SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges otthont a gyermeknek és a családnak

Singola Edit [cikkei] - 2008-06-10
Azt gondoljuk, a szennyező anyagoktól otthonunkban védettek vagyunk, pedig lakásunk is számos "veszélyt" tartogat, főleg a gyerekek egészségére nézve.
Egészséges otthont a gyermeknek és a családnak
    Mindennapjaink során rengeteg környezetszennyező anyaggal találkozunk, a civilizáció sokféle egészségünkre káros anyagot hoz létre. A szennyező anyagok a levegővel, a cipőnkkel, a háziállatokkal bejutnak a lakásba, majd megtelepednek a bútorokon, a tapétán, és mozgásunkkal felkavarva bejutnak a szervezetünkbe. Mi magunk szintén termelünk káros anyagokat: cigarettafüst, konyhai hulladékok. Ezek az anyagok fejfájást, szédülést, levertséget, mentális bajokat idézhetnek elő, nem beszélve arról, milyen hatással vannak a gyermekek egészségére. Érdemes tehát gondot fordítani néhány velünk élő szennyeződés eltávolítására. Ilyenek a por, a penész, a légszennyezettség, és a baktériumok. A takarítás során fontos, hogy az apró részletekre ugyanúgy odafigyeljünk.

Az egyik lényeges mozzanat a szellőztetés. A levegő szilárd- és gázhalmazállapotú szennyeződéseinek mennyisége óriásira emelkedett. Ez a fajta piszok számtalan esetben okoz betegséget. A testünket rendkívüli megterhelésnek tesszük ki a szennyező anyagokkal való érintkezés alkalmával. Példaként említsük, hogy naponta 20 000- 60 000 alkalommal veszünk levegőt, a tüdőnek így kb. két evőkanálnyi koszt kell elviselnie.
A konyhában a tűzhely fölé ajánlatos szagelszívót szerelni a főzés során keletkező gőzök és maradványok eltávolítására. A gázrózsákra ráégett ételt ugyancsak el kell tüntetni, hogy ne termeljen újabb szennyeződést a következő főzéskor.

A legnagyobb ellenségünk a lakásban a por. Bárhogyan is próbálunk megszabadulni tőle, mindig előtűnik valahol. Vannak olyan helyek, amelyekre különös figyelemmel kell lenni a portalanítás szempontjából, ilyenek a csillárok, a felső polcok, a beépített szekrények, a gardróbok. Nem véletlen, hogy az allergiák leggyakoribb oka a por, mert megtalálhatóak benne a baktériumoktól kezdve a vírusokon át, a pollenek, fa-, toll- és hajtörmelékek, bőrmaradványok, ételmorzsák, vakolatdarabok, és még ki tudja mi minden. A poratkák a legtöbb lakásban jelen vannak. Megbújnak a bútorkárpitban, az ágyneműben, minden magas páratartalmú, sötét helyen. A ventillátor, a légkondicionálás és a fűtés felkavarják őket a levegőbe, sok emberből allergiát kiváltva. Porszívózással nem minden esetben tudjuk eltávolítani a port megfelelően, mert maga a porszívó visszakeveri a por nagy részét a levegőbe. A leghatékonyabb a központi porszívó és vízszűrős takarítógép. Olyan filtert javasolt használni, amely megtisztítja a távozó levegőt. A porzsákot pedig már félig telt állapotban ki kell cserélni.

A levegő páratartalma nagymértékben befolyásolja a baktériumok és a poratkák szaporodását, ezért jobb alacsony páratartalomra törekedni. A legideálisabb a 40-60%-os páratartalom.

De vannak olyan vegyi anyagok is, amelyeket minden nap használunk, nem tudjuk, de fokozzák a levegő szennyezését a lakásban: a spray, a fémek tisztítására szolgáló vegyületek, a bútorfények összetevői (fenolok, formaldehid), helyette tanácsosabb méhviasz tartalmút választani.

Sok háztartásban van jelen a penész. Nemcsak látványa csúnya, de egészségtelen vele együtt élni. A penészgombák a magas páratartalmú, meleg, sötét helyet kedvelik. A fürdőszoba és konyha ideális hely számukra, például a padlólapok fúgái, nedves törülközők, kádkilépők, zuhanyfüggöny. Védekezni ellenük a páratartalom optimalizálásával lehet, valamint használat után a nedves területek szárazra törlésével.

A baktériumok, egyéb szennyeződésekhez hasonlóan kerülnek be a lakótérbe, ahol kedvező körülmények esetén, 26-38 oC hőmérsékleten, hosszú ideig életben maradnak. Gyakori szellőztetéssel felhígíthatjuk a levegőt, ezáltal pedig a kórokozó részecskék száma lecsökkenthető. A rendszeres fel-, le-, és kimosás mellett így óvhatjuk meg otthonunkat és családunk egészségét a káros szennyeződések ellen.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja