SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért jobb a lányok beszélőkéje?

Családinet [cikkei] - 2012-01-27
A kérdésre Michael Ullmann, a Georgetown-egyetem munkatársa keresi a választ, aki a nyelv és az agyműködés összefüggéseit kutatja. Feltevései szerint a hosszú távú memória és egy női nemi hormon, az ösztrogén, fontos szerepet játszanak a lányok jobb beszédkészségében.
Miért jobb a lányok beszélőkéje?

A hosszú távú memóriának két típusát különböztethetjük meg: A deklaratív és a procedurális formát.

A deklaratív, (kijelentésszerű emlékezet) a nyelvi elemeket tárolja. A szókészletet, az adatokat, jelentéseket, háttérinformációkat, valamint életünk eseményeinek emlékeit tartalmazza. Az ösztrogén női nemi hormon javítja e terület hatékonyságát, mely hatással van a szókincsre, szószerkezetekre, a nyelvtani szabályokra, melyeket kívülről is fel tudunk mondani.

A procedurális (műveleti emlékezet) más természetű:
Ez a memóriaterület felelős a nyelvtani szabályok alkalmazásáért, és itt tárolódnak az olyan megtanult cselekvések is, mint a biciklizés, úszás. Itt képviseltetik magukat a nyelvtani szabályok is, ezért tudjuk automatikusan alkalmazni őket. A műveleti memória segítségével folyékonyan, helyes mondatszerkezettel, anyanyelvi szinten tudjuk kifejezni magunkat. Az ösztrogén ronthatja ennek a területnek a működését.  

A férfiak és nők között a nyelvi képességekben csak a közlés létrejöttének útja eltérő, a cél ugyanaz. A férfiaknál a nyelvi folyamatok irányítása főként a bal agyféltekére koncentrálódik. Ez a terület többek között a szabályok betartásáért felelős. A lányoknál mindkét agyfélteke részt vesz a nyelvi folyamatok irányításában, de a jobb féltekének fontosabb szerepe van a beszéd elemeinek tárolásában. A jobb félteke a kreativitást, érzelmi töltetet képviseli.

A lányoknak valóban bővebb a szókincse, azonban a nyelvtani szabályokat mindkét nem egyenlő biztonsággal alkalmazza.
 
A nyelvi képességeket az ösztrogénen kívül sok egyéb tényező is befolyásolja. A személy életkora, képzettsége, öröklött tulajdonságai, a beszélő nemzetisége és még az aktuális közérzete is, például, hogy mennyire fáradt.

Az sem mindegy, hogy valaki akaratlagosan, vagy tudat alatt tanul. Pl. idegennyelv tanulásának ösztönös módjáról beszélünk, amikor a tanuló huzamosabb ideig tartózkodik a nyelvterületen.  Itt a procedurális emlékezet jut inkább szerephez. Tudatos jellegű a tanulás, amikor a diák szabályokat, vagy egy nyelv szavait magolja az iskolában.


Tehát, ha a nyelvtanulás lányoknál és fiúknál eltérő folyamatokon keresztül valósul meg, felmerülhet a kérdés, nem kellene-e külön oktatni a két nemet?
Nem szükséges, mivel fiúknál is van sok bő szókincsű gyermek. A procedurális emlékezet mindkét nemben lehet fejlett.

A kutatók kísérletet végeztek:

Egy mesterséges nyelv egyszerű szavait, szabályait sajátíttatták el a gyerekekkel, majd feladatokat kellett megoldaniuk a nyelvvel kapcsolatban. Közben mérték a gyerekek agyának elektromos aktivitását. Az eredmény szerint a műveleti memóriának van döntő szerepe a nyelvhasználatban.

Nézzük, miért is fejezik ki jobban magukat a lányok?

A lányok az első 3 életévben, a spontán beszédben sokkal jobbak a fiúknál. A kisgyermekkori szókincs fejlődésében a nemnek nagyobb szerepe van, mint a szülőtől megtanult szókészletnek. Az idegen nyelv elsajátításának első szakaszában, az első két évben is meghatározó szerepük van a nemeknek.

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a férfiak érdekes módon beszédesebbek, a lányok viszont jobban tudnak érvelni. A telefonos ügyfélszolgálatokon is többségben nők dolgoznak. Abba is érdemes belegondolnunk, hogy a nők a gyermeknevelés, különösen a kisgyermekek gondozása idején is szinte állandóan használják a beszédet.

Az sem vitatható, ki szokott a családban véget nem érő telefonbeszélgetéseket folytatni, ki az, aki, ha találkozik egy ismerőssel az utcán, akár félórát is elcseveg vele, mintha csak otthon ücsörögnének egy kávé mellett.   

Fotó: nicibiene: Unsere Sophie

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja