készteti az embert, hogy újra és újra ismételje meg. Szabályos függőség alakulhat ki. 


A pozitív gondolatok is alkalmasak a fájdalomcsillapításra, ugyanis akkor is beindul az endorfin-termelés.
 Meglepő, de állítólag igaz: a méregerős chilipaprika is igazi függőséget okoz, azonnali endorfintermelést vált ki, ami nem csak helyileg, hanem az egész testben hat. Az ok a fájdalomcsillapítás…
Az endorfin, a szeretethormon olyan varázslatos anyag, amely még arra is képes, hogy a szerelmet felcserélje az elégedettséggel, a nyugalommal. Ez hosszabb párkapcsolatoknál működik. Az érzés abból ered, hogy partnerünket jól ismerjük és biztonságban érezzük magunkat vele. Az endorfin segítségével akár életük végéig is kibírják egymás mellett a párok. Persze, azért néhány más momentumnak is a helyén kell lennie…

És ha már a témánál vagyunk…az orgazmus a legjobb mód… egyenértékű egy óra futással. Már endorfinilag. Kirándulás, színház vagy kiállítás, kulturális élmény olyan pluszt ad az élethez, ami valóban emeli az endorfinszintet. Itt a mozgás, a szabad levegő, illetve a katarzis nyújtja az élményt.

A borzongás is örömforrás?

Ha rossz kedved van, kapj be egy-két csokis- almás palacsintát! Nagy igazság. A csoki jó forrás. Igazán rá lehet szokni. Még jó, hogy a serkentő hatását már pár falat is kifejti. Étcsoki esetén még a kalóriákkal sem lesz nagy gond. A krimik, illetve kifejezetten a horrorfilmek, az extrémsportok, a hullámvasút - a félelem miatt - serkentik az endorfintermelést. Közös tapasztalatunk, hogy nyáron jobb a hangulatunk, mint télen. Vajon miért? Mert a napsütés is serkenti az endorfintermelést. A nevetés is hasonló eredménnyel jár, sőt még az immunrendszert is edzi. Ezért kellenek a viccek, a Humor Harold-filmek. Nézzünk szét a környezetünkben: ugye, hogy a boldog emberek kevesebbet betegek?

Most jöjjön még egy ígért összefüggés. Szoptatás közben az anyában oxitocinhormon termelődik, amely kijuttatja a tejet az emlőmirigyekből, egyúttal növeli a szeretet és bizalom érzését, ezzel biztosítva, hogy a csecsemő szükségletei kielégüljenek. Az oxitocinhormon szoptatáskor boldogsághormon-hullámokat indít el.

Összehangolva kisülnek

A folyamat sokáig töprengésre késztette a kutatókat, mert nagy mennyiségű oxitocinkibocsátására van szükség hozzá. Külföldi kutatók tanulmánya szerint a szoptatás nem csak az oxitocin elválasztásában szerepet játszó, a hipofízisben található agysejteket érinti, de a hormon termelésébe bevonja a dendriteket is. A dendritek feladata normál körülmények között az, hogy az agysejtek közötti kommunikációs csatornákat létrehozzák.

A dendritek bevonása a folyamatba azt eredményezi, hogy a neuronok közti kommunikáció javul, létrejön egy oxitocintermelésért felelős központ, melynek hatására rendszeres időközönként kiáramlik a hormon. "Szoptatás alatt az oxitocinneuronok drámaian összehangolódva, egyszerre sülnek ki" – állítják a kutatók.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja