SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az első hónapokról

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-21
Amint hazaérkezik a kicsi, pár nap alatt világossá válik hogy minden megváltozott. Az apa nem kap annyi figyelmet mint korábban, úgy érzi magára maradt, a társa mindig fáradt, semmivel nem készül el amit korábban csinált. Zsémbes, esetleg megszaporodnak a szóváltások, veszekedések, folyton azt hallják semmire sincs idő, miért nem segítesz?
Az első hónapokról

Felmérések szerint Magyarországon évente 24ezer házasság végződik válással, ennek a fele tíz éven belül következik be, a felek között kialakuló ellentétek miatt,  a legkritikusabb a 3-4 év.

Sok apa úgy érzi, a szülés után hazaérkező csecsemő túl pici, törékeny, és nehéz kialakítani vele a kapcsolatot. Elmondásuk alapján nagyon várják, hogy a pici elkezdjen  mászni vagy járni, és kimondja az első szavakat. Csakhogy addig hónapok telnek el, és ezt az időszakot kár elvesztegetni.

Az anyának nagy szüksége van a gyermekágyi időszakban a párja támogatására,  hogy a pici megkapja a számára szükséges nyugodt körülményeket és így a szoptatást ne zavarja meg semmi, miközben  a háztartási teendőknek is meg kell felelni. Ha probléma merül fel a szoptatás során - ez előfordul még gyakorlott anyukákkal  is -, az apa figyelme és támogatása nagyon sokat segíthet.

Az apa átvállalhatja a házimunka egy részét, ha több gyermek van, ő simíthatja el a közöttük jelentkező vitákat, viheti és hozhatja őket az óvodába, iskolába.
Ha az anya szoptat, akkor szükség is van a tehermentesítésre, mert az éjszakai etetések egy idő után óhatatlanul fáradttá teszik az anyát, a megszakított  alvás miatt. A baba sírással jelez, hogy valami igénye van. Eleinte nehéz kitalálni, mit is szeretne, de a  lehetőségek végigzongorázásával előbb-utóbb meglesz a megoldás. Vagy éhes, vagy szomjas, vagy tele a pelus és ez zavarja, vagy csak érintésre vágyik. Egy idő után már  meg is tanuljuk, melyik sírás mit jelent.
A babák természete is különböző, már ilyen pici korban jelentkezik az egyéniség, van aki ragaszkodóbb, van aki nyugodtan alszik  hosszabb időt egyedül, van amelyik nem igényli a délutáni szunyókálást.
Ahogy telnek a hónapok, egyre kevesebbszer ébred fel a csecsemő  éjjel, hogy egyen, és végül teljesen átalussza az éjszakát. Ekkor az anya is ki tudja aludni magát, nyugodtabb lesz, lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Ha az apa nemcsak a háztartásban, testvérek ellátásában segít, de a baba körüli teendőkbe is bekapcsolódik, bensőséges kapcsolatot alakíthat ki a picivel. Szoptatás után felveheti, hogy böfizzen a baba, A 6. hónap körül  elérkezik az ideje a szoptatás melletti hozzátáplálásnak. A baba elkezd ismerkedni a főzelékekkel, gyümölcspürékkel. Ekkor már az apuka is aktívan kiveheti a részét az etetésből,  remek móka, amikor mindketten fülig maszatosak.
Az esti fürdetés is egy nagyszerű közös program és  akár szunyókálhatnak is együtt úgy, hogy a kicsi az apa mellkasán fekszik és hallgatja a megnyugtató szívdobogást.
Ha ilyen közelségben van a babával, az apa arca alig 20-25 cm távolságra van a kisbaba arcától, az újszülöttek éppen ekkora távolságra látnak a legélesebben. A pici már  az apukáját is felismeri, és ha közel hajol hozzá nevetni fog, ahogy a mamára.
A baba megismeri az apa illatát, biztonságban és otthon érzi magát - minden a legnagyobb rendben van…

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja