SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Itt állok egyedül egy hatéves fiúval, akinek az élete éppúgy darabokra hullott, mint az enyém..." - egy elvált apa története

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-21
"Itt állok egyedül egy hatéves fiúval, akinek az élete éppúgy darabokra hullott, mint az enyém..." - kezdi mesélni a történetüket egy apa, aki nem szeretné, ha a neve is megjelenne. Igaz, ritkábban, de természetesen előfordul, hogy válás után az apánál marad a gyerek. Egy ilyen történetet mutatunk most be, ami egyszerre szívszorító és megmosolyogtató. Minden nehézséggel és örömteli pillanatával együtt.
"Itt állok egyedül egy hatéves fiúval, akinek az élete éppúgy darabokra hullott, mint az enyém..." - egy elvált apa története

Válás utáni új kezdet: egy apa története

Amikor az életünket összekötöttük, nem gondoltam volna, hogy valaha is eljön ez a nap. A válás olyan, mint egy viharfelhő, amely hirtelen beborítja az eget, és bár tudod, hogy egyszer eloszlik, a vihar közepén nehéz elképzelni a napsütést.

A legnehezebb része azonban az volt, hogy hogyan hat mindez a kisfiunkra - nevezzük őt most Dávidnak. Úgy alakult, hogy a bíróság engem ítélt alkalmasabb szülőnek, és most itt állok, egyedül, egy hatéves fiúval, akinek élete éppúgy darabokra hullott, mint az enyém.

Az első éjszaka, amikor ketten maradtunk a lakásban, amit még együtt választottunk ki, szívszorító volt. Dávid kicsi szobájában ültem, és néztem, ahogy alszik. Az arca békés volt, de tudtam, hogy a fejében és a szívében vihar tombol. Az ágy szélén ülve megígértem magamnak, hogy mindent megteszek, hogy újra mosolyt csaljak az arcára.
 

Egyik este átölelt és azt mondta: "Apa, te vagy a legjobb barátom!"

A következő hetek az új rutin kialakításával teltek. Dávid reggelente a szokásos "miért kell iskolába menni?” kérdésekkel ébresztett, én pedig próbáltam nyugodt és türelmes maradni, bár belül ugyanolyan bizonytalan voltam, mint ő. Minden nap új kihívásokat hozott, de minden este, amikor lefektettem, és láttam, hogy egy kicsit nyugodtabban alszik, mint előző nap, éreztem, hogy haladunk.

Munka után rohantam érte az iskolába, és igyekeztem minden időt vele tölteni. Elkezdtem új dolgokat bevezetni az életünkbe: közös főzések, esti mesék, hétvégi kirándulások. Nem volt könnyű, de minden nevetés, minden kis győzelem erőt adott. A legnagyobb ajándék pedig az volt, amikor Dávid egyik este átölelt, és azt mondta: "Apa, te vagy a legjobb barátom.”

Természetesen voltak még nehezebb pillanatok is. Az éjszakák, amikor felriadt, és sírva kereste az anyját, vagy amikor kérdezett róla, és nem tudtam elég jól válaszolni. Ilyenkor csak tartottam őt, és próbáltam megnyugtatni, miközben magam is küzdöttem a fájdalommal. De minden ilyen pillanatban éreztem, hogy erősödünk. Mindketten.
 

A mosolya emlékeztet arra, hogy a szeretet és a kitartás mindent legyőz

A válás megtanított arra, hogy a szeretet és a törődés nem azon múlik, hogy egy család teljes vagy hiányos. Dáviddal újra fel kellett építenünk a világunkat, és minden nappal közelebb kerültünk egymáshoz. Ő tanított meg arra, hogy mennyire erősek vagyunk együtt, és hogy az apaság a legnagyobb kihívás és a legnagyobb ajándék is egyben.

Most, amikor a vihar elcsitult, és az ég ismét tiszta, látom, hogy a nehéz idők erősebbé tettek minket. Dáviddal együtt megtaláltuk a módját, hogy újra boldogok legyünk. A mosolya emlékeztet arra, hogy minden nehézség ellenére, a szeretet és a kitartás mindent legyőz. És ezért minden nap hálás vagyok.
 

Szakértő véleménye a válásról: a legfontosabb, hogy a gyerekünknek érzelmi biztonságot nyújtsunk

Papp Györgyi pszichológus a Családinetnek elmondta, hogy a válás minden érintett fél számára nagyon nehéz. Mint mondja, a gyermekek számára a válás hatalmas változás, és a legfontosabb, hogy érzelmi biztonságot nyújtsunk nekik. A szülőknek biztosítaniuk kell a gyereküket arról, hogy szeretik és támogatják őt. 

A pszichológus hozzáteszi, hogy a stabilitás és a kiszámíthatóság különösen fontos a válás utáni időszakban. "A napi rutinok fenntartása, mint az étkezési és alvási időpontok, segítenek a gyerekeknek megőrizni a biztonságérzetüket" - mondja. 

De legalább ilyen lényeges az is, hogy még ha a szülők külön is élnek, fontos, hogy egyetértsenek a nevelési alapelvekben és következetesen alkalmazzák azokat.

A szakember szerint a válás utáni időszakban a gyermekek és a szülők számára is hasznos lehet pszichológus segítségét igénybe venni. A terápiás beszélgetések ugyanis segíthetnek feldolgozni az érzelmeket, veszteségeket. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja