SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szoptatás élmény - elkísér egy életen át

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-30
A szoptatás megszámlálhatatlan előnyéről annyi, de annyi cikk született már! Nincs egyetlen észérv sem, mely a táplálás e módja ellen szólna! Azon már több a dilemma, hogy mi jobb: az igény szerinti szoptatás vagy a szigorúan betartott, tudományosan kiszámított? Most egy háromgyerekes családanya tapasztalatait olvashatják, aki azért még utána is olvasott ennek-annak.
A szoptatás élmény - elkísér egy életen át
A gyermeket minden alkalommal mellre tenni, amikor jelzi, hogy éhes, néhány évtizede még természetes volt. Aztán jött a tudomány és okos bácsik és nénik kiszámolták, hogy az átlagos csecsemőnek mennyi táplálékra, és milyen gyakorisággal van szüksége. Aztán ebből szinte törvényi előírás lett: minden kicsinek négyóránként és a testsúlyának megfelelő mennyiségű tejet kellett adott idő alatt megennie. És mese nem volt. Az lett a vége a dolognak, hogy az anyák közül egyre többen kudarcot vallottak, csökkent, vagy elment a tejük, hiszen tudvalévő, hogy ritka szoptatás esetén kevesebb tej termelődik. Következésképpen egyre több kisbaba kapott hamarabb tápszert.

A bébi nem rendszerető

Hányszor hangzott el: három-égy óránként szoptass, különben soha nem tanul rendet a gyerek. Na, de kérem! A csecsemőnek nem feladata, hogy rendet tanuljon. Éppen elég neki allkalmazkodni a külvilághoz. Az első napokban még épphogy cseresznye nagyságú a gyomrocskája, elvárhatjuk-e, hogy ilyen kis mennyiségű folyadékkal kibírja három órán át? Az emésztés irama és az anyatej összetétele gyakoribb táplálkozásra késztet. Az érzelmi biztonságot pedig aztán tényleg órára beprogramozni…
Mi, hétköznapi, civil anyák pedig csak gondolkodunk: nekünk, felnőtteknek is mennyire különböző az ízlésünk, az étvágyunk és a szokásunk. Miért várjuk el egyedi bébinktől, hogy ugyanannyit egyen, és ugyanolyan ütemben hízzon, mint  “átlagos” kortársai. Bízzunk benne, hogy egészséges ösztöneinek engedelmeskedve annyit fog enni, amennyire szüksége van. Az anyatej kb. két óra alatt kiürül a csecsemő gyomrából. A legtöbb baba az első hónapokban kialakítja egyéni napi ritmusát saját alkatának megfelelően. Van, aki másfél óránként igényel egy kis szopit, van, aki aluszékonyabb. Csak figyelni kell a kisbabánkra és alkalmazkodni hozzá.

Igény szerint


Ha ezt tesszük, néhány hét alatt a tejtermelés beáll a kicsi szintjére. Az „igény szerinti szoptatás” nem jelenti azt, hogy a kisbabát egész nap szoptatni kell. A legkisebbek is nagyon rafináltak tudnak lenni. Van, hogy a sírás nem éhséget jelez, csak közelséget, babusgatást kér.
Ha kicsinyünk időnként a szokásosnál többször akar szopni, az is lehet, hogy fejlődésében ugrásszerű változás következett be, hirtelen több táplálékot igényel. Az anyatej  mennyisége csak pár nap késéssel tudja ezt követni. A gyakoribb szoptatással növelhető az anyatej mennyisége, ez is egyfajta kereslet - kínálat elv.
A  szoptatás összeköti az anyát és a gyermeket. Kevés csodálatosabb dolog van, mint így, a legszorosabb kötelékben együtt lenni kisbabánkkal. Ebben a különleges anya-gyerek kapcsolatban a szoptatás érzelmi táplálék is, anyának és gyereknek egyaránt. Ráadásul a szoptatás nem csak táplálás, hanem segíti a beszédfejlődést is. Azért, mert olyan összetett mozgássor, amely biztosítja a szájizomzat és a fogazat optimális fejlődését, s így a későbbi zökkenőmentes beszédfejlődést. Minél hosszabb ideig gyakorolja ezt a mozgást a kisgyerek, annál jobb.

A szoptatás együttműködés

A szoptatás érzelmi támasz is, és együttműködésen alapul. A szoptatás nemcsak a táplálkozási és az immunológiai védelmi szempontból ideális, hanem vigasz is. Fontos része az anya-gyerek kapcsolatnak: megtanulja a bébi a közeledés-távolodás relációját és a biztonság értékét. És hogy mit tanul az anya? Megismeri a gyermekét, ráadásul a szoptatás során termelődő hormonok erősítik és fenntartják a védelmező szülői viselkedést, elősegítik a kötődés kialakulását. Megerősítik az anyát abban, hogy képes valami megismételhetetlent, egyedit és életfontosságút adni gyerekének. Azaz önbizalmat ad, erősíti az Ént. Ahogy nő a baba, nő a szoptatás érzelmi oldala a táplálkozás szempontjainak rovására. Így aztán nem túlzás kijelenteni: a szoptatás haszna, élménye elkísér egy életen át.

 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja