SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Széchenyi Pihenő Kártya - az elektronikus utalvány

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-04-26
A Kormány 2011. Március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) kibocsátásáról: a munkáltatók évi 300.000,- forint értékben adhatják a munkavállalóknak kedvező adózással, járulékmentesen. A SZÉP Kártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz, és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése.
Széchenyi Pihenő Kártya - az elektronikus utalvány

A tervek szerint a SZÉP Kártya már idén nyáron használható lesz. Az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya rendszere egy ideig párhuzamosan működik, a SZÉP Kártya fokozatosan váltja fel az Üdülési Csekket.

A SZÉP Kártya nem más, mint „az arra jogosult intézmény által kibocsátott olyan fizetési eszköz, amellyel a munkavállalónak a munkáltató által utalt támogatás terhére - az arra felhatalmazott és a rendszerbe bevont szolgáltatónál - szolgáltatások vásárolhatók.” Egy adott évben a munkáltató által kedvezményes adózással legfeljebb 300.000,- forint támogatás utalható a SZÉP Kártyára. Ez azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény béren kívüli juttatásokra vonatkozó, jelenleg hatályos előírásai szerint a munkáltatónak a támogatás értékének 1,19-szerese után kell 16 %-os mértékű személyi jövedelemadót fizetnie (ez a maximális, 300.000,- forint összegű cafeteria juttatás esetén 57.120,- forint jövedelemadót jelent), a juttatást más közteher nem terheli. Ugyanakkor a munkáltató a 300.000,- forint összegen felül is utalhat a kártyára, de az évi 300.000,- forint feletti összeg után az egyéb jövedelmekkel azonos járulékokat kell megfizetni. A SZÉP Kártya támogatás adott évben juttatott összegét a következő év december 31-ig fel kell használni.

A támogatást a munkavállalók ún. „elektronikus utalvány” formájában kapják meg, melyhez egy megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló „elektronikus utalványkártya” kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó munkavállaló a munkáltató által részére biztosított elektronikus utalványai terhére szolgáltatásokat vásároljon. Tehát tulajdonképpen a munkáltatók a támogatás során elektronikus utalványokat vásárolnak a kibocsátó intézménytől és azokat az elektronikus utalványkártyán keresztül biztosítják dolgozóiknak. Az elfogadóhelyek a kártyán lévő elektronikus utalványt készpénzre, vagy készpénz-helyettesíthető eszközre (pl. csekk) nem válthatják át. A kártyával a szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón) vagy interneten keresztül lehet majd fizetni.

A SZÉP Kártya felhasználhatósági köre úgy került meghatározásra, hogy az minél hatékonyabban és célirányosabban szolgálja a belföldi turizmus élénkítését. Ezért - túl azon, hogy a SZÉP Kártyával megvásárolható szolgáltatások mindegyike valamilyen formában kötődik a pihenéshez, üdüléshez, valamint az egészségmegőrzéshez - fontos tudni, hogy bármely szolgáltatás csak szálláshely-szolgáltatással együttesen vehető igénybe a kártya felhasználásával. A kártyával igénybe vehető minden olyan belföldi szolgáltatás, amely a pihenést, az egészség védelmét, megerősítését szolgálja. Ide
a tartoznak:

  • a szálláshely-szolgáltatás,
  • az éttermi vendéglátás,
  • a fürdőszolgáltatás,
  • a betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatás,
  • a kulturális szolgáltatások közül a múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépőkre fordított összeg,
  • a természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,
  • az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
  • a testedzési szolgáltatás, valamint
  • a verseny-és lovaglóistállók tevékenysége.

A fenti korlátozások betartásáról reméli a kormányzat, hogy a SZÉP Kártya eléri célját, és a belföldi turizmus új erőre kap, új és több munkalehetőséget generálva a turizmus területén.

Kovács Andrea
2011. 04. 17.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja