SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nők és a pénz - halott ügy?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-02-28
Nők és a pénz. Pénz és a nők. Nagyon forgatnod kell ezt a két szót, hogy megtaláld, hol van itt a közös nevező? Folytatódik a kisördög és a kiskakas szájkarate-meccse, ami sok mindenre jó, de elsősorban mítoszdöntésre alkalmas. Meg arra, hogy végiggondold, mit tanítasz meg erről a lányodnak...
Nők és a pénz - halott ügy?

Ha ezt a kérdést feltetted, akkor a te kisördögöd, függetlenül attól, hogy nő  vagy férfi vagy, valószínűleg ilyeneket sutyoroghat neked:

  • Á, a nők nem értenek a pénzhez...
     
  • A nők nem tudnak befektetni!
     
  • A nők hogy tudnának komoly (befektetési) döntéseket hozni?
     
  • A pénz kezelése sosem volt a nők dolga.

Ismerősek ezek a mondatok? Hol hallottad? Otthon is ezt láttad apukádtól, anyukádtól? Netán még a rokonoktól/szomszédoktól/tanáraidtól is? Hogy a pénzről, vagyonról, befektetésről dönteni a férfi dolga, mert a nő nem ért hozzá?

Jó, akkor most hallgassuk meg a kiskakasunkat is:

„Kukuríkúúúúú, Te, nő, ha ez így van, mi a fenéhez fogsz kezdeni, ha egyedül maradsz?”

Tényleg, mi lesz veled, a Nővel, ha egyedül maradsz? Vagy ha te éppen nem nő vagy, mi lesz az édesanyáddal, a nővéreddel, a nagynénéddel, a barátnőddel, ha magára marad? Ha valamilyen oknál fogva nem lesz vele férfi, aki kezelje a kasszát?

Sok a kérdés, de szinte hallom, hogy te is azzal felelsz rá:

Miért maradna/maradnál egyedül?

Csak a példa kedvéért és ne adja az Isten. Mert:

  • mert elválsz/mert élettársad csak simán lelép
     
  • mert megözvegyülsz
     
  • mert a szüleid meghalnak
     
  • mert a szüleid sokáig élnek, de betegek
     
  • mert nyugdíjba mész

Tipikusan női élethelyzetek. Nézzük azt a verziót, amikor otthagy a pasid. Mi marad?

  • az eddigi családi bevételek kisebb része ( ha a pasi keresi a többet pláne, de még akkor is, ha gyerektartást fizet: mellbe vágó lesz az életszínvonalatok csökkenése)
  • a gyerekek (ezen a gyerektartás sem fog érdemben segíteni, kérdezzetek meg egy elvált nőt)
  • a teljes rezsi (abban a szerencsés esetben, ha az ex elköltözik, és a kiscsalád marad a régi kégliben, az ő nagyobb keresete megy, a lakás/ház teljes rezsije viszont marad)
  • a pénzügyi gyakorlatlanság, mit ne mondjak, tudatlanság.

Na, ez milyen kombináció? Ugye, te sem érzed túl nyerőnek? Egy biztos, egy elvált vagy az élettársi kapcsolat végén a "csak" elhagyott nő életszínvonala minimum 40 százalékot esik, de van, akinek még többet, esetleg 60 százalékot is, például azoknak a nőknek, akik minimálbérért dolgoznak, vagy ne adj Isten, háztartásbeliként éltek eddig. Ekkora életszínvonalesést már nyugodtan nevezhetünk zuhanásnak is, és nem csak a nőket viselik meg, hanem a többnyire velük maradó gyerekek is.

A szülők elvesztése - legyünk őszínték - is komoly trauma, még anyagilag is. Miért?

  • egy tisztességes temetés ma már milliós nagyságrendű is lehet, a legolcsóbb verzió is kétszázezer forint felett van, de akkor egyáltalán nem biztos, hogy méltó módon tudod eltemetni a szerettedet.
     
  • ha volt mit örökölni, akkor egyenes ágon ugyan már megúsztad az örökösödési illetéket a mostani törvényi változások miatt, de jól nézd meg, hogy mit örököltél: vagyont, vagy adósságot? Mert lehet azt is!
     
  • ha eddig a szüleid támogattak anyagilag, akkor most ennek a forrásnak is vége.

Az előző két verzió kombinációja a megözvegyülés, ami talán a legnagyobb katasztrófa.

A szülőkkel kapcsolatos másik anyagi érvágás, amikor a szülők betegek lesznek. És miért mondom, hogy ez a nők gondja? Mert a legtöbb szülő arra számít, hogy ha majd öreg lesz, és támaszra lesz szüksége, akkor a lánya viseli gondját, a lánya ápolja, mert az női dolog. Nem állítom, hogy a férfiak nem teszik meg a szüleikért mindezt, de bármibe lefogadom, hogy ha adott két testvér, az egyik fiú, a másik lány, akkor a szülők 90 százaléka a lányára fog számítan. Erre trenírozza őket és a lányokat is a társadalom.

Miért gond ez anyagilag?

  • A havi gyógyszerköltségbe tutti be kell szállni Neked is, ha a szüleid, főleg a betegség miatt munkaképtelenné válnak, vagy már nyugdíjasok, s nem tudják ezt önerejükből finanszírozni.
     
  • Orvosok hálapénze – ne legyünk álszentek, mondjuk ki nyíltan: ha azt akarjuk, hogy a szüleink ne az elfekvőben végezzék úgy, hogy rájuk se néz senki, akkor bizony fizetni kell az orvosnak, de még a nővérnek, ápolónak, beteghordónak is.
     
  • Utazási költségek – ha a szüleid tényleg annyira rosszul vannak, valószínűleg nem a buszra, vagy a vonatra teszed fel őket, hanem te viszed őket kocsival egyik vizsgálattól a másikig, amit biztos nem  fog megtéríteni a TB.
     
  • Orvosi vizsgálatok – ha olyan vizsgálatokat kell elvégeztetni a szüleid kezelése során, amelyeket nem fedez, vagy nem teljes egészében a TB, vagy netán csak magánrendelésen kapsz olyan szolgáltatást, amiben meg is bízol, akkor ez is pluszkiadás. Méghozzá tetemes.
     
  • Ezen kívül persze még a betegségek és a kezelések függvényében még millió egyéb kiadás jöhet szóba.

És itt az utolsó lehetőség. Mit ér a nyugdíj, ha egy nő kapja?

  • Messze nem annyit, mintha férfi kapná, mert a nők eleve kevesebbet keresnek átlagosan (a burkolt nemi diszkrimináció, a gyerekszülés miatti karriertörés miatt), a nyugdíjat pedig ez alapján (is) számítják.
     
  • A nyugdíj mindig csak a teljes kereset egy része (kivéve néhány kedvezményezett foglalkozást), tehát a nyugdíjba vonulás sokkal kevésbé vonulás, mint inkább egy anyagi megzuhanás.
     
  • A nyugdíjas nőknek be kell rendezkedniük arra, hogy jó néhány évig egyedül is fognak élni – hosszabb az átlagéletkoruk, mint a férfiaknak, és éppen életük végére fogják átélni az utolsó nagy életszínvonalesést: egyedül maradnak egy amúgy is kisebb nyugdíjjal.

Mit mond most a kiskakasunk?

„Kukuríkúúúúú, Lányok, Asszonyok, nem kétségbe esni kell, csak kinyitni a szemeteket! Még mindig jó ötletnek tartjátok, hogy a pasikra bízzatok mindent, ami a pénzről szól???”

Hölgyeim, cél az anyagi függetlenség! Hajrá! (Zárójelben megjegyzem: mi segítünk…smiley

És meg valami : jól gondold végig, hogy mit tanítasz erről a lányodnak...

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja