SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók az Internet gyermekeket érintő veszélyeiről

Családinet [cikkei] - 2009-03-25
Az elektronikus alkalmazások gyors fejlődése okán megfigyelhető, hogy általánosságban szakadéknyi különbség van a gyermek- és fiatalkorú, valamint szülője számítógépkezelői, Internet-alkalmazási tudásában.
Fontos tudnivalók az Internet gyermekeket érintő veszélyeiről

Az internetes kommunikáció egyik különlegessége abban keresendő, hogy gyors és direkt információközvetítést tesz lehetővé a társadalom széles rétegei felé, úgy, hogy közben a fogyasztók, valamint az információt közvetítők találkozása nem követhető nyomon, nem látványos.

Megfigyelhető az is, hogy az elektronikus alkalmazások gyors fejlődése okán általánosságban szakadéknyi különbség van a gyermek- és fiatalkorú, valamint szülője számítógépkezelői, Internet-alkalmazási tudásában. Ez fokozottan nehézzé teszi a gyermek e zártközegű kommunikációjának figyelemmel kísérését.

Jó, ha tudjuk...

Az Interneten közvetített információk hatása erősebb lehet azáltal is, hogy befogadásuk a használó aktív közreműködését kívánja. Így a gyermek sem csak puszta szemlélő és befogadó, hanem aktív részese a kommunikációnak. Maga választhatja ki - az esetenként káros hatású - weboldalakat, regisztrálhatja magát, válaszolhat - akár ismeretlenül is - levelekre. A figyelem orientációja tehát egy hatásában erősebb és egyben egy kevésbé kontrollálható, zárt közegben zajlik.

Éppen ezért a gyermekek- és fiatalkorúak védelme az Internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb és égetően aktuális kérdés.

Jó, ha tudjuk...


...hogy mit tehetünk a gyermeket ért internetes hatásokkal szemben?

Fontos annak tudatosítása, hogy az Internet-használat veszélyeit önmagában sem a hatósági működés, sem az alkalmazható szűrőprogramok és egyéb technikai megoldások sem képesek teljes egészében kiküszöbölni. Ezek csak segíthetik, hogy egységesen társadalmilag lépjünk fel az Internet nem kívánatos hatásaival szemben. Mégis a gyermekek legmegfelelőbb védelmét a környezet odafigyelése szolgálhatja.

Éppen ezért leginkább az Internetet használó gyermek szüleinek, pedagógusainak kell odafigyeléssel lennie a gyermekkel szemben, s érzékenyen reagálniuk azokra a viselkedésben bekövetkező változásokra, amelyek egyértelműen a megfelelő kontroll nélkül befogadott információk hatásaiból adódnak.

Ennek érdekében az Internetet használó gyermek szüleinek meg kell ismerkedniük az Internet használatával és tartalmával, hiszen ekkor válhatnak képessé arra, hogy gyermekükkel megbeszéljék a felmerülő kérdéseket és problémákat, illetőleg így lesznek képesek megelőzni a bajt.

Jó, ha tudjuk...



Az Interneten szerezhető információ a gyermekekre egyrészt bizonyos tartalmánál fogva jelenthet veszélyt. A tisztességes weboldalak mellett ugyanis könnyen találkozhatunk az Interneten olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésére káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek. Éppen ezért fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára érdekesek, hasznosak és egyben szórakoztatóak. E pozitív tartalmak elérhetővé tétele az, amely a későbbiekben leginkább jótékonyan befolyásolhatja a gyermekek internetezési szokásait. Lényeges az is, hogy segítsék tudatosítani a gyermekekben, hogy a zavaró, nem tetsző oldalakat egyszerűen csak hagyják el, hiszen az internetezés szabadsága éppen arra jó, hogy azt tekintsük meg, ami a számunkra hasznos és helyes.

Jó, ha tudjuk...


A káros tartalmak elleni védekezésben szoftveres megoldások is alkalmazhatóak, amelyek szoftvercsomagok részeként vagy önálló programként elérhetőek. Ezek segítségével, akár káros tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján letilthatjuk a káros oldalak látogatásának lehetőségét. Felügyeletet gyakorolhatunk úgy is, hogy megtekintjük a gyermek által látogatott oldalakról tájékoztató naplóinformációkat, amelyek segíthetik felismerni a gyermek által látogatott oldalakból adódó problémákat.

Jó, ha tudjuk...


Ha a gyermek chatszobákban - azaz csevegőszobákban - beszélget vagy ismerkedik, fontos annak tudatosítása, hogy az ilyen beszélgetés alkalmas lehet arra, hogy valaki olyat állítson magáról, ami nem is igaz. Veszélyt jelenthet továbbá, hogy idegenek kihasználva a gyermek naivitását, bizalmas információkat szerezzenek meg akár az egész családról is. Előfordulhat az is, hogy ilyen chatszobákban sértő, bántó gondolatok jelennek meg, vagy a beszélgetés olyan stílusban zajlik, amelynek alkalmazása a társadalmi értelemben nem kívánatos. Éppen ezért ilyen esetekben a legjobb elhagyni a chatszobát, vagy éppen jelenteni kell az ilyen jelenséget a moderátornak, aki a sértő beszélgetést folytatót kizárhatja, letilthatja. A moderátor az internetes csevegés felügyelője, „őre”, akihez bátran fordulhatunk, és bízhatunk abban, hogy a szükséges esetben megteszi a zavaró személy kizárására irányuló lépéseket.

Jó, ha tudjuk...


Veszélyt jelenthetnek a gyermekekre a nem kívánt, káros tartalmú emailek is.

Fontos, hogy a gyermek számítógépén is használjunk vírusirtó és spamszűrő megoldásokat. Lényeges tudatosítani a gyermekben azt is, hogy zavaró tartalmú honlapokon és ismeretlen személyeknek nem szabad az email címünket megadni.

A fentiek segítségével, főképpen pedig a szülői odafigyeléssel, törődéssel tehát segíthetünk gyermekeinknek abban, hogy az Internet a számukra hasznos, a tudásukat bővítő információs bázist jelentsen, s jó eséllyel kivédhetjük azt, hogy a káros tartalmak negatívan befolyásolják erkölcsi- , érzelmi fejlődésüket.

forrás: nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja