SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptatás Világhete - Aranyat érő támogatás - 2008

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-30
1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának augusztus 1-jét, az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF pártfogása alatt. 2008-ban augusztus 1-től 7-ig rendezendő világhét az olimpiai játékok 5 karikás szimbólumához igazodik, az "Aranyat érő támogatás" 2008 mottóval.
Az öt karika, öt fontos területeket jelképez, amely nagyon fontos a csecsemők anyatej alapú táplálásában, elősegítve hogy a lehető leghosszabb ideig tartson.
Szoptatás Világhete - Aranyat érő támogatás - 2008

Az első karika, a családot jelképezi, az apák, nagyszülők segítségét, hogy a nyugalom, biztonság megteremtődjék az otthonokban.
Az apák az első időszakban kirekesztettnek érezhetik magukat, a mama és a baba bensőséges kapcsolatát látva. De nem kell kívülállóként megélniük az eseményeket,  fontos szerepet kapnak a segítségnyújtással, ha kényelmes körülményeket teremtenek a szoptatáshoz, bárhol és bármikor is kerüljön sor rá. Nemcsak a mama  nyugalmát biztosítják, és szereznek örömet a figyelmeséggel, hanem gyermekük fejlődését is segítik ezzel. A nagyszülők is sokat segíthetnek azzal, hogy átvállalnak feladatokat, nem a kismamára hárul minden otthoni gond.

A második karika az egészségügyi személyzet támogatását jelképezi, a kórházak, védőnők, tanácsadók szakmai segítségnyújtását, tapasztalatok átadását.
A Magyar Védőnők Egyesülete szeptemberben tartja a szoptatás világnapja programját Sopronban, de régiónként is lesznek rendezvények, melyekre érdemes ellátogatni,  előadásokkal, játszóházakkal várják a résztvevőket. A folyamatos szoptatást népszerűsítő kampány gyümölcse kezd beérni, hazánkban 50%-ra nőtt a legalább a baba 6  hónapos koráig tartó anyatejes táplálás, amely egyes régiókban már eléri a 80%-ot is. Sajnos ezek azonban csak a 6 hónapig tartó szoptatás adatai, az ideális a legalább egy év, vagy azon túl tartó szoptatás lenne, a  hatodik hónapban elkezdett hozzátáplálás mellett.

A harmadik karika a törvényi szabályozás kialakítását jelképezi.
A szoptatás életeket menthet meg, a mesterséges táplálékok betegségeket okozhatnak, illetve gyakoribbá teszik bizonyos betegségek előfordulását. Fontos tehát, hogy a  szabályozás a tápszerekre, babatejekre, speciális tápszerekre és mindazokra a termékekre kiterjedjen, amelyek fogyasztását hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknek is  ajánlják. Magyarország jelenleg a legtöbb európai országhoz hasonlóan csupán részben emelte törvényerőre  a WHO Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények  Marketingjének Nemzetközi Kódex tartalmát. Az óvatosság és a szigorú szabályozás azért indokolt,  hogy a tápszert kapó csecsemőket megóvja a nem megfelelő összetételű és minőségű anyatej helyettesítők fogyasztásától.

A negyedik karika a munkahelyek támogatását jelképezi, amely nem kényszeríti a kismamákat idő előtti visszatérésre, lehetővé teszi a hosszan tartó szoptatást.
A munkahelyek fenntartásával, kismamák biztos helyével támogatják a nyugodt, stresszmentes éveket, amelyek a babák fejlődéséhez szükségesek. A nyitott szellemű  munkahelyeken már találhatók direkt erre a célra kialakított helységek, amelyek lehetővé teszik, hogy vigyázzanak a dolgozni kívánó kismamák gyermekeire és lehetőséget  adnak a szoptatásra, a munka mellett.

Az ötödik karika a krízishelyzetben lévő családok támogatását jelképezi, akik szociális, vagy természeti katasztrófa áldozatai.
Fontos szerepet kapnak a védőnők, polgármesteri hivatal alkalmazottai, családsegítő szolgálatok, melyek anyagi, jogi segítséget tudnak nyújtani.

Bár pozitív változást láthatunk, de ma még a felmérések szerint különösen a fejlett országokban a nők jelentős része a hiányos felvilágosítás, vagy a környezete  befolyásának hatására el sem kezdi a szoptatást. Egyes európai országokban ez az arány eléri közel az 50 %-ot. Ezért fontos, hogy a szoptatási nehézségekkel küzdő  édesanya az első pillanattól kezdve szakszerű segítséget kapjon a problémák megoldásához, a biztonságot sugalló tápszerrecept helyett. A szoptatás hozzájárul az  asszonyok egészségének megtartásához is, mivel csökkenti a mell- és petefészekrák előfordulásának esélyét, a vashiányos anémia és a csontritkulás előfordulását.

A babák számára növekszik az asztma, allergia, a középfülgyulladás, fogállási rendellenességek kockázata, a szennyezett tápszerből származó fertőzés, a gyermekkori rák kialakulásának,  és a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata, ha nem anyatej alapú táplálást kapnak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja