SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermekkori sportolás fontossága - Egy természetgyógyász-pedagógus édesanya szemszögéből

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2010-05-10
- gondolkodási nehézség, teljesítményszorongás, motoros nyugtalanság
- felelőtlenség, vakmerőség, irányíthatatlanság
- agresszivitás, érdektelenség, stb.
- sem a büntetés, sem a magyarázás nem vezetett eredményre
A fenti sorok egy középső csoportos óvodás értékelőlapján olvashatóak.
A gyermekkori sportolás fontossága - Egy természetgyógyász-pedagógus édesanya szemszögéből

Tényleg, ennyi szörnyűséggel lehet jellemezni egy óvodás kisgyereket? Tényleg ekkora a baj a gyerekkel? Vagy csak túlságosan elővigyázatosak az óvodapedagógusok?
A szülőt a kézhez kapott papírral, a hirtelen sokk után a nevelési tanácsadóba irányítják, hogy szakvéleményt kérjenek a gyermekről.
Mit tehet a szülő, miután egy ilyen jellemzést kap kézhez?


Először is ne essen kétségbe, ne ültesse az agyába, hogy a gyermeke értelmi fogyatékos és mozgáskorlátozott…
A rendszeres mozgás beiktatása a mindennapi életbe már kisgyermekkorban fontos, és szükséges… és itt nem elsősorban a játszótéren, vagy „motorozással” eltöltött órákra gondolok (persze azok is fontosak).
Függetlenül attól, hogy a gyerekről kérnek-e ilyen szakvéleményt az óvodából, vagy nem, és függetlenül a szakvélemény eredményétől a szülő mindenképpen keressen a gyermekének olyan sportágat, olyan mozgásformát, amit a gyermeke is el tud fogadni néhány alkalom után.
A fiúknak pl. a foci vagy valamilyen küzdősport, a lányoknak néptánc, balett, gimnasztika. Az úszás és a korcsolya mindkét nem számára élvezetes és hasznos lehet.
 
A következőkben - a holisztikus szemlélet jegyében - három oldalról közelítem meg a témát:

  1. Egészséges testi fejlődés
    Az egészséges életmód mai világunkban kiemelkedő fontossággal bír, aminek részeként a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása mellett a szülőknek oda kell figyelni arra is, hogy a rendszeres mozgás „szokássá”, magától értetődővé váljon, a gyerek mindennapi életébe beleolvadjon.

    A rendszeres mozgás nem csak az izomzatot fejleszti, hanem az egészséges csontképződéshez is hozzájárul. E kettő közös fejlődése, valamint az, hogy az erős csontozat felnőttkorban is megmaradjon (és ne csak az erős izomzat), későbbi erőnlétünk alapfeltétele. A mozgás késleltetheti, lassíthatja a későbbi csontleépülést. Ezért nagyon fontos, hogy már akkor elkezdjük a megelőzést, amikor csontjaink még a felépülési fázisukban vannak csak. Természetesen nem kell rögtön az öregkorra gondolni, elég csak a kamaszkorig előremenni. A kamaszkori hirtelen növekedés megviseli a csontokat és az izmokat, megfelelő erőnlétük, tartószerepük hiányában megjelennek a különböző fokú tartásproblémák, gerincferdülés, egyéb vázrendszeri deformitások. Gondoljunk csak bele: a tizenévesen elkezdett kötelező gyógytorna sokkal kellemetlenebb a kamasz számára, mint a kisgyermekkorban elkezdett edzés.

    A rendszeres mozgás, sport nagy mértékben javítja a tüdő gázcseréjét, ezáltal a vér oxigénfelvételét, végeredményben pedig a sejtek oxigénellátottságát. Ez többek között azért is fontos, mert a megfelelő oxigénellátottság az egészséges szervezet alapja, oxigénhiányos állapotokban viszont a szervezet különböző fokú degeneratív elváltozásokat produkál (pl. rákos sejtek képződése).

    A mozgás élettani hatásai között fontos megemlíteni még, hogy jelentősen hozzájárul a nyirokkeringés fenntartásához, serkentéséhez (hiszen a nyirokrendszernek nincsen saját keringető motorja, mint a vérkeringésnek a szív), ezzel elősegítve a szervezet méregtelenítési folyamatait, immunrendszerünk karbantartását.

     
  2. Idegrendszeri fejlődés: az értelem, az elme fejlődése és a mozgás fejlesztő szerepe
    A mozgás az értelmi fejlődés alapja. Ha javítjuk a mozgásbéli hibákat, fejlesztjük a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, az kihat az agy teljes működésére, a későbbi tanulási folyamatokra is. Létezik egy csak az emberre jellemző mozgásbéli egyedfejlődési sor: kúszás - mászás - járás - dominancia megválasztás (jobb-bal kérdés, nem csak a kéznél, hanem a lábnál és szemnél is). Van ezen kívül egy szintén kizárólagosan emberi kommunikációs forma: beszéd - írás - olvasás. Ez utóbbiakat csak akkor tudja a gyermek akadályok nélkül, maradéktalanul elsajátítani, ha az idegrendszere teljesen beért ezekhez a folyamatokhoz, vagyis végigment a mozgásbéli fejlődéseken, mindegyiket maradéktalanul elsajátítva. Bármilyen lemaradást, kimaradást kiválóan lehet fejleszteni az időben, már óvodás korban elkezdett megfelelő rendszeres mozgással. A megfelelően összeállított edzésprogram odafigyel a nagymozgásokra (a mászás, futás, stb.) és a finommozgásokra is (precíziós manipuláció: pl. a cipőfűzés, cipzárfelhúzás, masni kötés, stb.), fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, koordinációs készségét, térészlelését, a két agyfélteke összehangolt működését. Ha a két agyfélteke nem működik szinkronban, a külvilágból felénk érkező információt nem tudjuk megfelelően kezelni és feldolgozni, így mi magunk válhatunk saját belső fejlődésünk, haladásunk akadályává.

    Sportolás kisgyerekkorban . FociA kisgyermekkori sportolásnak tehát elsősorban nem az a célja, hogy a jövő olimpikonjait, futballistáit képezzék ki, hanem, hogy egyrészt megszerettessék vele azt a sportot, amit választott(ak a szülei), és hogy ügyesedjen a mozgása. Először az is nagy sikerélményt jelent a gyermeknek, ha pl. a két lába között „nyolcas” alakban körbe-körbe tudja vezetni a labdát, vagy egyszerűen csak meg tud állni a korcsolyával egy lábon. Később az ügyes cselezés, az első ugrások lesznek az újabb állomás. A lényeg, hogy a gyermeket biztassuk, dicsérjük, amikor ezeket a számára nagy dolgokat véghez viszi.

    A versenyszerű sportoláson csak nagyobb - iskolás - korban érdemes elgondolkodni, amikor a gyermek már maga is meg tudja fogalmazni a céljait a választott sportággal kapcsolatosan. Ebben az esetben természetesen már a teljesítmény, a minél jobb eredmény elérése a cél.
     
  3. Lelki fejlődés: a mozgás és a gyermek pszichés/szociális fejlődése
    Amint azt már az előző részben is említettem, a gyermekek számára hatalmas sikerélmény, ha valami olyasmit képesek megcsinálni, amit eddig nem tudtak. Ilyenkor örömmel mutatják be új tudományukat a szüleiknek, és boldogan várják - mindegy megerősítésként - a szülő dicséretét, elismerését, biztatását.

    A rendszeres sportolás tehát fejleszti a gyermek önbizalmát és öntudatát, a „képes vagyok rá” érzést. Növeli egyben a gyermek lelki állóképességét, tehát a kitartását. A csoportos mozgás órák alatt fejlődik a gyermek szocializációs és kommunikációs készsége is.


    Kisebb és nagyobb korban egyaránt hasznos „fegyver” lehet az agresszió ellen: a küzdősportok pl. kiválóan alkalmasak „irányított agresszió-levezetéshez”, a negatív érzelmek és energiák pozitív alkalmazását. Pszichológusok, nevelési tanácsadókban előszeretettel ajánlják a küzdősportokat a hiperaktív, agresszív gyerekeknek.

    A fizikai aktivitás növelése, a mozgás beiktatása életvitelünkbe az egyik legbiztosabb (és leggazdaságosabb) módja az életminőségünk javításának, és az egészségben, jó közérzetben eltöltött évek száma is bizonyosan növekedni fog. A rendszeres - rekreációs jelleggel végzett - sportolás csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, a pszichoszociális stressz következtében fellépő izomfeszültség, a vázrendszer (csontozat) deformitásai, elhízás. A mozgás kockázatcsökkentő hatása nem függ ugyan az életkortól (sosem késő elkezdeni…), de minél korábban vezetjük be a gyermekeink életébe a mozgást, a mozgás örömét, annál hatékonyabban tudjuk kiküszöbölni a testi-lelki egészségüket károsító tényezőket, és annál boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtteket tudunk nevelni belőlük.
     
Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja