SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A NANE Egyesület 13. születésnapja

Családinet [cikkei] - 2007-05-15
NANE13
"Hívjuk, hogy hívhassanak!"
A NANE Egyesület 13. születésnapja

naneA hétvégén ünnepelte a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) fennállásának 13. évfordulóját. A NANE Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy önkéntesek segítségével segélyvonalat működtessen bántalmazott nők és gyerekek számára. A segélyvonal a Magyar Telekom Rt. jóvoltából 1998 óta ingyenesen is elérhető, és a legismertebb szolgáltatásukká és egyben védjegyükké vált az évek során. Az országban az első ilyen segélyvonalként immár több mint 32.000 nő és gyermek történetét hallgatták meg, önkénteseik több ezer áldozattal beszéltek. A történetek súlyos emberi jogi jogsérelmekről, gyakran a hatóságok és intézmények, a jog és az ellátórendszer hibáiról, néha rendkívüli segítőkészségről szóltak. És mindig szólnak az áldozatok emberfeletti erőfeszítéseiről, amellyel megkísérlik legyűrni a megfélemlítést, a fenyegetést, a rettegést és visszanyerni testi-lelki szabadságukat.

 „E történetek indítottak minket arra, hogy megismertessük a jogalkotókat és a jogalkalmazókat azzal a felelősséggel, amelyet az áldozatok, a túlélők és meggyilkolt áldozatok felé viselnek: lobbi tevékenységgel és képzésekkel, társadalmi tudatformálással és szakirodalom kiadásával bővítettük tevékenységünket az évek során.” – mondta Tóth Györgyi, a NANE Egyesület elnöke.

Az áldozatokkal és túlélőkkel folytatott sok órányi munka további tevékenységek megválasztását is nagy mértékben befolyásolta. Az évek során

  •  20 280 ügyeleti órában 32 448 áldozattal, túlélővel, azok rokonaival, barátaival, őket segítő szakemberekkel beszéltek a segélyvonalon;
  • Néma Tanúk kiállításukkal ismertté teszik a párkapcsolati erőszakban megölt nők történeteit: 1998 óta több mint 50 alkalommal volt látható kiállítás az ország különböző pontjain, helyi, országos és nemzetközi rendezvényeken;
  • képzéseket indítottak a szociális ellátórendszer, segítő civil szervezetek és a hatóságok munkatársainak, előadásokat tartanak szakmai fórumokon, felvilágosító órákat az iskolákban, és rendszeresen nyújtanak képzést az Egyesület leendő és aktív önkénteseinek: 1994 óta több mint 3000 órában tartottak képzéseket;
  • informatív honlapot működtetnek, melynek havonta 7000-9000 közötti látogatója van
  • szóróanyagokat, tájékoztató kiadványokat, önsegítő és szakkönyveket adnak ki: 3 hiánypótló könyv, 2 kézikönyv, és több mint 15 tájékoztató szórólap
  • modernebb és hatékonyabb törvényekért lobbiznak, és társadalmi felvilágosító kampányokat      folytatnak: a sajtó és a nemzetközi fórumok segítségével tájékoztatják a tágabb társadalmat a családon belüli erőszak magyarországi helyzetéről, felvonulásokat, demonstrációkat szerveznek, petíciókkal fordulnak a jogalkotóhoz, törvényjavaslatokat véleményeznek, és törvénymódosításokat kezdeményeznek;„Mindezen tevékenységek 90 százalékban önkéntes munkában valósultak meg, amiért ezúton is köszönetet szeretnénk mondani annak a több mint ezer önkéntesnek, aki néhány órára, napra, hétre, és sok esetben évekre elkötelezte magát a nők és gyerekek erőszakmentes élethez való joga mellet.” – mondta Tóth Györgyi, a NANE Egyesület elnöke.  

Ma már elismert tény, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy, hanem társadalmi probléma, amelynek a kezeléséhez és megoldásához hatékony állami fellépés szükséges. A párkapcsolati erőszakról szóló tévhitek, az áldozathibáztató sztereotípiák lebontása azonban még mindenki előtt álló feladat, és közös felelősség.

A rendezvény célul tűzte ki, hogy köszönetet mondjanak mindazoknak az önkénteseknek, akik a NANE Egyesületben az elmúlt 13 év alatt hozzájárultak, hogy a családon belüli erőszak súlyát a magyar társadalom elismerje. További feladat vár még az Egyesületre, hogy az áldozatok az őket megillető jogvédelemben valóban részesüljenek, alapvető emberi jogaikat az állam intézményei, a Parlament, a hatóságok, az egészségügy és az ellátórendszer többi tagjai tiszteletben tartsák és biztosítsák.

 További információ: www.nane.hu/aktualis.html

Telefon: 30/2485841

 HA ÖN NEM FÉL SEGÍTENI, AKKOR AZ ÁLDOZATOK NEM FÉLNEK LÉPNI!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebész főorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
A szerkesztő ajánlja