SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tippek az esti lefektetéshez

Családinet [cikkei] - 2010-05-12
A gyerekek fejlődéséhez és növekedéséhez (nem is beszélve saját egészségünkről) elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek, akik nem alszanak eleget, sokkal gyakrabban sérülnek meg, sokkal gyakrabban lesznek betegek, romlanak a jegyeik és a hangulatuk is rosszabb. Próbáld ki ezt a hat jól bevált módszert, ami megkönnyiti majd a helyzeted.
Tippek az esti lefektetéshez

Figyelj oda arra, mit eszik és mit iszik
A nehéz ételek fogyasztása után nehezebb elaludni, ezért hagyj egy kis időt a vacsora és a lefekvés között, hogy megemészthesse az ételt. A gyerekek lefekvés előtt ne kapjanak édességet, 6 órával alvás előtt pedig koffeint tartalmazó ételeket/italokat se fogyasszanak.

Csend és nyugalom
Vacsora után kerüljük az olyan tevékenységeket, amelyek felélénkítik a gyerekeket. Nem ez a megfelelő időpont labdázni vagy hangos játékokat játszani. Ilyenkor inkább pihenni kell, dalokat énekelni, zenét hallgatni vagy megbeszélni, kivel mi történt aznap.

Szólj előre!
Tudasd a gyermekeddel, hogy közeleg a lefekvés ideje, akár 1 óra, vagy 5 perc múlva legyen is az. Ezzel felkészülhet a lefekvésre, marad lehetősége befejezni amit épp csinál, vagy megteheti azt, amit még aznap szeretett volna.

Legyen a szobája olyan hely, ahol jól érzi magát!
Gyermeked szobája a kényelem, játék és pihenés fellegvára legyen - olyan hely, ahol szereti eltölteni az idejét. A szoba hőmérséklete kellemes legyen, a kint hagyott ruhái és az ágynemű ne akadályozza őt a szabad mozgásban.

Este már semmi TV vagy számítógép!
Számos kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akiknek számítógép vagy TV van a hálószobájában, hajlamosabbak kevesebbet aludni. Statisztikák szerint a késő éjjel tévéző és számítógépező kamaszok rengeteg koffeintartalmú energiaitalt fogyasztanak. A legjobb megoldás, ha ezeket a készülékeket száműzöd a hálószobából, de amennyiben ez nem lehetséges, állíts be szigorú kikapcsolási időt és (amint már korábban említettük) ne engedd, hogy a gyermeked koffeintartalmú ételt vagy italt fogyasszon estefelé.

Legyen lefektetési „rituálé”!
Alakíts ki olyan lefekvési „rituálét”, ami könnyen betartható és élvezhető, ezáltal a gyerek is jobban tud majd alkalmazkodni. Körülbelül 20-30 percnyi időről van szó, ami alatt minden olyat el lehet végezni, amit Te és a gyermeked is fontosnak talál (fürdés, meseolvasás, simogatás, lámpaoltás, stb.).  A meseolvasás remek módja a kicsik megnyugtatásának és egyben az olvasás fontosságára is megtaníthatjuk őket.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja